Πηγή φωτογραφίας: http://diros-caves.gr

Πηγή φωτογραφίας: http://diros-caves.gr

Πηγή φωτογραφίας: http://diros-caves.gr

Πηγή φωτογραφίας: http://diros-caves.gr

Σπηλιά της Ελλάδας, κορυφαία στην Ευρώπη

13935 Επισκέψεις στο άρθρο

Απόλαυσε ένα αριστούργημα ανεπανάληπτης ομορφιάς σε ένα από τα ομορφότερα λιμνοσπήλαια της Ευρώπης.

Ένα θαύμα της φύσης στο Σπήλαιο του Διρού
Δες από κοντά το Σπήλαιο του Διρού, ένα πραγματικό θαύμα της φύσης και μείνε με τις ώρες να θαυμάζεις το μεγαλείο της. Τριάντα πέντε χιλιόμετρα δυτικά του Γυθείου βρίσκεται η πανέμορφη βοτσαλιά του Διρού και στα έγκατα της γης ένα από τα πιο όμορφα λιμνοσπήλαια της Ευρώπης! Στο σπήλαιο του Διρού η φύση με την υπομονή εκατομμυρίων χρόνων, δημιουργεί σαν ύστατος καλλιτέχνης αριστουργήματα ανεπανάληπτης ομορφιάς. Σταλακτίτες και σταλαγμίτες συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο που πρέπει ο καθένας να δει. Η περιήγηση με τις βάρκες στους αξιοποιημένους θαλάμους του είναι μια συναρπαστική εμπειρία.

Σταλακτίτες ακόμα και σε βάθος 71 μέτρων
Σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους ερευνητές το σπήλαιο σχηματίστηκε πριν από περισσότερο από 100.000 χρόνια. Ενώ βρέθηκαν σταλακτίτες σε βάθος ακόμα και 71 μέτρων. Οι ενδελεχείς έρευνες έδειξαν πως σταλακτίτες και σταλαγμίτες που σήμερα βρίσκονται κάτω από το νερό είχαν σχηματιστεί όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερο από τη σημερινή της στάθμη.

Φυσική είσοδος μήκους μισού μέτρου και προϊστορική ανθρώπινη παρουσία
Δες την φυσική είσοδο του σπηλαίου του Διρού που ηη διάμετρός του ήταν μόλις 50 εκατοστών ενώ βρίσκεται μία ανάσα από την επιφάνεια της θάλασσας. Μελετητές κατέδειξαν ότι οι εναλλακτικές είσοδοι που υπήρχαν στο σπήλαιο τις παλαιότερες εποχές έκλεισαν με την πάροδο των ετών. Αξίζει επίσης να δείτε τα σημεία κοντά στη φυσική είσοδο όπου βρέθηκαν κεραμικά γεγονός που υποδηλώνει την ανθρώπινη παρουσία μέσα στο σπήλαιο.

Το 80% της τουριστικής διαδρομής είναι λιμναίο
Το συνολικό μήκος της τουριστικής διαδρομής αγγίζει το 1,5 χιλιόμετρο και αξίζει να το εξερευνήσετε όλο. Η περιήγηση εντός της λίμνης φτάνει το 80% της συνολικής διαδρομής δηλαδή 1.200 μέτρα. Το σπήλαιο πρωτοάνοιξε τις πόρτες του για το κοινό το 1967 μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του ΕΟΤ που ξεκίνησαν γύρω στο 1961.