Σε ράγες μόλις 60 εκατοστών, που είναι από τις πιο στενές στον κόσμο, κινείται το πιο ξεχωριστό ελληνικό τρενάκι και σε ταξιδεύει σε ένα πανέμορφο μέρος.
Ταξίδι στο Πήλιο με τον Μουτζούρη, το πιο ξεχωριστό ελληνικό τρένο
Ο ιστορικός σιδηρόδρομος Βόλου - Μηλιών, το τρενάκι του Πηλίου, όπως είναι πιο γνωστό, κατασκευάστηκε σε δύο στάδια από το 1894 μέχρι το 1903. Ο θρυλικός πλέον "Μουτζούρης" συνέδεσε το εμποροβιομηχανικό κέντρο του Βόλου με την εύφορη και πλούσια περιοχή του Δυτικού Πηλίου, με τις πλαγιές και τους ελαιώνες του βουνού των Κενταύρων.
Πλέον, βέβαια, λειτουργεί μόνο για τους λάτρεις των παραδόσεων, σκαρφαλώνοντας και πάλι το Πήλιο με 25 χλμ. την ώρα. Ξεκινώντας από τα Λεχώνια, παίρνει την ανηφόρα μέσα στα λιόδεντρα και περνώντας από τους παραδοσιακούς οικισμούς Ανω Γατζέα, πραγματοποιεί ολιγόλεπτη στάση στους σταθμούς Αγία Τριάδα, Αγιος Αθανάσιος Πινακάτων και Αργυρέϊκα για να τερματίσει στις Μηλιές. Εκεί γίνεται η χειροκίνητη αναστροφή της κατεύθυνσης που αξίζει να παρακολουθήσετε, πριν πάρετε τον δρόμο της επιστροφής.
Πιείτε «Αθάνατο νερό» στη Μακρυνίτσα
Μόλις 2,5 χιλιόμετρα χωρίζουν την Πορταριά από τη Μακρυνίτσα, το χωριό «κόσμημα» του Πηλίου. Οχήματα δεν μπαίνουν μέσα στον οικισμό, όμως στην είσοδό του υπάρχει χώρος στάθμευσης. Τους επισκέπτες καλωσορίζει μια από τις πιο όμορφες πλατείες της ορεινής Ελλάδας με τα πλατάνια και τις βρύσες. Εκεί τρέχει το κρυστάλλινο «Αθάνατο νερό», όπως λένε οι ντόπιοι, προσφέροντας ταυτόχρονα πανοραμική θέα στον Παγασητικό και στην πόλη του Βόλου. Εδώ βρίσκεται το διάσημο παραδοσιακό καφενείο με την τοιχογραφία του Λέσβιου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ. Για να έχετε μια αντιπροσωπευτική εικόνα της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, ψάξτε να βρείτε το κλασσικό παραδοσιακό αρχοντικό Χατζηκώστα, το αρχοντικό Καραβέργου με το πολυγωνικό σαχνισί και το ανακαινισμένο του Μουσλή που λειτούργησε σαν ξενώνας. Οπωσδήποτε πρέπει να περάσετε και μια βόλτα από το Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που στεγάζεται στο αρχοντικό Μαυράκη – Βατσαρέα.
Θαυμάστε τα εντυπωσιακά αρχοντικά της Πορταριάς
Ξεκινώντας από το κέντρο του Βόλου ο ασφάλτινος δρόμος φιδοσέρνεται στις δασωμένες πλαγιές περνά από τα χωριά Ανακασιά, Ανω Βόλος, Κατηχώρι και καταλήγει στην Πορταριά. Το διάσημο χωριό που αγναντεύει τον Παγασητικό από ύψος 650 μέτρων οφείλει το όνομά του στο εκκλησάκι της Παναγιάς Πορταρέας.
Η πλατεία Ταξιαρχών με τις ολόδροσες βρύσες και τα θεόρατα πλατάνια είναι το πιο πολύκοσμο μέρος του Πηλίου. Εδώ σταματούν όλοι για να ξεμουδιάσουν, να πιούν ένα καφέ, να σεργιανίσουν για λίγο στα γραφικά καλντερίμια, να κάνουν αγορές παραδοσιακών προϊόντων. Τα εντυπωσιακά αρχοντικά μαρτυρούν τη μακρόχρονη ιστορία του χωριού και αποτελούν στο σύνολό τους αντιπροσωπευτικά δείγματα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Τα πλέον χαρακτηριστικά είναι του Αθανασάκη, του Ζούλια, του Κανταρτζή, του Σπυρίδη. Οπωσδήποτε να επισκεφθείτε την τοποθεσία "Κάραβος" όπου ένας μικρός καταρράκτης που πηγάζει από την πηγή «Μάνα» σκορπά τα κρυστάλλινα νερά του.
Κάντε ιππασία στα στενά του Πηλίου
Στο Πήλιο θα ξαναγίνετε παιδιά! Μια δραστηριότητα διαφορετική από τις άλλες περιμένει όσους επιλέξουν να περάσουν μερικές στιγμές στη μοναδική αγκαλιά των χωριών του Πηλίου.
Τα φημισμένα άλογα της περιοχής περιμένουν μικρούς και μεγάλους αναβάτες για να τους χαρίσουν μια από τις πιο δυνατές και πρωτόγνωρες εμπειρίες. Διαδρομές μέσα από μονοπάτια και παραδοσιακά καλντερίμια, ελαιώνες, πορτοκαλεώνες και ποταμάκια, πάνω σε ένα άλογο. Συναρπαστικές βόλτες στις πιο όμορφες γωνιές της περιοχής, με τους ειδικούς εκπαιδευτές να φροντίζουν για την ασφάλεια τόσο των αρχάριων όσο και των έμπειρων.