Η μεγαλύτερη αποικία του ελληνικού αργυροπελεκάνου είναι στις Πρέσπες, πολύ καλό όμως είναι το θέαμα και στην Κερκίνη

Αν τύχει να έχουν πετύχει κάποιο καλό κοπάδι αφρόψαρα και να είναι χορτασμένοι, δεν εμφανίζεται κανείς.

Ελληνικός αργυροπελεκάνος.

Ελληνικός αργυροπελεκάνος.

Ελληνικός αργυροπελεκάνος.

Ελληνικός αργυροπελεκάνος

Αξίζει λοιπόν μια επίσκεψη στην Κερκίνη, για μια γνωριμία (από κοντά) με το ελληνικό πουλί, που έχει το μεγαλύτερο άνοιγμα φτερούγων στον κόσμο.

Ελληνικός αργυροπελεκάνος.

Ελληνικός αργυροπελεκάνος.

Ελληνικός αργυροπελεκάνος.

Στα όρια συναγερμού ο αριθμός των αργυροπελεκάνων από την παγκόσμια ορνιθολογική εταιρεία, καθώς ανήκει στα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και πρέπει να προστατευτούν.

Το είδος των αργυροπελεκάνων θεωρείται “απειλούμενο” καθώς ο συνολικός αριθμός των πουλιών που έχουν μείνει είναι μικρός.

Ταξίδια ολόκληρα οργανώνονται από το εξωτερικό, μόνο και μόνο για να έρθουν και να δουν από κοντά τον ελληνικό αργυροπελεκάνο.

Ξέρετε ποιο πουλί, έχει το μεγαλύτερο άνοιγμα φτερούγων, στον κόσμο; Φτάνει τα 3,30 μέτρα!

Οι αργυροπελεκάνοι αν πλησιάσεις την φωλιά τους την περίοδο που έχουν αυγά και αισθανθούν ότι απειλούνται, φεύγουν και δεν επιστρέφουν στα αυγά.

Καθώς πλησιάζει η περίοδος αναπαραγωγής, οι πελεκάνοι αποκτούν τα γαμπριάτικα χρώματα και το ράμφος τους γίνεται κόκκινο.

Όταν οι ψαράδες μαζεύουν τα δίχτυα τους, ξέρουν ότι θα περισσέψουν διάφορα μη εμπορεύσιμα ψάρια, που οι ψαράδες θα πετάξουν στο νερό και εμφανίζονται για να αρπάξουν αυτούς τους εύκολους μεζέδες.

Αν είσαι εκεί κοντά με μια φωτογραφική μηχανή βγάζεις και φοβερές φωτογραφίες, καθώς ορμάνε για τους μεζέδες αυτούς.

Κερκίνη: Οι οπορτουνιστές

8293 Επισκέψεις στο άρθρο

Ξέρετε ποιο πουλί, έχει το μεγαλύτερο άνοιγμα φτερούγων, στον κόσμο; Φτάνει τα 3,30 μέτρα! Κάποιος τεράστιος αετός, σκέφτηκα στην αρχή. Είσαι μόλις στα 2,40 μέτρα ήταν η απάντηση. Ύστερα σκέφτηκα τους τεράστιους κόνδορες των Ανδεων της Νότιας Αμερικής. Αυτοί φτάνουν τα 3 μέτρα και πάλι όμως έρχονται τρίτοι! Τα Albatross που περνάνε όλη τους την ζωή, διασχίζοντας τους ωκεανούς είναι στη δεύτερη θέση με 3,20 μέτρα.

 
Η απίστευτη απάντηση στο κουίζ, είναι ο ελληνικός αργυροπελεκάνος. Ταξίδια ολόκληρα οργανώνονται από το εξωτερικό, μόνο και μόνο για να έρθουν και να τον δουν από κοντά. Η μεγαλύτερη αποικία του είναι στις Πρέσπες, πολύ καλό όμως είναι το θέαμα και στην Κερκίνη. Στην αρχή της χρονιάς μάλιστα, καθώς πλησιάζει η περίοδος αναπαραγωγής, οι πελεκάνοι αποκτούν τα γαμπριάτικα χρώματα και το ράμφος τους γίνεται κόκκινο, κάνοντας τους ακόμα πιο εντυπωσιακούς. Το ενδιαφέρον μεγαλώνει καθώς υπάρχει δυνατότητα να τους δεις από πολύ κοντά, καθώς οι πελεκάνοι είναι τεράστιοι οπορτουνιστές και έχουν αναπτύξει σχέση με τους ψαράδες. Όταν λοιπόν οι ψαράδες μαζεύουν τα δίχτυα τους, ξέρουν ότι θα περισσέψουν διάφορα μη εμπορεύσιμα ψάρια, που οι ψαράδες θα πετάξουν στο νερό και εμφανίζονται για να αρπάξουν αυτούς τους εύκολους μεζέδες. Αν είσαι εκεί κοντά με μια φωτογραφική μηχανή βγάζεις και φοβερές φωτογραφίες, καθώς ορμάνε για τους μεζέδες αυτούς. Δεν γίνεται πάντα βέβαια αυτό. Είπαμε ότι είναι οπορτουνιστές. Αν τύχει να έχουν πετύχει κάποιο καλό κοπάδι αφρόψαρα και να είναι χορτασμένοι, δεν εμφανίζεται κανείς.

Όλα αυτά μέχρι τον Απρίλιο που αρχίζει η περίοδος της αναπαραγωγής και μπορείς να τους δεις μόνο από πολύ μακριά στις ειδικές εξέδρες που έχουν φτιάξει οι άνθρωποι της Κερκίνης για να τους βοηθήσουν να χτίσουν τις φωλιές τους, σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Το είδος των αργυροπελεκάνων θεωρείται “απειλούμενο” καθώς ο συνολικός αριθμός των πουλιών που έχουν μείνει είναι μικρός. Στα όρια συναγερμού βρίσκεται ο αριθμός των αργυροπελεκάνων από την παγκόσμια ορνιθολογική εταιρεία, καθώς ανήκει στα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και πρέπει να προστατευτούν. 

Ειδικά οι αργυροπελεκάνοι αν πλησιάσεις την φωλιά τους την περίοδο που έχουν αυγά και αισθανθούν ότι απειλούνται, φεύγουν και δεν επιστρέφουν στα αυγά. Αν γίνει λοιπόν αυτό χάνεται μια ολόκληρη γενιά πουλιών. Πολύ περίεργο αν σκεφτείς ότι την υπόλοιπη χρονιά πλησιάζουν τους ψαράδες στο ένα μέτρο απόσταση. 

Αξίζει λοιπόν μια επίσκεψη στην Κερκίνη, για μια γνωριμία (από κοντά) με το ελληνικό πουλί, που έχει το μεγαλύτερο άνοιγμα φτερούγων στον κόσμο. Οι ξενώνες της Κερκίνης μπορούν να σε καθοδηγήσουν ποιες είναι οι καλύτερες ώρες και τα καλύτερα σημεία της λίμνης, για να έχεις την δυνατότητα –το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς- να δεις τους αργυροπελεκάνους την ώρα που προσεγγίζουν τους ψαράδες για να πάρουν τον μεζέ τους, φορώντας τα γαμπριάτικα τους χρώματα.

Στην επίσκεψη μας στην Κερκίνη μας ξενάγησαν ο κύριος Γιώργος Σπυριδάκης και ο κύριος Νίκος Γάλλιος.www.limneokerkini.gr