Στο Ναύπλιο μουσείο μοναδικό στον κόσμο

5406 Επισκέψεις στο άρθρο

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα αρχαιολογικά μουσεία στον κόσμο, στο Ναύπλιο όμως διαθέτει κι ένα μουσείο τόσο ξεχωριστό που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Φύγε τώρα για τα πιο ξεχωριστά μουσεία της χώρας.

 
Μουσείο Κομπολογιού στο Ναύπλιο: Πρώτο και μοναδικό στον κόσμο
Το πρώτο και μοναδικό μουσείο κομπολογιού στον κόσμο βρίσκεται στο πανέμορφο και γραφικό Ναύπλιο. Επισκέψου τους χώρους του για να δεις την πιο σπάνια συλλογή από κομπολόγια και προσευχητάρια διάφορων θρησκειών. Τα εκθέματα χρονολογούνται από τα μέσα του 16ου αιώνα ενώ φτάνουν μέχρι τον 20ο. Αλλα φτιαγμένα από ατόφιο κεχριμπάρι, κεχριμπάρι μαστίχα, κεχριμπάρι φατουράν, μαύρο και κόκκινο κοράλλι, κόκαλο και άλλα υλικά, ακόμη διαθέτει και μια συλλογή από προσευχητάρια ινδουιστών, βουδιστών, μουσουλμάνων, καθολικών και Ελλήνων.
 
Μουσείο Αρτου στην Αμφίκλεια: Σύγχρονος «ναός» του ψωμιού
Πήγαινε στην Αμφίκλεια και δες σε ένα σύγχρονο χώρο τον απόλυτο μουσειακό  «ναό» του ψωμιού. Αναζήτησε τη σχέση του ψωμιού με την τοπική ιστορία, κοινωνία, παράδοση, τα έθιμα αλλά και τις τοπικές ιδιαιτερότητες που αναπτύχθηκαν λόγω της γεωγραφικής θέσης, του κλίματος αλλά και της εξέλιξης τεχνολογίας. Στην έκθεσή του παρατηρήστε την σύγχρονη μουσειακή πολιτική με τον σαφή και ξεκάθαρο εκπαιδευτικό της χαρακτήρα.
 
Μουσείο Ελιάς και ελληνικού λαδιού: Τα μυστικά του ελαιόλαδου στη Σπάρτη
Στη Σπάρτη το μουσείο ελιάς και ελληνικού λαδιού αποτελεί την ιδανική επιλογή για όποιον θέλει να δει πώς παράγεται ένα από τα πρώτα σε εξαγωγές ελληνικά προϊόντα. Κάνε ένα ταξίδι στην τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής στην ελληνική επικράτεια από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Δες σπάνια απολιθωμένα φύλλα ελιάς, 50.000-60.000 ετών, από τη Σαντορίνη αλλά και πινακίδες της Γραμμικής Β του 14ου αιώνα π.Χ. με τις πρώτες γραπτές μαρτυρίες για την ελιά και το λάδι.
 
Μουσείο Μαστίχας Χίου: Ακόμα ένα μοναδικό στον κόσμο
Μαστίχα δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο κι όπως είναι απόλυτα λογικό δεν υπάρχει ούτε μουσείο Μαστίχας. Στη νότια Χίο λοιπόν και τα περιβόητα Μαστιχοχώρια επισκέψου και θαύμασε από κοντά το προϊόν που κάνει την Ελλάδα πασίγνωστη στον κόσμο και δες τη διαδικασία της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργιας που κατάφερε να μπει ακόμα και στους καταλόγους της UNESCO Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.