Οι πιο μυστηριώδεις... Κήποι της Ελλάδας

Οι πιο μυστηριώδεις... Κήποι της Ελλάδας

24841 Επισκέψεις στο άρθρο

Κι εκεί που νόμιζες πως τα ήξερες όλα για την Θεσσαλονίκη «σκάνε» οι πιο μυστηριώδεις Κήποι της Ελλάδας...

Όσο κι αν λες πως ξέρεις τη Θεσσαλονίκη πάντα υπάρχουν μέρη που μπορούν να εντυπωσιάσουν και να σε ξαφνιάσουν ευχάριστα. Ανάμεσά τους οι «Κήποι του Πασά», οι πιο μυστηριώδεις κήποι της Ελλάδας κι άλλα πανέμορφα μέρη της «συμπρωτεύουσας» που δεν είναι τόσο γνωστά.

Κοινοποίησέ το »


Οι πιο μυστηριώδεις ...Κήποι της Ελλάδας
Οι Κήποι του Πασά αποτελούν μια περιοχή της Θεσσαλονίκης που έχει συνδεθεί με διάφορους αστικούς μύθους και ιστορίες. Πρόκειται για ένα καταπράσινο πάρκο που βρίσκεται στην Ανω Πόλη, δίπλα από τα κάστρα, σε κάθε γωνιά του οποίου υπάρχουν περίεργα γλυπτά και ακατανόητα σύμβολα που κάνουν τον επισκέπτη να αισθάνεται σαν… εξερευνητής ενός μεγάλου μυστηρίου. Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να ανακαλύψει τι βρισκόταν σε αυτό το σημείο της Θεσσαλονίκης και πώς δημιουργήθηκε το μυστήριο γύρω από τα «Δρακόσπιτα» ή «άντρο των δερβισάδων», όπως λένε οι ντόπιοι τους Κήπους του Πασά.
 


Επισκεφθείτε τα Κάστρα και τη συνοικία Τσινάρι
Τα Κάστρα της Aνω Πόλης κατακλύζονται καθημερινά από τουρίστες, νεανικές παρέες και ζευγαράκια που ανεβαίνουν για να ρεμβάσουν την υπέροχη θέα που απλώνεται μέχρι τον Θερμαϊκό. Αξίζει τον κόπο να φτάσετε στο Φρούριο του Επταπυργίου, γνωστό και με την οθωμανική ονομασία Γεντί Κουλέ. Χτισμένο στο βορειοανατολικό άκρο των τειχών της Θεσσαλονίκης, εντός της Ακρόπολης, το φρούριο μετατράπηκε σε φυλακή το 1890, συνιστώντας για πολλά χρόνο το σύμβολο του φόβου για την πόλη, λόγω της βαρβαρότητας που επικρατούσε. Το 1989 οι φυλακές μεταφέρθηκαν και το Επταπύργιο αποδόθηκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται για συναυλίες και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις. Περπατήστε στις συνοικίες γύρω από τα Κάστρα με τις παλιές κεραμιδοσκεπές και τα στενά σοκάκια που θυμίζουν… άλλη πόλη! Επισκεφθείτε το γραφικό Τσινάρι, χαζέψτε τα λουλούδια που γεμίζουν με χρώμα τις ανηφορίτσες, περπατήστε στα στενά σοκάκια της περιοχής, πιείτε τον καφέ σας σε ένα από τα γραφικά μαγαζάκια που νομίζεις πως βγήκαν από το… 1950 και αφήστε τον εαυτό σας να χαθεί στα απομεινάρια των χρόνων και των πολιτισμών που πέρασαν από εκεί.


 
Επισκεφθείτε το Μουσείο Φωτογραφίας
Με δράσεις τοπικής, εθνικής αλλά και διεθνούς εμβέλειας διοργανώνει εκθέσεις με ψηφιοποιημένα αρχεία αλλά και συλλογές ικανές να σας εντυπωσιάσουν. Θα το βρείτε στον πρώτο όροφο της Αποθήκης Α΄ στο λιμάνι .Οι συλλογές και τα αρχεία του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης αποτελούνται από περισσότερα από 100.000 φωτογραφικά αντικείμενα. Στις δράσεις του ΜΦΘ περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός και η διοργάνωση εκθέσεων και εκθεσιακών κύκλων, η φιλοξενία παραγωγών και η διακίνηση εκθέσεων στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
 


Ματιές στην ιστορία στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς
Μέχρι και πριν μερικά χρόνια, οι περισσότεροι την ήξεραν ως πλατεία Δικαστηρίων, καθώς εδώ επρόκειτο να κατασκευαστεί το Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης. Οι εργασίες, όμως, ματαιώθηκαν όταν, κατά την εκσκαφή, αποκαλύφθηκε τμήμα της αρχαίας ρωμαϊκής αγοράς, πράγμα που την κατέστησε και μια από τις σημαντικότερες πλατείες της πόλης. Τη συναντάμε, μάλιστα, σε πολλά ποιητικά και λογοτεχνικά κείμενα γιατί συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με την καθημερινότητα, τις ιστορικές εξελίξεις και τις αναμνήσεις των κατοίκων. Το 2010, μετά από εργασίες διαμόρφωσης και ανάδειξής της, εγκαινιάστηκε εκεί και ένα μοντέρνο υπόγειο μουσείο.