Τα «κρυμμένα μυστικά» που την κάνουν μοναδική!

Την κάνουν μοναδική!

4943 Επισκέψεις στο άρθρο

Αν έχετε επισκεφθεί το διάσημο νησί των Κυκλάδων στο παρελθόν και νομίζετε πως τα έχετε δει όλα, απλώς κάνετε λάθος. Η Πάρος, παρά τη φήμη της σαν ένα καλοκαιρινό θέρετρο μαζικού τουρισμού, έχει καταφέρει να κρατήσει κρυφές και αλώβητες αρκετές από τις ομορφιές της, ενώ παράλληλα είναι κοινώς αποδεκτό ότι διαθέτει πολλές και εξαιρετικές παραλίες για όλα τα γούστα και τις απαιτήσεις.

 
Σίγουρα η Παροικιά, η Νάουσα και οι διάσημες αμμουδιές Χρυσή Ακτή και Κολυμπήθρες θα κλέψουν αρκετό από τον χρόνο σας, όμως μην επαναπαυθείτε. Πάρτε τους δρόμους και εξερευνήστε βουνά και ακτές. Σίγουρα θα ανακαλύψετε πολλά πράγματα που αγνοούσατε μέχρι τώρα.

Λατομεία
Στο Μαράθι, τον πολύ γραφικό οικισμό με τα κατάλευκα σπίτια και τις εκκλησίες, περιδιαβαίνοντας προς τα ανατολικά συναντά κανείς τα αρχαία λατομεία μαρμάρου. Εδώ υπήρξε η φυσική πηγή παραγωγής του παριανού μαρμάρου, γνωστού από την αρχαιότητα και βασικής πηγής πλούτου για το νησί. Η πρόσβαση στα λατομεία γίνεται πλέον από δύο εισόδους.

Πεταλούδες
Η κοιλάδα με τις Πεταλούδες είναι ο μαγευτικός προορισμός κάθε ρομαντικού ταξιδιώτη. Περιτριγυρισμένη από πυκνή, οργιαστική βλάστηση, οργώνεται στα σπλάχνα της από κρυστάλλινα, πηγαία τρεχούμενα νερά, ενώ παντού το μάτι θαμπώνεται από μια αλλόκοτη χρωματική πανδαισία φτερών από τις αναρίθμητες πεταλούδες, που βρίσκουν εκεί τον ιδανικό τόπο διαβίωσης τους καλοκαιρινούς μήνες. Αποτελεί έναν από τους πιο σπουδαίες βιότοπους της Ελλάδας και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 6 χλμ. από την Παροικιά, κοντά στο μοναστήρι του «Χριστού του Δάσους».

Ο λόφος του Κέφαλου
Τα όρια της Μάρπησσας προς την ανατολή περιορίζονται από τον ορεινό όγκο του Κέφαλου, ενός λόφου που γείωνε κάποτε το απόρθητο ενετικό κάστρο, που νόμιζες ότι θα έπαιρνε αγκαλιά τον ουρανό! Σήμερα από το κάστρο δεν υπάρχουν παρά μόνο υπολείμματα και διάσπαρτα λίθινα χνάρια από πέτρες υπενθυμίζουν στον επισκέπτη την ύπαρξη αλλοτινής πολιτείας. Στην κορυφή παραμένει ακλόνητο το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου, με ιστορικές ανεκτίμητης αξίας εικόνες και ένα επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο, που μπορεί να αποτελέσει ανεμπόδιστη βίγλα για απροσμέτρητη θέα προς το Αιγαίο.

Ασκληπείο
Με κατεύθυνση νότια, πάντα ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, φτάνουμε στο λόφο της Αγίας Αννας, όπου πριν από 2.500 περίπου χρόνια δημιουργήθηκε ένας χώρος λατρείας προς τον θεό της ιατρικής, τον Ασκληπιό. Το οικοδόμημα του ναού ήταν υπαίθριο, ενώ είχε κτιστεί γύρω από μία πηγή.

Αρχαίο Νεκροταφείο
Σε απόσταση μικρή από το λιμάνι, σχεδόν επάνω στον παραλιακό δρόμο, ανακαλύφθηκε κατά τις πρόσφατες ανασκαφές ένα νεκροταφείο, η ύπαρξη του οποίου τοποθετείται χρονολογικά ανάμεσα στους γεωμετρικούς και ελληνιστικούς χρόνους (8ος – 3ος αιώνας π. Χ.). Δίπλα στο νεκροταφείο λειτουργεί εκθεσιακός χώρο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα πιο αξιόλογα εκθέματα.

Λόφος του Κάστρου
Ιστορώντας την πρώτη εγκατάσταση στο νησί (4η χιλιετία π.Χ.), ο λόφος του Κάστρου εξακολουθεί να αποτελεί το κέντρο της μεσαιωνικής πολιτείας μέχρι σήμερα. Χτισμένο από τον Ενετό δούκα Νάξου Σανούδο, το Κάστρο εγκολπίζει στο σώμα του αρχιτεκτονικά μέλη αρχαίων ναών και συγκεκριμένα πέντε, τριών αρχαϊκών και δύο κλασικών. Μόνο ένας από αυτούς τους ναούς, ο αρχαϊκός της Αθήνας, διασώζει ένα μικρό τμήμα του στην κορυφή του λόφου. Όμως, πρέπει στο σημείο να προϋπήρξε πρωτοκυκλαδίτικος οικισμός γιατί ακριβώς δίπλα στο ναό βρέθηκαν τα χνάρια του.
Τριγυρίζοντας στο Κάστρο συναντάμε μικρά εκκλησάκια και έναν εξαιρετικό σε αρχιτεκτονική ναό, του Αγίου Κωνσταντίνου, από όπου θα απολαύσετε μαγικό ηλιοβασίλεμα.

Κείμενα - Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθαναδιάσης/www.viewsofgreece.gr

Tags: ΠΑΡΟΣ