Το γεφύρι του Τρικώμου (Αζί Αγά) - Φωτογραφία από το www.visit-grevena.gr

Lyophillon conatum - Φωτογραφία από το www.visit-grevena.gr

Το γεφύρι του Λιάτισσα (ή Σπήλαιο του Κλέφτη) -Φωτογραφία από το www.visit-grevena.gr

Φωτογραφία από το www.visit-grevena.gr

Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας

Σήμα κατατεθέν των Γρεβενών τα πετρόχτιστα γεφύρια

Μαγεία στο μυχό της φύσης

8520 Επισκέψεις στο άρθρο

Επιβλητικοί ορεινοί όγκοι, αλπικά τοπία πλούσια δάση, παραδοσιακά χωριά αφημένα στο χρόνο, πέτρινα γεφύρια, παλιές εκκλησιές και αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και φύσης συνθέτουν την εικόνα των Γρεβενών, μαγεύοντας τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά.

Οι αισθήσεις ξυπνούν, η φύση οργιάζει και σε παρασύρει να την ανακαλύψεις πιθαμή προς πιθαμή, οι άνθρωποι σε προσκαλούν να ακολουθήσεις τους δικούς τους ρυθμούς ζωής. Αυτά που έχεις να δεις και να κάνεις σε μια επίσκεψη ίσως να ξεπερνούν το χρόνο που θα μπορείς να αφιερώσεις εκεί. Ο Εθνικός Δρυμός «Βάλια Κάλντα», το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, τα δεκάδες περίτεχνα γεφύρια, οι δραστηριότητες στη φύση θα σε κάνουν να ξεχάσει τον χρόνο. Αξίζει, όμως, να βουτήξεις στα βαθιά αυτού του τόπου για να «αναπνεύσεις» κάθε στιγμή του. Η εμπειρία θα σε ανταμείψει με μνήμες και εικόνες που θα θυμάσαι για πάντα. 

Ο Εθνικός Δρυμός «Βάλια Κάλντα»
Σε μια έκταση περίπου 69.000 στρεμμάτων, ένας από τους σπουδαιότερους και πιο παρθένους Δρυμούς της Ελλάδας σε υποδέχεται για μια φυσιολατρική εξερεύνηση πέρα από κάθε φαντασία. Περιτριγυρισμένη από τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι και «κομμένη στα δύο» το Αρκουδόρεμα (παραπόταμος του Αώου), σε υψόμετρο 1.400 μέτρων η Βάλια Κάλντα (στα βλάχικα σημαίνει ζεστή κοιλάδα, προφανώς χάριν αστεϊσμού) αποτελεί μία από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές της Ελλάδας.

Στις εκτάσεις της θα βρεις διάφορα, σπάνια για την ελληνική πανίδα, είδη όπως αγριόγιδα, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, γύπες, δρυοκολάπτες, χρυσαετούς, μαυροπελαργούς, και άλλα πτηνά, ερπετά, αμφίβια και θηλαστικά, αλλά και την καφετιά αρκούδα, για την οποία ο Εθνικός Δρυμός αποτελεί έναν από τους τελευταίους βιότοπους στην Ελλάδα. Η βλάστηση από έλατα και δεκάδες άλλα είδη δέντρων και φυτών θα κάνει την περιήγηση στα μονοπάτια μοναδική, ειδικά αν συναντήσεις και τα 30 δέντρα κόκκινης πεύκης που βρίσκονται κοντά στο ρέμα Σαλιατούρα. Αν, μάλιστα, επισκεφθείς την περιοχή το φθινόπωρο τα εντυπωσιακά μανιτάρια που κατακλύζουν τον Εθνικό Δρυμό θα σου προσφέρουν χαλαρωτικές και αναζωογονητικές «μανιταροεξορμήσεις» απόδρασης από τη μονοτονία της καθημερινότητας. Το Νοέμβριο του 2007, μάλιστα, τα Γρεβενά ανακηρύχθηκαν επίσημα «Πόλη των Μανιταριών».

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας
Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας βρίσκεται στο νομό Γρεβενών, στα όρια με τον νομό Ιωαννίνων. Οι εγκαταστάσεις είναι κτισμένες σε υψόμετρο 1.750 μ. και απέχουν από την πόλη των Γρεβενών 50 χιλιόμετρα. Συμπεριλαμβάνουν 2 σαλέ και ανάλογους χώρους στάθμευσης οχημάτων. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει 18 πίστες (22 χιλιομέτρων), ενώ τη μεταφορά των χιονοδρόμων έχουν αναλάβει 1 τριθέσιος, 1 διθέσιος, 4 συρόμενοι αναβατήρες και ένα baby lift. Υπάρχουν καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού και σχολές εκμάθησης σκι (, www.vasilitsa.com). 

Οι περιηγήσεις
Τα πολύ ενδιαφέροντα χωριά Σαμαρίνα, Αλατόπετρα, Δοτσικό κ.αλ. δεν απέχουν περισσότερο από 20 χιλιόμετρα από τις πίστες της Βασιλίτσας. Στα δυτικά του νομού ξεχωρίζει ο μονοκόμματος ορεινός όγκος του Όρλιακα που είναι το σκαλοπάτι για τα παρθένα δάση της Πίνδου, για τα υπέροχα τοπία της Βάλια Κάλντα και τα απροσπέλαστα βουνά της. Αξίζει να πάτε ως το χωριό Σπήλαιο και από εκεί να κατηφορίσετε για το γεφύρι της Πορτίτσας (7 χλμ). Αξιόλογο είναι το γεφύρι του Αζίζ-Αγά κοντά στο Τρίκωμο και το «Τουρκογέφυρο» στο χωριό Ζιάκας. Για ράφτινγκ στον ποταμό Βενέτικο, οργανωμένες οικοπεριηγήσεις και γενικά τουριστικές πληροφορίες για το νομό Γρεβενών απευθυνθείτε στο τοπικό Γραφείο Οικοτουρισμού (24620 85032).

Μην παραλείψετε:
- Το Μουσείο Μανιταριών στη Λάβδα Γρεβενών: Σε ένα πέτρινο παραδοσιακό κτίριο φιλοξενούνται άγρια φυσικά μανιτάρια, αποξηραμένα, καθώς και γλυπτά, τα οποία ενσωματώθηκαν μέσα σε προθήκες οι οποίες αποτελούν μικρογραφία της φύσης.
- Το Καταφύγιο Βουνάσας: Το καταφύγιο του ορειβατικού συλλόγου στη Βουνάσα (1415 μ.) αποτελεί πόλο έλξης για διαμονή, σε ορειβάτες- πεζοπόρους και μη, όλες τις εποχές. Από αυτό μπορεί κανείς να δει τις ομορφιές της Ξηρολίμνης, της κορυφής Πρίονος στα 1616 μ., την Κοζάνη, τον κάμπο του Ν. Γρεβενών, τη λίμνη Πολυφύτου και τη Λίμνη του φράγματος του Αγ. Ιλαρίωνα, που κατασκευάζει η Δ.Ε.Η.
- Εναλλακτικές Δραστηριότητες: Διαδρομές, Σκι – Snowboard – Snowmobile, Πεζοπορία – Ορειβασία, Rafting – Canoe & Kayak, Ποδηλασία – Downhill, Ιππασία – Τοξοβολία – Αναρρίχηση, Αλεξίπτωτο πλαγιάς, Αγώνες Ορεινού Τρεξίματος

Πως να πάτε
Από την Αθήνα θα ακολουθήστε την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας και Λάρισας - Τρικάλων ως τα Τρίκαλα και από εκεί μέσω Καλαμπάκας θα φθάσετε στα Γρεβενά. Η απόσταση είναι περίπου 420 χιλιόμετρα. Από Θεσσαλονίκη η διαδρομή για Γρεβενά είναι πολύ εύκολη. Είναι περίπου 165 χιλιόμετρα, εξολοκλήρου μέσω της Εγνατίας. Η έξοδος που ψάχνετε είναι ο κόμβος 9, όπου θα ακολουθήσετε τις πινακίδες για Γρεβενά.


ΚΕΙΜΕΝΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θοδωρής Αθανασιάδης/ www.viewsofgreece.gr, Μαριάννα Σπανού