Η παραλία Φυροπόταμος

Η πανέμορφη παραλία του Αγιου Ιωάννη

Η παραλία Αγκάθια

Οι Αλυκές

Οι Αρκούδες

Το Εμπουριό

Κατάδυση στο ναυάγιο της Μήλου

Το σπήλαιο του Παπάφραγκα

Σπήλαιο Παπάφραγκα

Δειλινό στην Πελεκούδα

Ηλιοβασίλεμα στην Πολλώνια

Πολλώνια

Γαλαζοπράσινα νερά στο ακρωτήριο Βάνι

Ακρωτήριο Βάνι

Insider Tips & Χρήσιμα

50805 Επισκέψεις στο άρθρο

Τι άλλο να ΔΕΙΤΕ, να ΚΑΝΕΤΕ, να ΓΕΥΤΕΙΤΕ. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την περιοχή που επιλέξατε να επισκεφθείτε!

Τι να κάνετε
Το βράδυ για ουζάκι στην Πολλώνια: Η Απολλωνία ή Πολλώνια είναι ένας ψαράδικος οικισμός που αν και επεκτάθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας περασμένης εποχής. Στρωθείτε κι εσείς σε κάποια από τις δημοφιλείς ψαροταβέρνες που απλώνουν τα τραπεζάκια τους στο μόλο. Κατά μήκος του λιμανιού βρίσκονται οι καλύτερες ψαροταβέρνες της Μήλου. Το βραδάκι όταν τα φωτά του χωρίου αντανακλώνται με αμέτρητες αποχρώσεις πάνω στο ατάραχο νερό, είναι η καλύτερη ώρα για να απολαύσετε τους ψαρομεζέδες που σερβίρουν οι ταβέρνες. 
Μυηθείτε στον καταδυτικό τουρισμό: Τα νερά της Μήλου  όσο και την Κιμώλου προσφέρονται για να ανακαλύψετε τη μαγεία των καταδύσεων. Αξιόπιστα diving centers οργανώνουν… υποθαλάσσιες εκδρομές στον όρμο του Γέροντα, στο Κλέφτικο αλλά και στο υπέροχο ναυάγιο της Πολυαίγου. Το τελευταίο, μάλιστα, είναι κάτι το ιδιαίτερο, καθώς η έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, με οδηγό τους πάμπολλους αμφορείς που βρίσκονται στα απομεινάρια του αρχαίου πλοίο, έδειξε ότι το ναυάγιο συνέβη ανάμεσα στα τέλη του 5ου έως και το πρώτο μισό του 4ου αιώνα π.Χ. Η ανακάλυψη του ναυαγίου της Πολυαίγου ρίχνει νέο φως στη μελέτη των θαλάσσιων εμπορικών δρόμων της κλασικής περιόδου και στη διακίνηση των εμπορευμάτων στη νοτιοδυτική περιφέρεια των Κυκλάδων. 
Βόλτα στον κόλπο με το αυτοκίνητο: Πρόκειται για μια σύντομη εκδρομή που αξίζει να κάνετε κατά την επίσκεψής σας στη Μήλο. Στη διαδρομή θα συναντήσετε, στο αριστερό σας χέρι, τις Αλυκές (που τώρα δεν λειτουργούν) και το αεροδρόμιο. Θα ήταν μια καλή ευκαιρία να παρατηρήσετε την κατασκευή των «τηγανιών», δηλαδή των δεξαμενών που παράγεται το αλάτι. Η παραλία της περιοχής λέγεται «Δεκατέσσερις» στη μνήμη των 14 παλικαριών της Μήλου που τουφεκίστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα. Εκεί βρίσκεται και το ομώνυμο μνημείο. Στη συνέχεια θα συναντήσετε την τοποθεσία Μαύρα Γκρεμνά με μια πανοραμική θέα των χωριών και της εισόδου κόλπου.
Ανακαλύψτε τα ιαματικά λουτρά του Λάκκου: Η Μήλος χάρη στις ηφαιστειακές δραστηριότητες και χάρη στη μετα-ηφαιστειακή υδροθερμική δράση, διαθέτει πολλές ιαματικές πηγές, γνωστές από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Τα νερά στα λουτρά του Λάκκου θεραπεύουν παθήσεις όπως χρόνιοι ρευματισμοί, αρθρίτιδες, μυαλγίες, νευραλγίες και γενικά παθήσεις των περιφερειακών νεύρων, δερματοπάθειες και γυναικολογικές παθήσεις.


Αξίζει να επισκεφθείτε
Το σπήλαιο του Παπάφραγκα: Μετά την Πάχαινα, δίπλα στην αρχαία πόλη της Φυλακωπής βρίσκεται η σπηλιά του Παπάφραγκα. Σκαλάκια σκαμμένα στο βράχο μας οδηγούν στη βάση ενός μαγευτικού φιορδ, όπου μπορούμε να χαρούμε το μπάνιο μας απολαμβάνοντας τα γκριζόλευκα βράχια που μπλέκονται περίτεχνα με την άμμο, τα γαλαζοπράσινα νερά, τις σπηλιές και τα ανοίγματα προς το πέλαγος. Το σπήλαιο αυτό πολύ παλιά πρέπει να ήταν σκεπασμένο με μοναδική είσοδο εκεί από όπου μπαίνει η θάλασσα, κάποτε όμως έπεσε. Αν κολυμπήσετε αριστερά όπως βγαίνουμε από τη σπηλιά του Παπάφραγκα, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και δύο άλλες σπηλιές και αν κολυμπήσετε κι άλλο, θα φτάσετε στον κόλπο του Κάπρου, όπου μέσα από τη θάλασσα θα απολαύσετε τις γραφικές γέφυρες. 
Την παραλία Αχιβαδόλιμνη: Λίμνη και αμμουδιά, μια θαυμαστή σύνθεση της φύσης μέσα στον κόλπο της Μήλου. Μια παραλία με γκρίζα άμμο ενός και πλέον χιλιομέτρου που την πιάνει όμως ο βοριάς. Η σύσταση της άμμου είναι τέτοια ώστε όταν έχει νηνεμία λαμποκοπά ο βυθός και οι κόκκοι της άμμου φαντάζουν ασημένιοι. Από εκεί η θέα του Αδάμαντα και των γύρω χωριών είναι μοναδική. Παραλία μοναδική για σερφ.
Την αρχαία πόλη της Φυλακωπής: Η Φυλακωπή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς στο Αιγαίο, με μακρόχρονη ανασκαφική ιστορία. Η αρχαιολογική έρευνα απέδωσε ίχνη κατοίκησης από την αρχή της Πρώιμης εποχής του Χαλκού (περίπου 3000 π.Χ.) έως τα μέσα της Ύστερης εποχής του Χαλκού (περίπου 1250 π.Χ.), με μοναδικές εξαιρέσεις ένα ιερό και ένα μεγαρόσχημο κτίριο της Μυκηναϊκής περιόδου που συνεχίζουν τη χρήση τους έως το τέλος της Ύστερης εποχής, δηλαδή περίπου έως το 1100 π.Χ. Η επίσκεψη στα ερείπια της παλιάς πόλης σίγουρα θα σας γοητεύσει. 
Τις Αρκούδες: Στην είσοδο του κόλπου της Μήλου δίπλα στη Πλάθιενα βρίσκονται οι Αρκούδες για να υποδεχτούν τον επισκέπτη του νησιού. Ένα παιχνίδι γλυπτικής στα βράχια από την φύση, δημιούργησε αυτό το μοναδικό φαινόμενο. Ειδικά αν διαθέτετε σκάφος, η περιήγηση στις Αρκούδες θα σας ξετρελάνει! 
Τη θαλασσοσπηλιά της Συκιάς: Σπήλαιο μοναδικού φυσικού κάλλους, προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα. Η σπηλιά της Συκιάς δεν έχει οροφή, με αποτέλεσμα οι αχτίδες του ήλιου να εισέρχονται στην σπηλιά φωτίζοντας τα σμαραγδένια νερά της και να δημιουργούν μια οπτική πανδαισία χρωμάτων και λάμψης.
Το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου: Το Μουσείο δημιουργήθηκε το 1998 και λειτουργεί με την υποστήριξη της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε., με σκοπό να αναδείξει την πλούσια και μοναδική γεωλογική και μεταλλευτική ιστορία του νησιού. Στη θάλασσα και στη μικρή παραλία μπροστά από το μουσείο θα δείτε μαύρη άμμο που αποτελείται από μαγνητίτη και προέρχεται από την αποσάθρωση ηφαιστειακών πετρωμάτων που περιέχουν μέταλλα.
Την παραλία Αγκάθια: Αρκετά δυσπρόσιτη παραλία (λόγω του χωματόδρομου που θα πρέπει να διασχίσετε για να φτάσετε εκεί), η οποία όμως θα ανταμείψει τον κόπο σας χάρη στα αβαθή γαλάζια νερά της, τον απάνεμο κόλπο της και τη μεγάλη αμμουδιά της. Για να φτάσετε, θα περάσετε το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας και θα στρίψετε δεξιά στη δεύτερη διασταύρωση που θα συναντήσετε. 


Τι να γευθείτε 
- Κριθαρένιες και σταρένιες κουλούρες
- Κάπαρη τουρσί
- Καρπουζόπιτα
- Πιταράκια με τυρί Μήλου και κρεμμύδι
- Αστακούς και φρέσκα ψάρια

Τι να αγοράσετε
- Γλυκό κουφέτο, με ψίχα κολοκύθας, μέλι και αμύγδαλο
- Θυμαρίσιο μέλι
- Χειροποίητο παστέλι με μέλι
- Ξηροτύρι


Πώς να πάτε
Με πλοίο: Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκώς με το λιμάνι του Πειραιά σε αρκετά συχνή βάση, ενώ το ταξίδι διαρκεί περίπου 6 ώρες. Λιμεναρχείο Πειραιά - Tηλ.: 210 42 26 000, Λιμεναρχείο Mήλου Tηλ.: 22870 23360
Με αεροπλάνο: Υπάρχει αεροπορική σύνδεση της Mήλου με το αεροδρόμιο της Αθήνας καθημερινά. Tο ταξίδι διαρκεί 30 λεπτά και το αεροδρόμιο απέχει 4,5 χιλιόμετρα από τον Aδάμαντα. Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»: 210 353 0000, Κρατικός Αερολιμένας Μήλου – Τηλ. 2287 028410



ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Tags: ΜΗΛΟΣ