Σουφλί. Στην ακριτική πόλη τα τελευταία χρόνια έχουν αναπαλαιωθεί αρκετά εγκαταλειμμένα κτίρια

Στο μεγάλο δάσος της Δαδιάς επιβιώνουν τα τελευταία αρπακτικά πουλιά και οι μεγαλόπρεποι γύπες

Στην περιοχή λειτουργεί κέντρο ενημέρωσης για τον βιότοπο

Στο βιότοπο του γύπα

5573 Επισκέψεις στο άρθρο

Εξερευνήσεις, περιηγήσεις και διαδρομές σε έναν τόπο που φημίζεται για τα δάση του, τη σπάνια ποικιλομορφία του, το έντονο ανάγλυφο και την τεράστια πολιτισμική του κληρονομιά.

 
Το Σουφλί, το πασίγνωστο άλλοτε για την καλλιέργεια και επεξεργασία του μεταξιού, «παροπλισμένο» σήμερα, αναδύει το άρωμα του παλιού και προσφέρεται για βόλτες και περιηγήσεις. Αξίζει να περπατήσετε στις παλιές γειτονιές, να δείτε τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά και, φυσικά, να επισκεφθείτε το μουσείο του Μεταξιού που στεγάζεται στο αρχοντικό της οικογένειας Κουρτίδη. Εδώ, σε έναν εύχρηστο χώρο, έχει στηθεί με φροντίδα όλο το χρονικό των γεγονότων της «χρυσής εποχής του μεταξιού».

Δεκατρία χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σουφλίου, ακολουθώντας πάντα τους ασφάλτινους δρόμους, θα φτάσετε στο χωριό Δαδιά. Από εδώ θα προσεγγίσετε εύκολα το μεγάλο δάσος όπου επιβιώνουν τα τελευταία αρπακτικά πουλιά και οι μεγαλόπρεποι γύπες. Σε μικρή απόσταση από τον κοινοτικό ξενώνα βρίσκεται το σκεπαστό παρατηρητήριο από όπου ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το καταπληκτικό τοπίο και με λίγη τύχη να παρατηρήσει τους αετούς, τους γύπες, τους ασπροπάρηδες και τα δεκάδες άλλα είδη του φτερωτού βασιλείου στο φυσικό τους περιβάλλον.

Πρέπει να ξέρετε
Πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες ώστε να καθιερωθεί ένα λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο που θα προστάτευε ουσιαστικά το σπουδαιότερο βιότοπο αρπακτικών πουλιών στην Ευρώπη. Εθελοντές οικολόγοι και κάποιες περιβαλλοντικές οργανώσεις, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας αυτό το σπουδαίο έργο. Σήμερα η πραγματικότητα δικαιώνει πανηγυρικά αυτούς τους λίγους ονειροπόλους. Από τα 39 είδη αρπακτικών πουλιών που απαντώνται στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, τα 26 φωλιάζουν στο δάσος της Δαδιάς! Στην προστατευόμενη περιοχή έχουν παρατηρηθεί και καταγραφεί 227 είδη πουλιών και 41 είδη ερπετών.

Οι διαδρομές
Με αφετηρία τον κοινοτικό ξενώνα της Δαδιάς μπορείτε να περιπλανηθείτε στα υπέροχα δάση της περιοχής, χρησιμοποιώντας ασφάλτινους δρόμους ή βατούς χωματόδρομους. Θα επισκεφθείτε τις εγκαταστάσεις αναψυχής στην τοποθεσία «Κατρατζίδες», τους εγκαταλειμμένους οικισμούς Κοτρωνιά και Γιαννούλη και τα κοντινά χωριά Λευκίμμη και Προβατώνας. Μια καταπληκτική διαδρομή οδηγεί μέσα από δάση από το Σουφλί στο Μικρό Δέρειο και από εκεί πάντα σε ασφάλτινο δρόμο στο Μεγάλο Δέρειο και τη Λεπτοκαρυά και καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη. Για τους φίλους της περιπέτειας προτείνουμε να εξερευνήσουν το βορειοανατολικό τόξο που διασχίζει τα Πομάκικα χωριά Ρουσσά, Γονικό, Ουράνια και Σιδηροχώρι και καταλήγει πάλι στον ασφάλτινο δρόμο από Αλεξανδρούπολη για Μεγάλο Δέρειο.

Κείμενα - Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr