Στο νότο Μονεμβασιά!

7696 Επισκέψεις στο άρθρο

Φυσικό τοπίο παρόμοιο αλλά αξιοθέατα διαφορετικά. Η Μονεμβασιά κοντά στη θάλασσα κονταροχτυπιέται με την βόρεια Αλεξανδρούπολη, που επίσης βρέχεται από θάλασσα. Ποιος θα είναι ο νικητής;

 
Μονεμβάσια
O οικισμός της Μονεμβασιάς που έχει αναπτυχθεί έξω από την παλιά πόλη είναι καινούργιος, ωστόσο διασχίζοντας την επιβλητική καστρόπορτα όλα μοιάζουν να αλλάζουν. Προπύργια, τείχη, πολεμίστρες, λιθόκτιστα καλντερίμια, πέτρες δουλεμένες από ανθρώπους και φθαρμένες από το χρόνο, σε υποδέχονται σιωπηλά.

Αθήνα – Μονεμβάσια: 300 χλμ. – Χρόνος: 3 ώρες και 50 λεπτά– Διόδια: 9€ - Βενζίνη: 42€ (με κατανάλωση καυσίμου 22,52lt και τιμή καυσίμου 1,47€/lt)
Θεσσαλονίκη – Μονεμβάσια: 790 χλμ. – Χρόνος: 8 ώρες 20 λεπτά– Διόδια: 42€ - Βενζίνη: 129€ (με κατανάλωση καυσίμου 59,26lt και τιμή καυσίμου 1,47€/lt)

Αξιοθέατα  Δραστηριότητες:
  • Φωτογραφικός «περίπλους» από τον Ξιφία ως το Δασκαλειό
  • Βόλτα για ψώνια και τοπικά προϊόντα όπως για αγνό Σαπούνι «Sapouni – sou»
 Κοντινές εκδρομές:
  • Στο Σπήλαιο Καστανιάς, νότια της Μονεμβασιάς
  • Στο λιμάνι Γέρακα για φρέσκο ψάρι σπαρταριστό
  • Στα μεσόγεια χωριά της Ενετοκρατίας
 
 
Αλεξανδρούπολη
Ο ολόλευκος φάρος του 1880 στην προκυμαία καλωσορίζει τους επισκέπτες και τα πλοία που πιάνουν το ασφαλές λιμάνι. Ολόγυρά του μα και κατά μήκος της απλώνονται άφθονες καφετέριες και εστιατόρια που δίνουν μια σύγχρονη άποψη στην ακριτική πολιτεία. Η Αλεξανδρούπολη είναι ουσιαστικά ανεξάντλητη.

Αθήνα – Αλεξανδρούπολη: 801χλμ. – Χρόνος: 7 ώρες και 30 λεπτά– Διόδια: 37.40€ - Βενζίνη: 126€ (με κατανάλωση καυσίμου 60.09lt και τιμή καυσίμου 1,47€/lt)
Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη: 301 χλμ. – Χρόνος: 3 ώρες – Διόδια: 7,20€ - Βενζίνη: 40.35€ (με κατανάλωση καυσίμου 22.55lt και τιμή καυσίμου 1,47€/lt)
 
Αξιοθέατα
  • Εθνολογικό Μουσείο Θράκης «Αγγελική Γιαννακίδου»
  • Ο φάρος της προκυμαίας
  • Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης (Μ.Φ.Ι.Α.)
  • Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανούπολης και Σαμοθράκης
  • Λαογραφικό Μουσείο Καππαδοκών
 Δραστηριότητες Κοντινές εκδρομές
  • Το κάστρο Αβαντα-Ποταμού βόρεια της Αλεξανδρούπολης
  • Τα Ιαματικά Λουτρά Τραϊανούπολης
Μονεμβασιά vs Αλεξανδρούπολη
 

 

 

Μονεμβασιά

Αλεξανδρούπολη

Διαμονή

Πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα καθιστούν τη διαμονή στη Μονεμβασιά μια εμπειρία υπέροχη που ανάγουν την πέτρα και το ξύλο σε υλικά ποιοτικής άποψης. Προσεγμένα και καλαίσθητα είναι και τα ξενοδοχεία στην Αλεξανδρούπολη.  Στη Μονεμβασιά η μέση τιμή διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων κινείται στα 25-35€/άτομο με πρωινό και σε τριών στα 15-20€ το άτομο, στην Αλεξανδρούπολη η διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων κυμαίνεται στα 45€/άτομο με πρωινό και σε τριών στα 35€ το άτομο, οπότε συγκριτικά διαπιστώνεται μια σχετική άνοδος στις τιμές.

9

7

Φαγητό

Στη Μονεμβασιά, με θέα το βαθύ μπλε, μπορείτε να απολαύσετε καλό και τοπικό φαγητό στο κάστρο της και να θυμάστε για πολύ καιρό αυτό το μαγικό μεσημέρι. Θα βρείτε σπανακόπιτες με λεπτό φύλλο στο μαντέμι, κοκκινιστό μοσχαράκι στο πήλινο και αρνάκι ριγανάτο ξεροψημένο στο φούρνο, καθώς και κόκορα μπαρδουνιώτικο με κόκκινη σάλτσα, λακωνικά περιποιημένο. Από γλυκά, η καρυδόπιτα με ζεστή σοκολάτα τα «σπάει», αλλά και η πορτοκαλόπιτα με παγωτό βανίλια έχει το κοινό της. Στην Αλεξανδρούπολη, από την άλλη, θα δοκιμάσετε τυριά επιτραπέζια, ζεστούς και κρύους μεζέδες, φρεσκοβρασμένα ζυμαρικά, θαλασσινά ψητά και κρέατα στη σούβλα. Ενώ η λαχανιά (ζυγούρι ή μοσχάρι μαγειρεμένο με λάχανα, ντοματάκια και κόκκινη καυτερή πιπεριά), ο τζιγεροσαρμάς ( ρύζι, συκωτάκια αρνίσια, αντεράκια, κρεμμυδάκια και μυρωδικά τυλιγμένα σε αρνίσια σκέπη) και ο καβουρμάς σκέτος ή με αβγά είναι οι πιο φημισμένες από τις λιχουδιές της περιοχής.

