Ο άγνωστος μπαρουτόμυλος της Στ. Ελλάδας

6072 Επισκέψεις στο άρθρο

Ανακαλύψτε τώρα τον όμορφο μπαρουτόμυλο που όπλιζε τον Αθανάσιο Διάκο και τον Οδυσσέα Ανδρούτσο.

Η πασίγνωστη Δημητσάνα στη Πελοπόννησο εκτός των άλλων έχει να υπερηφανεύεται πως εκείνη με τους μπαρουτόμυλους της τροφοδοτούσε με πυρίτιδα τα καριοφίλια των αγωνιστών του 1821 και φυσικά αυτό είναι αλήθεια! 
Όμως μέσα στην φωτιά του πολέμου δύσκολα έφταναν οι προμήθειες με πολεμοφόδια στη υπόλοιπη Ελλάδα που πολεμούσε για την ελευθερία της.

Τα όπλα του Αθανάσιου Διάκου, του Οδυσσέα Ανδρούτσου, του Γκούρα και των άλλων οπλαρχηγών της Ρούμελης είχε αναλάβει να τροφοδοτεί με μπαρούτι το Μαυρίλο, ένα ορεινό κεφαλοχώρι της Φθιώτιδας!

Τριάντα πέντε χιλιόμετρα βορειά της Μακρακώμης και 65 χιλιόμετρα από τη Λαμία σε υψόμετρο 920 μ. συναντάμε  το χωριό Μαυρίλο Φθιώτιδας. 
Ήδη εδώ  από τις αρχές του 17ου αιώνα και μέχρι το ξεκίνημα της Επανάστασης του 1821, στο Μαυρίλο λειτουργούσαν δεκαπέντε μπαρουτόμυλοι που χρησιμοποιούσαν ως κινητήρια δύναμη τα νερά των πηγών του Σπερχειού. 

Μάλιστα εικάζεται πως η ονομασία του χωριού προέρχεται από την τις λέξεις  «μαύρη υλη» που δεν ήταν άλλο από το μπαρούτι που κατασκευαζόταν εδώ. 
 Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα επιστολής του Αθανάσιου Διάκου προς τους άρχοντες της Λιβαδειάς  «…Απέκρουσα Ομέρ Βρυώνην εις Πατρατζίκι  (Υπάτη),  ήδη μεταβαίνω εις Λαμίαν.  Αποστείλατε δυναμένους κρατήσουν όπλα και βόλια άφθονα. Μαύρην ύλην επρομηθεύθην εκ Μαυρίλου…».

Σήμερα λίγο χαμηλότερα από την πλατεία έχει ανεγερθεί πάνω στα απομεινάρια του παλιού μπαρουτόμυλου ένα νέο κτίσμα που με πιστότητα αναπαριστά την εξειδικευμένη εργασία που απαιτούνταν για να παραχθεί με την πρόσμιξη διάφορων πρώτων υλών, το μπαρούτι. Τέτοιες ήταν το θειάφι, το ξυλοκάρβουνο, το νιτρικό κάλλιο, ενώ η ανάμειξή τους γινόταν με νερό. 

Ο μπαρουτόμυλος είναι επισκέψιμος αρκεί να ζητήσετε από την ταβέρνα που υπάρχει στην πλατεία, να σας ανοίξουν. Για την επίσκεψη ομάδων ή συλλόγων καλύτερα να έχει προηγηθεί τηλεφωνική συνεννόηση στο 22360-31854

ΚΕΙΜΕΝΟ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ/ www.viewsofgreece.gr