Στο «Aγιο όρος» της Κορινθίας!

2376 Επισκέψεις στο άρθρο

Απέχει ελάχιστα από την πόλη της Κορίνθου, είναι εύκολα προσβάσιμο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φρούρια της Κορινθίας και λόγω θέσεως αλλά και λόγω θέας!

 
Το φρούριο του Αγιονορίου, το «Aγιο Όρος» της Κορινθίας δεσπόζει στα 680 μέτρα στην κορυφή ενός μικρού λόφου στο ομώνυμο χωριό και χρονολογείται από το 15ο αιώνα, όπως αναφέρει το moriasnews.gr. Είναι οχυρωματικό κτίσμα της Φραγκοκρατίας και όπως λέγεται χτίστηκε από τους Φράγκους του Πριγκπάτου της Αχαίας επάνω στα ερείπια βυζαντινού κατεστραμμένου κάστρου.

Το Φρούριο στο Αγιονόρι της Κορινθίας έχει σχήμα πενταγωνικό με 5 πύργους, έναν σε κάθε γωνία,με μονάχα 2 από αυτούς να διασώζονται σήμερα. Οι πύργοι είναι τριώροφοι με τους τοίχους να παρουσιάζουν ελαφρά κλίση προς το εσωτερικό, την αυλή του κάστρου.Η είσοδος βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του κτίσματος . Για την κατασκευή έχουν χρησιμοποιηθεί ορθογωνισμένοι λίθοι και ισχυρό ασβεστοκονίαμα. Το φρούριο σήμερα είναι κλειδωμένο και μη επισκέψιμο στον εσωτερικό του χώρο ένεκα των εργασιών στερέωσης και αποκατάστασης που διενεργούνται.

Η στρατηγική του θέση προσέφερε απόλυτο έλεγχο στο πέρασμα της Κλεισούρας ( Δερβενάκια) ενώ ήταν το σημείο που στρατοπέδευσε στα 1822 ο Παπαφλέσσας κατά τη διάρκεια της μάχης στα Δερβενάκια. Το Αγιονόρι βρίσκεται στο μέσο της Κοντοπορείας, της ανατολικότερης αρχαίας οδού που ένωνε την Κορινθία με το Aργος και χρησιμοποιήθηκε τόσο από τον ιστορικό Ξενοφώντα, όσο και από τον Αγησίλαο με τον Σπαρτιατικό στρατό του. Η αλλαγή της διαδρομής μετά το 1204 υπήρξε η αιτία παρακμής του οικισμού.Η τοποθεσία έχει επίσης εξαιρετικό οπτικό πεδίο έχοντας οπτική επαφή με το κάστρο του Ακροκορίνθου, τη Λάρισας του Aργους αλλά και με το Αρμενόκαστρο του Καπαρελίου στην ΑργολίδαΣτο φρούριο διεξήχθη και μια από τις πλέον καθοριστικές μάχες για τη νίκη στα Δερβενάκια, η μάχη του Αγινορίου η οποία έληξε με νίκη των Ελλήνων.

Επικρατέστερη άποψη για την ονομασία «Αγιονόρι» είναι αυτή που αναφέρει ότι στην περιοχή εγκαταστάθηκαν μοναχοί από το Άγιο Όρος, στη διάρκεια του 11ου αιώνα, γεγονός που εξηγεί και τον μεγάλο αριθμό εκκλησιών γύρω από το κάστρο.Κατά τον ιστορικό Δημήτριο Βαρδουνιώτη, το κάστρο του Αγιονορίου πήρε το όνομά του από τους Κλεωναίους, τους μοναχούς της Χαλκιδικής που ανήκαν στην σκήτη Μωραϊτών (Πελοποννησίων) και οι οποίοι όταν επέστρεψαν από τον Άθωνα, αποφάσισαν να χτίσουν ένα μικρό Άγιο Όρος στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.Κατά τον Καθηγητή Μιχ. Κορδώση, στο Αγιονόρι (Ενόριον) δίδαξε ο πολιούχος της Σπάρτης, ο Όσιος Νίκων ο «Μετανοεῖτε», λίγο μετά το 970 μ.Χ.