Η πόλη της Κυπαρισσίας από ψηλά

Περίπατος ανάμεσα στα ελαιόδεντρα

Στους δρόμους της ελιάς!

6908 Επισκέψεις στο άρθρο

«Στην Κυπαρισσία αντίκρισα το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα των ταξιδιών μου…», είχε πει ο Κλεμανσό, όταν επισκέφθηκε την πόλη στις αρχές του 20ού αιώνα για να εγκαινιάσει το σιδηρόδρομο της πόλης!

 
Η Κυπαρισσία είναι αγροτικό και εμπορικό κέντρο της Μεσσηνίας. Η πόλη είναι χωρισμένη στην παλαιά Ανω Πόλη, η οποία έχει κηρυχθεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός, και στη Νέα (ή Κάτω) Πόλη, μία πρόσφατα χτισμένη περιοχή, που φθάνει μέχρι την ακτή. Στην Ανω Πόλη υπάρχουν πολλά διάσπαρτα ιστορικά μνημεία που μαρτυρούν την ιστορία της, όπως το κάστρο της Αρκαδιάς, η πλατεία της Αρκαδιάς, με τον πλάτανο και τις κρήνες στην είσοδο του κάστρου, τα δημόσια Λουτρά (χαμάμ), τα καλντερίμια, κ. α.

Τα αξιοθέατα της πόλης
  • Αρχαιολογικός Χώρος της Περιστεριάς: Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πρωτομυκηναϊκού πολιτισμού.
  • Ιερά Μονή Γενεσίου Θεοτόκου: Γνωστή ως «Κατσιμικάδα» στην περιοχή, είναι ένα ησυχαστήριο μέσα στη φύση, με θέα που θα αφήσει άφωνο τον επισκέπτη.
  • Κάστρα: Στην πόλη της Κυπαρισσίας βρίσκονται το «Κάστρο των Γιγάντων» ή «Κάστρο της Αρκαδιάς».
  • Δεξαμενή: Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της πόλης, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα... Επίσης, αξίζει ένας περίπατος στην Ανω Πόλη από τα παλιά, παραδοσιακά καλντερίμια.
  • Ποταμός Νέδα και φαράγγι της Νέδας
  • Η Αρχαία Μεσσίνη, το Ανάκτορο του Νέστορα

Οι δρόμοι της ελιάς!
Οι σημαντικότερες ποικιλίες ελιάς που καλλιεργούνται στη περιοχή: θρούμπα, ξιδάτη χαρακτή, πράσινη τσακιστή, μαύρη.

Πάμε στις παραλίες
Η μεγάλη κεντρική παραλία της Κυπαρισσίας, με άμμο και βοτσαλάκι, είναι η πιο κλασική λύση για μπάνιο στην περιοχή και η Γαλάζια Σημαία αποδεικνύει την καθαρότητα των νερών της, αν και οι εναλλακτικοί θα την βρουν κάπως πηγμένη και τουριστική. Οργανωμένη, με τουριστικό περίπτερο, μπαρ και ναυαγοσώστη, μαζεύει πολύ κόσμο, από οικογένειες ντόπιων, που φέρνουν τα παιδιά για το καθημερινό μπάνιο, μέχρι περαστικούς ξένους, που κάνουν το γύρο της Πελοποννήσου. Στο cafe-restaurant «Εν Πλω» θα καθίσετε για καφέ με θέα τη θάλασσα, αλλά και πολύ νόστιμες πίτσες. Στην άκρη υπάρχει κάμπινγκ, ενώ, αν ακολουθήσετε τα ζευγάρια των ντόπιων που απομακρύνονται ανοίγοντας δρόμο μέσα από την άμμο, πίσω από το κάμπινγκ, θα βρείτε πολλές σχετικά παρθένες παραλίες, με πιο γνωστή τις Τρύπες. Τέλος, ρίξτε μια βουτιά στις παραλίες Καρτελά και Σανί.

Για φαγητό: Δοκιμάστε τις τοπικές σπεσιαλιτέ παστό καγιανά και γουρνοπούλα στις ταβέρνες τις περιοχής.

Κείμενα - Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr