Από τη μία άκρη της Ρούμελης ως την άλλη, ακόμα και τα χωριά με λιγοστούς κατοίκους τις άγιες μέρες του Πάσχα αποκτούν ζωή. Συγγενείς, φίλοι και απλοί επισκέπτες έρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να ζήσουν την εμπειρία των τοπικών εθίμων, με το «λάκκο» της φωτιάς και το ομαδικό σούβλισμα να ξεχωρίζουν. Ειδικά στην Αράχωβα, η εικόνα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, αφού νομίζεις πως ολόκληρο το χωριό έχει… λαμπαδιάσει! Σε κάθε γειτονιά της πόλης ετοιμάζεται και από ένας "λάκκος". Η φωτιά ανάβει και συντηρείται αποκλειστικά με κληματόβεργες. Όταν είναι έτοιμη η θράκα ξεκινάει το ψήσιμο του παραδοσιακού "οβελία". Σε κάθε λάκκο ψήνονται ομαδικά 20 - 30 αρνιά ή κατσίκια, η δε σούβλα γυρίζει υποχρεωτικά με το χέρι. Μπαταρίες, γεννήτριες και άλλα μοτεράκια απαγορεύονται δια ροπάλου. Και βέβαια αν τύχει και περάσει από το λάκκο κάποιος "ξένος", αποκλείεται να φύγει χωρίς κέρασμα. Αβγά, τσουρέκια, κοκορέτσια, γαρδουμπάκια, τσίπουρο και κρασί υπάρχουν άφθονα, όλοι οι περαστικοί πρέπει να τσιμπήσουν το μεζέ τους και να πιουν και ένα ποτηράκι! Το απόλυτο ρουμελιώτικο γλέντι!
Δείτε το video από τα ομαδικά ψησίματα του οβελία και θα... γλύφετε τα δάχτυλά σας!
Αρχική Σελίδα | Sitemap | Επικοινωνία |
Copyright © 2024 - autotriti-touring.gr