Οι πιο ακριβές κατοικίες της Ελλάδας είναι… στην Τήνο!
73363 Επισκέψεις στο άρθρο
Πιστεύεις πως μια πολυτελής βίλα σε κάποιο κοσμικό μέρος της Ελλάδας είναι υπερβολή; Κρατήσου! Οι περιστερώνες της Τήνου, αυτά τα πανάκριβα κτίσματα με τα περίτεχνα στολίδια, φιλοξενούν απλώς… περιστέρια!
600 περιστεριώνες, οι πιο μεγαλοπρεπείς όλου του Αιγαίου
Οι περιστεριώνες στην Τήνο τα παλιά χρόνια ήταν σύμβολο ευγενικής καταγωγής. Μόνο οι πολλοί πλούσιοι κι οι κάτοχοι μεγάλων καλλιεργήσιμων εκτάσεων είχαν τη δυνατότητα να χτίσουν και να συντηρήσουν περιστεριώνα ενώ όσο πιο περίτεχνα ήταν τα στολίδια του τόσο πιο πλούσιος θεωρείτο και ο ιδιοκτήτης τους. Η εκτροφή των περιστεριών ήρθε στο νησί και εντάχθηκε στις ασχολίες των κατοίκων επί Βενετοκρατίας. Στην Τήνο υπάρχουν οι περισσότεροι και ωραιότεροι περιστερώνες του Αιγαίου. Τα λιθόκτιστα αυτά αρχιτεκτονικά κοσμήματα που φιλοξενούν τα περιστέρια, είναι δίπατα με σχήμα ορθογώνιο και έχουν ύψος από έξι έως οκτώ μέτρων. Στο χωριό Ταραμπάδος θα δεις συγκεντρωμένους αρκετούς καλοδιατηρημένους περιστερώνες του 18ου και 19ου αιώνα, ενώ πανέμορφους περιστερώνες θα συναντήσεις και στα χωριά Αγάπη, Κώμη και Φαλατάδος.
Τα σεληνιακό τοπίο του Βώλακα
Ο Βώλακας είναι ένα ιδιαίτερο χωριό χτισμένο πάνω σε ένα μύθο ή σε ένα περίεργο φυσικό φαινόμενο. Το τοπίο είναι επιβλητικό καθώς το χωριό βρίσκεται εγκλωβισμένο σε ένα μικρό οροπέδιο, διάσπαρτο από τεράστιους σφαιρικούς γρανιτένιους βράχους ηφαιστειογενούς προέλευσης. Ο Βώλακας είναι γνωστός για το λαογραφικό μουσείο του, αλλά και για τους παραδοσιακούς καλαθοπλέκτες του, ενώ πολύ γραφικά είναι τα ταβερνάκια του. Για τους περιπατητές αξιόλογο είναι το μονοπάτι που περνά μέσα από ξερολιθιές και θεόρατους γρανιτένιους βράχους οι οποίοι χαρακτηρίζουν την γεωμορφολογία της περιοχής και οδηγεί στο καταπράσινο χωριό Αγάπη διασχίζοντας κατάφυτα περιβόλια με αμυγδαλιές και πικροδάφνες που εναλλάσσονται με πέτρινα γεφυράκια, ξερολιθιές και παλιούς περιστερώνες.
Για καφέ στον Πύργο, το μαρμάρινο χωριό με την περίτεχνη βρύση στην πλατεία
Κτισμένο με κυρίαρχο υλικό το μάρμαρο, το χωριό είναι ένα πραγματικό παραδοσιακό κόσμημα με εμφανείς τις βενετσιάνικες και βυζαντινές επιρροές από το μακρινό παρελθόν του νησιού. Ο Πύργος έχει παράδοση στη μαρμαροτεχνία. Εδώ υπάρχει το σπίτι του γλύπτη Χαλεπά και το Μουσείο Τηνιακών Καλλιτεχνών. Αξίζει να περιπλανηθείτε λίγο σε αυτήν την τόσο διαφορετική γωνιά του Αιγαίου και να ξαποστάσετε στη δροσερή πλατεία με την περίτεχνη βρύση. Θα επισκεφθείτε οπωσδήποτε το νεότευκτο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας που βρίσκεται στις παρυφές του χωριού για να δείτε όλη την ιστορία του μαρμάρου.
Για μπάνιο στις Κολυμπήθρες, τις δύο παραλίες που χωρίζει το ποτάμι
Ακολουθώντας από το λιμάνι τον οδικό άξονα που διατρέχει το κορμό της Τήνου με κατεύθυνση προς τις βόρειες ακτές και αφού περάσουμε τα χωριά Ξυνάρα, Λουτρά και Κώμη θα κατηφορίσουμε προς την παραλία Κολυμπήθρες με το ποτάμι να τις χωρίζει σε Μικρή και Μεγάλη Κολυμπήθρα. Η μεγάλη, που ενώνεται με την λίμνη, είναι μια παραλία για όσους θέλουν να κάνουν το μπάνιο τους ήσυχα και χωρίς πολυκοσμία, σχεδόν απομονωμένα, σε σύγκριση με την κοσμοσυρροή, τα beach bars και το ξέφρενο πάρτι που επικρατεί στη μικρή.