Ουζομπερδέματα... στην πατρίδα του ούζου

6555 Επισκέψεις στο άρθρο

Οι «κρυμμένοι» καταρράκτες, τα ουζομπερδέματα, τα κάστρα με τις σαρκοφάγους και ένας υγρότοπος, αληθινό στολίδι. Γνώρισε αυτούς που έκαναν το ούζο (και τη Μυτιλήνη) διάσημο σε όλο τον πλανήτη και μάθε τώρα το πραγματικό νόημα της ζωής!

Όταν ο ήλιος της Μυτιλήνης χαθεί στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, δίνοντας αργά αργά τη σκυτάλη στη νύχτα, έρχεται η ώρα για έναν ανέμελο περίπατο στο Παλιό Λιμάνι, κατά μήκος της προκυμαίας. Εμπειρία μοναδική, στιγμές αξέχαστες…

Ανακάλυψε τους «κρυμμένους» καταρράκτες της Λέσβου
Μια από τις μοναδικές φυσικές ομορφιές της Λέσβου, που ίσως λίγοι μόνο γνωρίζουν πως υπάρχει σε τέτοιο βαθμό, είναι οι καταρράκτες της. Πρόσφατα ομάδα φυσιολατρών επισκέφτηκε και μελέτησε 14 συνολικά καταρράκτες σε όλο το νησί, που μαζί με το φράγμα της Ερεσού συνθέτουν ένα μοναδικό υδάτινο περιβάλλον. Μόλις δυο χιλιόμετρα από τη διασταύρωση Πεδής - Ασπροποτάμου και στο 30ό χλμ. Μυτιλήνης – Μανταμάδου, μπορείτε να αντικρίσετε μια μοναδική εικόνα πάνω στο νησί, τους καταρράκτες ΜανΆ κάτσα. Τα σκούρα πελώρια βράχια, ύψους 15-20μ., προκαλούν δέος στη θέα τους, ενώ από μακριά το τοπίο φαίνεται ήρεμο. Στην περιοχή δραστηριοποιείται η ομάδα «Λέσβος και Οικολογία», που οργανώνει αναρριχήσεις, ραπέλ και flying fox.
 
Για… μπερδέματα στην πατρίδα του ούζου
Μπορεί οι Πλωμαρίτες να υπήρξαν εξαιρετικοί ναυτικοί και να επέδειξαν μοναδικό ζήλο για τα γράμματα, ωστόσο η περιοχή είναι πασίγνωστη χάρη στο μοναδικής γεύσης ούζο της. Το ούζο Πλωμαρίου δε θα ήταν υπερβολή να πούμε όχι έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό, και για τον επισκέπτη του νησιού θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην το δοκιμάσει, καθώς στο Πλωμάρι θα μπορέσεις να βρεις και πολλές ποτοποιίες με παράδοση στην παραγωγή ούζου. Μάλιστα, δίπλα στα ιδιόκτητα αποστακτήρια της Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη, η ίδια η οικογένεια δημιούργησε το Μουσείο του ούζου, το οποίο σίγουρο αξίζει να επισκεφθείς.
 
Στο Κάστρο, το σήμα κατατεθέν του Μολύβου
Το κάστρο του Μόλυβου είναι ένα από τα ισχυρότερα κάστρα της Ανατολικής Μεσογείου, σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης. Είναι κτισμένο σε λόφο μεταξύ του βόρειου και νότιου λιμένα της πόλης και θεωρείται ότι δέχτηκε επεμβάσεις σε διάφορες περιόδους. Σε αυτό σώζονται ερείπια της αρχαίας Μήθυμνας, σαρκοφάφοι, τάφοι και κτίσματα ρωμαϊκής εποχής. Στο κέντρο του οικισμού βρίσκονται οι δυο δρόμοι που ορίζουν την αγορά. Εκεί συγκεντρωνόταν από πολύ παλιά η εμπορική κίνηση και η οικονομική ζωή των ντόπιων. Μετά την βόλτα σου στο κάστρο, μην παραλείψεις να δεις τις πολλές παραδοσιακές βρύσες που υπάρχουν στο χωριό, οι οποίες, μάλιστα, περιέχουν ανάγλυφες επιγραφές.
 
Κόλπος της Γέρας, το στολίδι της Λέσβου
Σε μια πανέμορφη τοποθεσία, περιτριγυρισμένος από απέραντους ελαιώνες και γραφικούς οικισμούς, βρίσκεται ο κόλπος της Γέρας. Ένας κόλπος προικισμένος με αναρίθμητες ομορφιές που προσφέρεται για περιήγηση και περιλαμβάνεται στις προστατευόμενες περιοχές του «Δικτύου Φύση Natura 2000». Κατά μήκος των ακτών του κόλπου έχουν σχηματιστεί υφάλμυρα έλη, τα οποία μαζί με τον ποταμό Ευεργέτουλα, δημιουργούν έναν υγρότοπο σημαντικής οικολογικής αξίας. Ξεχωριστός είναι και ο βυθός του, που χαρακτηρίζεται από το ψιλό φύκι, τη μεγάλη συγκέντρωση από πλαγκτόν και από τα μοναδικά οστρακοειδή που διαθέτει.