Στο μεγαλύτερο λεκανοπέδιο της Ελλάδας κρύβονται αντιθέσεις που καθηλώνουν και τον πιο πολυταξιδεμένο επισκέπτη. Η Πίνδος και οι χιονισμένες αλπικές βουνοκορφές της συναντούν τις καταπράσινες δαντελωτές ακρογιαλιές του Πηλίου. Η μαγική ήρεμη δύναμη της λίμνης Πλαστήρα στο θαύμα των Μετεώρων.
Off-road πρόταση
Καλαμπάκα-Μουργκάνι-Καστανιά-Αμάραντος-Δολιανά-Κρανιά-Πολυθέα-Κατάφυτο-Ανθούσα-Χαλίκι είναι μια καταπληκτική διαδρομή στην περιοχή του Ασπροποτάμου, η οποία μπορεί να γίνει ακόμα και μέσα σε μία μέρα. Από το Χαλίκι ο δρόμος συνεχίζει για Μέτσοβο. Ανάμεσα στα χωριά Κατάφυτο και Πολυθέα, μια διασταύρωση με χωματόδρομο οδηγεί –μέσω των χωριών Αγία Παρασκευή, Δέσση και Πύρρα- στο κομμάτι της Πίνδου, που αποτελείται από τα χωριά Νεραϊδοχώρι, Περτούλι και Ελάτη.
Δραστηριότητες στη φύση
Ιππασία, ποδήλατο βουνού, τοξοβολία, σκοποβολή, περίπατοι στη φύση. Για τους πιο πεπειραμένους πεζοπόρους προτείνεται η διαδρομή Δράκεια-Χάνια στο Πήλιο. Πρόκειται για ελαφρώς δύσκολη διαδρομή, λόγω της ανάβασης μήκους περίπου 9 χλμ. και διάρκειας περίπου 3 ωρών. Ξεκινά από την πλατεία της Δρακείας (560 μ.) και καταλήγει στη διασταύρωση Αεροπορίας στα Χάνια (1.130 μ.).
Top επιλογές γεύσεις
Αγοράστε τα περίφημα μήλα Ζαγοράς «zagorin» της ποικιλίας «ντελίσιους» από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και βέβαια κάστανα Πηλίου. Δοκιμάστε, ακόμη, τις παραδοσιακές πηλιορείτικες συνταγές σπετζοφάι και γαλοτύρι, με τη συνοδεία του εξαιρετικού τσίπουρου της περιοχής. Στην Καστανιά της Καρδίτσας δοκιμάστε τα τοπικά ζυμαρικά και τα χωριάτικα λουκάνικα, φημισμένα σε όλη την Ελλάδα.
Αυτό το ξέρατε;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι βράχοι των Μετεώρων κάποτε πρέπει να ήταν μικρά ξερονήσια ή μοναχικοί ύφαλοι που τους έδερναν τα κύματα της αρχέγονης θάλασσας που κάλυπτε ολόκληρο το θεσσαλικό κάμπο. Ίσως αυτό να εξηγεί και τη λεία επιφάνειά τους. Οι πρώτοι ερημίτες-μοναχοί ήρθαν εδώ κάπου στον 11ο αιώνα.
Στις Aλπεις της Ελάτης και του Περτουλίου
Ανάμεσα στην Ελάτη και το Περτούλι βρίσκονται τα περίφημα περτουλιώτικα λιβάδια. Ολόγυρα οι κορφές του Κόζιακα με τα 1.901 μέτρα ύψος θαρρείς και είναι δίπλα σου, έτσι να απλώσεις το χέρι σου. Το τοπίο τριγύρω καθαρά αλπικό. Καταπράσινα λιβάδια, αγελάδες που βόσκουν αμέριμνα, πυκνά ελατοδάση ντύνουν τις απότομες πλαγιές, άγριες ανεμοδαρμένες κορφές τρυπούν τον ουρανό. Εδώ βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του μικρού χιονοδρομικού κέντρου και μερικά ταβερνάκια.
Στους αμπελώνες της Ραψάνης
Η περιοχή της Ραψάνης στο νομό Λάρισας είναι γνωστή για τους περίφημους αμπελώνες της που απλώνονται σε μεγάλη έκταση στις υπώρειες του Ολύμπου. Εδώ καλλιεργούνται οι ποικιλίες «Κρασάτο», «Ξυνόμαυρο» και «Σταυρωτό», από όπου προέρχεται το γνωστό κρασί με Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας «Ραψάνη». Αρκετά από τα οινοποιεία της περιοχής είναι επισκέψιμα προς τέρψιν των φίλων του κρασιού.
Λίμνη Πλαστήρα: Στολίδι των Αγράφων
Οι καταπράσινες κοιλάδες διακόπτονται από μεικτά δάση ελάτης και βελανιδιάς. Ανάμεσά τους απλώνουν τις πρόσχαρες γειτονιές τους τα θρυλικά χωριά των Αγράφων, τα βοσκοτόπια και τα καστανοπερίβολα. Βρεθείτε στη θέση «Παρατηρητήριο» και απολαύστε την καλύτερη, πανοραμική θέα στη Λίμνη Πλαστήρα.
Το μπαλκόνι του Πηλίου
Η Μακρυνίτσα είναι το χωριό-κόσμημα του Πηλίου. Στον οικισμό δεν μπαίνουν αυτοκίνητα και τους επισκέπτες καλωσορίζει μια από τις πιο όμορφες πλατείες της ορεινής Ελλάδας με τις βρύσες και τα πλατάνια της. Εκεί τρέχει το κρυστάλλινο «Αθάνατο νερό», όπως λένε οι ντόπιοι, προσφέροντας ταυτόχρονα πανοραμική θέα στον Παγασητικό κόλπο και στην πόλη του Βόλου.
Ο Αχελώος των μύθων και των θρύλων
Ο ποταμός Αχελώος ιδίως το χειμώνα με τα άφθονα νερά του προκαλεί δέος με το μέγεθος και το παρουσιαστικό του. Το παραποτάμιο οικοσύστημα εντυπωσιάζει με το πλήθος των ειδών που εκπροσωπούν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Τα παρόχθια δάση σχηματίζουν πλατάνια, σκλήθρα και ιτιές. Λίγο ψηλότερα ξεκινούν τα ελατοδάση και στις υγρές πλαγιές εκτεταμένα δάση οξιάς. Εδώ ζουν όλα τα μεγάλα θηλαστικά, όπως η αρκούδα, ο λύκος, το ζαρκάδι και ελάχιστα ελάφια, που έχουν ή τείνουν να εξαφανιστούν από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Οι παραλίες του Παγασητικού
Ο Παγασητικός είναι θερμή θάλασσα και οι βουτιές μπορούν, καιρού βέβαια επιτρέποντος, να ξεκινήσουν από τα μέσα της άνοιξης. Οι επιλογές σε παραλίες για όταν "πιάσουν" οι ζέστες είναι πολλές. Αρχικά, ξεχωρίζουμε δύο μικροσκοπικές ακρογιαλιές στο δρόμο ανάμεσα σε Χόρτο και Μήλινα. Ακόμη, οι παραλίες Χόρτο, Μήλινα και Πάου.