Και Μάλτα και Μαγιόρκα στην Ελλάδα!

12417 Επισκέψεις στο άρθρο

Είναι στην Ελλάδα κι όμως τα χαρακτηριστικά της συνδυάζουν Μάλτα και Μαγιόρκα!

Η Κυριώτισσα στη Βέροια συνδυάζει στοιχεία από Μάλτα και Μαγιόρκα
Η χριστιανική συνοικία της Βέροιας η ξακουστή Κυριώτισσα σου δίνει το προνόμιο να περπατάς στα σοκάκια της και να θαυμάζεις αναστηλωμένα σπίτια με σαχνισιά, ξύλινους εξώστες που έχουν μέχρι και η Σάμος, η Μάλτα και η Μαγιόρκα. Θαύμασε τα εντυπωσιακά χρώματα τις πόρτες με τα γυφτόκαρφα και τους πέτρινους τοίχους με ζωνάρια από ξύλο. Η αρχιτεκτονική ταυτότητα της πόλης συνδυάζει υπέροχα το τότε με το τώρα  ενώ για τους λάτρεις των παλαιότερων εποχών η ιδανική επιλογή είναι η Μακαριώτισσα, η δεύτερη χριστιανική συνοικία της παλιάς Βέροιας.

Σέλφι  με φόντο ...Εβραϊκό Παλάτι
Ονομάζεται και πλατεία Ρακτιβάν από τον γνωστό πολιτικό Κωνσταντίνο Ρακτιβάν που είχε καταγωγή από την Βέροια. Φωτογραφήστε το εντυπωσιακό παλαιό δικαστικό μέγαρο στην πλατεία Ωρολογίου και παρατηρείστε τα χαρακτηριστικά της άριστης αρχιτεκτονικής και της όψης Εβραϊκού Παλατιού. Για την ιστορία, εδώ στεγαζόταν το δικαστήριο της πόλης μέχρι πριν από λίγα χρόνια που μεταφέρθηκε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις. Αν συνεχίσετε προς τα πάνω, θα δείτε και την περίφημη και διακεκριμένη δημοτική βιβλιοθήκη που, στο παρελθόν, έχει χρηματοδοτηθεί από το Bill & Melinda Gates Foundation με 1 εκατομμύριο δολάρια.

Βασιλική αύρα στη Βεργίνα
Ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας βρίσκεται 13 χιλιόμετρα έξω από τη Βέροια και 80 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Στο χώρο της Βεργίνας θα βρείτε τα Ανάκτορα και το αρχαίο θέατρο των Αιγών, της πρωτεύουσας του βασιλείου της Μακεδονίας και τους βασιλικούς τάφους. Οι ανασκαφές στην περιοχή είχαν ξεκινήσει από τα τέλη του 19ου αιώνα από το Γάλλο αρχαιολόγο L. Heuzey και συνεχίστηκαν από τον καθηγητή Κωνσταντίνο Ρωμαίο τη δεκαετία του 30 με την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Σταμάτησαν  εξαιτίας του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και ξεκίνησαν πάλι με τον καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο, που ανακάλυψε τους θολωτούς τάφους, σημαντικότερος εξ αυτών ο τάφος του βασιλιά Φίλιππου Β. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να κατέβουν στους τάφους και να τους δουν από κοντά, να επισκεφθούν τα ανάκτορα και το μουσείο με εκθέματα από τους θολωτούς τάφους. Σημαντικότερα εξ αυτών είναι οι περικνημίδες και το χρυσό στεφάνι του Φιλίππου Β, καθώς επίσης και η χρυσή λάρνακα με τον Ήλιο της Βεργίνας. Η περιοχή είναι τόσο πλούσια σε ιστορία, που ακόμη και το 2011 σε εργασίες συντήρησης, ανακαλύφθηκε τάφος της παλαιοχριστιανικής εποχής.

Ναός Πέτρου και Παύλου: Εκκλησία έργο τέχνης
Φτάστε στην παλιά μητρόπολη και για να εντοπίσετε ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της πόλης, το Ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου με σημαντικό ζωγραφικό διάκοσμο, που βρίσκεται στη συνοικία της Παναγίας Δεξιάς. Στην Τουρκοκρατία μετατράπηκε σε τζαμί και απέκτησε μιναρέ. Κάποιες εκτιμήσεις τοποθετούν την κατασκευή του ναού γύρω στο 15ο αιώνα μετά τη μετατροπή της παλιάς Μητρόπολης σε μουσουλμανικό τέμενος. Το 1728 ο ναός ανακαινίστηκε σημαντικά από τον Μητροπολίτη Ιωακείμ και τότε κατασκευάστηκε το τέμπλο και ο μητροπολιτικός θρόνος. Μετά την τελευταία παρέμβαση, ο ναός έλαβε τη μορφή μεγάλης τρίκλιτης βασιλικής ενώ στη δυτική πλευρά διατηρούνται ακόμα ίχνη τοιχογραφιών της ίδιας περιόδου.
 

Tags: ΒΕΡΟΙΑ