Σαν ...Ντίσνεϊλαντ της Ελλάδας

18746 Επισκέψεις στο άρθρο

Ο απόλυτος προορισμός για μικρούς και μεγάλους στην Ελλάδα είναι ένα παραμυθένιο κάστρο.

Δείτε τον Πύργο του Aιφελ και το Κάστρο των Παραμυθιών στα Φιλιατρά
Στο δυτικό άκρο του Ν. Μεσσηνίας, κοντά στις ακτές του Ιονίου, βρίσκονται τα Φιλιατρά, το αγροτικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής. Φτάνοντας στη βόρεια είσοδο της πόλης, θα δείτε κάτι που θα σας μπερδέψει προς στιγμήν και θα σας κάνει να νομίζετε πως βρίσκεστε στο… Παρίσι!  Πρόκειται για ένα πιστό αντίγραφο του Πύργου του ¶ιφελ σε μικρές, βέβαια, διαστάσεις. Λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Φιλιατρά, βρίσκεται ακόμη ένα αξιοθέατο, το οποίο καθιστά την πόλη δημοφιλή προορισμό για τον κάθε ταξιδιώτη. Είναι το Κάστρο των Παραμυθιών, η εικόνα του οποίου σε παρασύρει σε κόσμους με νεράιδες και ξωτικά. Τα παιδιά σίγουρα θα ενθουσιαστούν από το θέαμα και θα θελήσουν να βγάλουν δεκάδες φωτογραφίες μπροστά στο παραμυθένιο τοπίο.

Ανηφορίστε ως το «Κάστρο των Γιγάντων»
Δεσπόζει πάνω από το λιμάνι της Κυπαρισσίας και είναι γνωστό σαν κάστρο της Αρκαδίας ή Κάστρο των Γιγάντων. Ο τόπος όπως είναι φυσικό κατοικείται αδιάλειπτα από τα πανάρχαια χρόνια. Οι Βυζαντινοί στη θέση αρχαίας οχύρωσης έκτισαν το δικό τους κάστρο. Το ίδιο έκαναν αργότερα οι Φράγκοι, οι Ενετοί και οι Τούρκοι. Όλες οι βόλτες στην Κυπαρισσία έχουν σαν φυσική κατάληξη τις ερειπωμένες επάλξεις του κάστρου. Στο υπαίθριο θεατράκι που κτίστηκε το 1970 πραγματοποιούνται το καλοκαίρι σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Περιττό να αναφέρουμε πως η θέα από εδώ είναι πέραν κάθε περιγραφής.

Δείτε το μοναδικό ναό του Επικούρειου Απόλλωνα
Στα όρια των νομών Μεσσηνίας, Ηλείας και Αρκαδίας, βόρεια και ανατολικά της Κυπαρισσίας (50 χλμ), στις Βάσσες της αρχαίας Φιγαλείας πάνω στις πλαγιές του Λυκαίου όρους και σε ύψος 1130 μέτρων, συναντάμε τον επιβλητικό ναό του Επικούρειου Απόλλωνα. Κατασκευαστής του ναού θεωρείται ο Ικτίνος που μαζί με τον Καλλικράτη σχεδίασε τον Παρθενώνα. Ο ναός, στη μορφή που τον βλέπουμε σήμερα κτίστηκε ανάμεσα στο 420 και το 400 π.Χ., στη θέση παλιότερου ναού και ήταν σε χρήση μέχρι τα πρώτα βυζαντινά χρόνια. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως η κεντρική στήλη του ναού αντανακλούσε την πρώτη ακτίνα του θερινού ηλιοστασίου, αντιπροσωπεύοντας το αιώνιο απολλώνιο φως, μιάς και ο ναός ήταν αφιερωμένος στο θεό του φωτός, τον Απόλλωνα. Ο μοναδικό αυτό μνημείο ήταν το πρώτο από τα μνημεία της Ελλάδας, το οποίο το 1986 αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. 

Η πιο όμορφη θέα της περιοχής
Η ομορφότερη θέα της περιοχής είναι από τη θέση "Δεξαμενή" που δεσπόζει στο πιο ψηλό σημείο της Κυπαρισσίας. Στο χώρο της Δεξαμενής βρίσκεται και το Μνημείο της Αρκαδιανής Μητέρας. Όμως αυτό που θα σας μείνει αξέχαστο από αυτό το σημείο, είναι η θέα.Μπροστά διαγράφεται ο λόφος του κάστρου. Στη ρίζα του βράχου, κάτω από τα πόδια σας οι στέγες του παραδοσιακού οικισμού κατρακυλούν προς τη θάλασσα. Στη συνέχεια αποκαλύπτεται το λιμάνι και το βλέμμα χάνεται στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου. Μοναδικό είναι από το σημείο αυτό και το ηλιοβασίλεμα.