Πάσχα στη μεγαλύτερη εκκλησία της χώρας
10591 Επισκέψεις στο άρθρο
Χρειάστηκε 66 χρόνια και 2 αρχιτέκτονες για να κτιστεί. Έχει εμβαδόν σχεδόν 2.000 τετραγωνικά μέτρα και είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Ελλάδας και 3η των Βαλκανίων.
Η πιο μεγάλη εκκλησία της Ελλάδας δεν βρίσκεται στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και είναι πραγματικά εντυπωσιακή καθώς έχει εμβαδόν σχεδόν 2.000 τετραγωνικά μέτρα.
Ο Αγιος Ανδρέας στην Πάτρα
Η μεγαλύτερη εκκλησία της Ελλάδας βρίσκεται στην 3η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Ο λόγος για τον επιβλητικό ναό του Αγίου Ανδρέα, πολιούχου της Πάτρας που δεσπόζει στο τέλος του πεζόδρομου των Τριών Ναυάρχων. Καλύπτει εμβαδόν που ξεπερνά τα 1.800 τετραγωνικά μέτρα και είναι η τρίτη μεγαλύτερη εκκλησία, βυζαντινού ρυθμού στα Βαλκάνια πίσω μόνο από τους Καθεδρικούς του Βελιγραδίου στη Σερβία και της Σόφιας.
Εγκαινιάστηκε 66χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής της
Για την κατασκευή του ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ανδρέα Πατρών χρειάστηκε 66 χρόνια και 2 αρχιτέκτονες καθώς η οικοδόμηση του, βυζαντινού ρυθμού, ναού ξεκίνησε το 1908 και την επέβλεπε ο Αναστάσιος Μεταξάς τον οποίο αντικατέστησε ο Γεώργιος Νομικός. Τα εγκαίνια του ναού έγιναν μόλις το 1974.
Για χαλάρωση στην πλατεία Ψηλά Αλώνια
Για ανασυγκρότηση και ξεκούραση σταματήστε στην πασίγνωστη πλατεία Ψηλά Αλώνια όπου λειτουργούν άφθονα καφέ και ουζερί. Στο κατάμεστο από κόσμο κέντρο της πόλης που ασφυκτιά μερικές φορές από την κίνηση πεζών και οχημάτων, ξεχωρίζουν οι καλαίσθητοι πεζοδρόμοι με τα μαγαζιά και τις καφετέριες. Θα σας ξεκουράσει ένας περίπατος στο κέντρο της Πάτρας, ενώ θα εντοπίσετε και μικρά σουβενίρ για τους αγαπημένους σας.
Στο Παλιό και το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και στην Δημοτική Πινακοθήκη
Από τα πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα μουσεία, το Παλιό και Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο με τα σημαντικά εκθέματα που προέρχονται από όλες τις φάσεις της ιστορίας της πόλης θα σας έδιναν μια συνολική εικόνα του ιστορικού παρελθόντος της Πάτρας μέσα από μια βιωματική προσέγγιση. Εσείς που είστε και λάτρεις της τέχνης, επισκεφθείτε τη Δημοτική Πινακοθήκη, η οποία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της, ως εικαστικός θεσμός το 1988. Παρατηρήστε, μεταξύ των νέων αποκτημάτων, τα δωρηθέντα έργα των Ανδρέα Βουρλούμη, Δημήτρη Μπισκίνη, Φρεντ Έμεριχ, Αλκη Πιερράκου, Βασίλη Σπεράντζα, Όπυς Ζούνη, Κλεοπάτρας Δίγκα, καθώς και τα φοβερά χαρακτικά της Βάσως Κατράκη, Αριας Κομιανού και το γλυπτό του Γιάννη Γαΐτη «Γενικές μεταφορές σε κόκκινο και μαύρο» που αποτελεί πολύτιμη δωρεά της Εθνικής Πινακοθήκης. Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και το Μουσείο Τύπου (μοναδικό στο είδος του) είναι ακόμη δύο καλές προτάσεις για να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας σχετικά με την πατρινή παράδοση και καλλιτεχνική δημιουργία.