10

8

Αξιοθέατα

Στην Μονεμβασιά με τα κανόνια και τη θαυμάσια θέα στο Μυρτώο πέλαγος, ξεκινήστε από την κεντρική πλατεία της. Συνεχίστε με την Ανω Πόλη, τα λουσμένα στο φως του ήλιου χαλάσματα που κάποτε ήταν σπίτια, αποθήκες, δεξαμενές, ενώ λίγο πιο απόμερα θα βρείτε τον επιβλητικό ναό της Αγ. Σοφίας να αιωρείται ανάμεσα στα βράχια και στο χάος του γκρεμού. Έτσι, θα έχετε μια γενναία γεύση της πόλης. Στην Αλεξανδρούπολη, από την άλλη, θα σας συνεπάρουν τα μουσεία της, το εθνογραφικό και το λαογραφικό, ο φάρος του 1880 στην προκυμαία και η βόλτα της …απεραντοσύνης, χωρίς αυτοκίνητα με την αύρα του λιμανιού να σας γεμίζει με ζωή.

8

8

Δραστηριότητες

Νότια της Μονεμβασιάς, το σπάνιας ομορφιάς σπήλαιο της Καστανιάς στην ανατολική πλευρά της Πελοποννήσου, λίγα λεπτά από τη Νεάπολη αξίζει να του αφιερώσετε τη μέρα σας, καθώς το εσωτερικό του είναι γεμάτο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, σε μοναδικούς συνδυασμούς χρωμάτων και μορφών, που το κατατάσσουν στα καλύτερα όλης της Ευρώπης. Θα δείτε πως η καταπράσινη ορεινή διαδρομή για το σπήλαιο ακολουθεί την ανατολική απόληξη του Πάρνωνα που σβήνει στο ακρωτήριο του Μαλέα. Γιγάντιες  πολύσχημες κολώνες, «κουρτίνες» και «σεντόνια» ξεχύνονται σαν κέρινα ομοιώματα από την οροφή, φωλιάζουν «χταπόδια» και «κοράλια», «ελεφαντάκια» και «μανιτάρια», «πουλιά» και καρικατούρες, «εξωτικά φυτά» και μνημειώδη πλάσματα. Είναι μια εκδρομή που δύσκολα θα ξεχάσετε. Στην Αλεξανδρούπολη, από την άλλη μεριά, έχετε την υπέροχη ευκαιρία να πάτε στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Εδώ  συμβιώνουν και ευδοκιμούν πολλά είδη χλωροπανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας. Το μωσαϊκό τοπίων που διαμορφώνεται από δάση πεύκης και δρυός και τα τέσσερα είδη γύπα είναι τα καλύτερα των καλύτερων που θα δείτε.

9

8,8

Κοντινές εκδρομές

Στη Μονεμβασιά, μπορείτε να προτιμήσετε τον Αγιο Φωκά. Συνεχίζοντας νότια, μετά τις αμμουδιές του Ξιδιά θα περιπλανηθείτε κατά μήκος της νότιας βραχώδους ακτής απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα. Δέκα τρία χιλιόμετρα μετά τη Μονεμβασιά, ο δρόμος καταλήγει στη θέση Aγιος Φωκάς. Άλλη επιλογή είναι μια βόλτα από το λιμάνι του Γέρακα ακολουθώντας το δρόμο για την ενδοχώρα, στον Αι Γιάννη και τον Γέρακα. Από την άλλη, στην Αλεξανδρούπολη, το κάστρο Άβαντα-Ποταμού, βόρεια της πόλης, ή τα Ιαματικά Λουτρά Τραϊανούπολης είναι μια καλή επιλογή εκδρομής που θα σας ενθουσιάσει για το φυσικό τοπίο, τις σύγχρονες ανέσεις και την ποιότητα των υπηρεσιών.

7

8

Διασκέδαση

Στη Μονεμβασιά θα βρείτε ωραία τοπικά προϊόντα με δάφνη, δεντρολίβανο, θυμάρι, χαμομήλι, βαλσαμόχορτο, μελισσόχορτο και τσουκνίδα για να πάρετε μαζί σας, όπως το Sapouni Sou, προϊόν λακωνικής γης από αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Η δημιουργία αγνών προϊόντων με μεθυστικά αρώματα, πρωτότυπα σχήματα και χρώματα που κάνουν την περιποίηση τέχνη είναι χαρακτηριστικό της Λακωνίας. Όσο για τη διασκέδαση, τα καφέ μπαρ στο Κάστρο και στην Ανω πόλη θα σας ανταμείψουν για το χρόνο που αφιερώσατε. Στην Αλεξανδρούπολη, τα ψώνια που θα κάνετε στην υπαίθρια αγορά και θα τα ευχαριστηθείτε και δεν θα δαπανήσετε πολλά χρήματα, καθώς είναι σε συμφέρουσες τιμές. Τα καφέ και τα καλά εστιατόρια της προκυμαίας με θέα το Θρακικό πέλαγος, θα σας χαρίσουν επίσης όμορφες στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης.

8

8

Σύνολο μ.ο.

 

8,5

8