Μέτσοβο: Βγαλμένο από παραμύθι

7822 Επισκέψεις στο άρθρο

Μπορεί στις στράτες των παλιών λιθόστρωτων μονοπατιών να κυλούν τώρα πια οι εθνικές οδοί, όμως η ψυχή της Πίνδου, ανόθευτη και αυθεντική, ιχνηλατεί ακόμα ακούραστη τους δικούς της μυστικούς δρόμους μέσα στα απάτητα δάση και τις απρόσιτες βουνοκορφές.

 
Τι θα δείτε
Το τοπίο στην ορεινή διάβαση της Κατάρας μας δίνει μια πρώτη γεύση από τη φύση της Πίνδου, αποκαλύπτοντας ανάμεσα στα κορφοβούνια εκπληκτικά δάση με έλατα, ρόμπλα και οξιές. Μέσα σε αυτή την πανδαισία της φύσης δεν αργεί να ξεπροβάλει η διάσημη πολιτεία των κορυφογραμμών, το υπέροχο Μέτσοβο, σκαρφαλωμένο σε ύψος 1.150 μέτρων σε δασωμένη κόγχη του βουνού Περιστέρι. Τα ευρύχωρα ηπειρώτικα σπίτια, οι παμπάλαιες εκκλησίες, τα στενά ανηφορικά καλντερίμια, οι γέροντες ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές να κουβεντιάζουν στην πλατεία, όλο το σκηνικό καλωσορίζει τους εκατοντάδες επισκέπτες.

Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε την Πινακοθήκη Αβέρωφ, όπου φιλοξενούνται πίνακες και γλυπτά των σημαντικότερων Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα, αλλά και το Αρχοντικό Τοσίτσα, όπου στεγάζεται το αξιόλογο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Θα περπατήσετε στον ανοιξιάτικο Αβερώφειο Κήπο όπου θα συναντήσετε όλα τα είδη των δέντρων της Πίνδου ή θα χαζέψετε στην αγορά με τα παραδοσιακά προϊόντα και τα τυροκομεία.

Πρέπει να ξέρετε
Το όνομα του Μετσόβου πιθανολογείται ότι προήλθε από παράφραση της λέξης «μεσοβούνι». Πράγμα που δε θεωρείται καθόλου απίθανο, αφού η όμορφη πολίχνη κυριολεκτικά είναι ανάμεσα στα βουνά. Με αυτό το όνομα αναφέρεται για πρώτη φορά το 1380. Το χωριό Μηλιά ήταν πασίγνωστο παλαιότερα για τα παραδοσιακά εργαστήρια ξυλογλυπτικής. Σήμερα οι παλιοί τεχνίτες, αν και εκσυγχρονίστηκαν, διατηρούν την παράδοση και εφοδιάζουν με ξυλόγλυπτα αντικείμενα τις αγορές του Μετσόβου, των Ιωαννίνων, της Καλαμπάκας, αλλά και άλλων πόλεων. Η Κρανιά υπήρξε σημαντικός σταθμός για καραβάνια που εκτελούσαν τις μεταφορές και το εμπόριο μεταξύ Ηπείρου-Θεσσαλίας-Μακεδονίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι στα μέσα του 19ου αιώνα η Κρανιά είχε μέχρι και 2.000 κατοίκους.
 
Οι διαδρομές
Χρησιμοποιώντας το Μέτσοβο σαν αφετηρία μπορείτε να πραγματοποιήσετε άφθονες «ειδικές διαδρομές» σε τοποθεσίες ανυπέρβλητης φυσικής ομορφιάς. Σε ύψος 1.400 μέτρα στο οροπέδιο της Πολίτσας, στους πρόποδες του Μαυροβουνίου, ένα φράγμα που ανυψώθηκε από ανθρώπινο χέρι στις αρχές της δεκαετίας του 1980 έφραξε την κοίτη του ποταμού Αώου. Το ποτάμι πνίγηκε στα ίδια του τα νερά και έτσι σχηματίστηκε η τεχνητή λίμνη της Χρυσοβίτσας ή Πηγών Αώου, ανάμεσα στα δάση των ελάτων και της οξιάς. Η λεκάνη της λίμνης προσεγγίζεται εύκολα με ασφάλτινο δρόμο. Από εδώ μπορείτε να συνεχίσετε την περιπλάνησή σας ακολουθώντας τον από παλιά χαραγμένο δρόμο που συνδέει τα χωριά του Μετσόβου με τον κάμπο των Γρεβενών. Στο διάβα του ταξιδευτή θα ξεδιπλωθούν υπέροχα τοπία και ήσυχα χωριά, απλωμένα σε ένα δασωμένο αυχένα που σχηματίζουν τα βουνά Λύγκος και Ζυγός. Καθώς κατηφορίζετε από τον αυχένα της Κατάρας για Μέτσοβο, υπάρχει ταμπέλα δεξιά που οδηγεί στη Μηλιά Μετσόβου, την Κρανιά και τα Γρεβενά.

Ξεκινώντας από Μέτσοβο να υπολογίζετε ότι θα χρειαστεί να διανύσετε ως τα Γρεβενά 63 χιλιόμετρα. Το πρώτο χωριό σε ύψος 1.150 μέτρων είναι η Μηλιά Μετσόβου. Μπαίνοντας στο νομό Γρεβενών, στη συνέχεια της διαδρομής, θα συναντήσετε την Κρανιά, κτισμένη σε ύψος 1.000 μέτρων. Κοντά στο Κηπουριό βρίσκεται και το φημισμένο πεντάτοξο γεφύρι του Σπανού που δρασκελίζει την κοίτη του ποταμού Βενέτικου. Νότια του Μετσόβου ξεκινά μια καταπληκτική ορεινή διαδρομή που περνά από το κοντινό χωριό Ανήλιο, δρασκελίζει τον αυχένα του βουνού Περιστέρι και μετά από σκληρό χωματόδρομο 20 χιλιομέτρων κοντά το χωριό Χαλίκι (ανήκει στο νομό Τρικάλων) συναντάμε πάλι άσφαλτο.