Windsurfing και kitesurfing στις ομορφότερες παράλιες

18794 Επισκέψεις στο άρθρο

Επτά καλοκαιρινοί «παράδεισοι» για τους «εραστές» της θάλασσας και του ανέμου. Επτά ιδέες για καλοκαιρινές αποδράσεις με ήλιο, δροσερές βουτιές, αλλά και ατέλειωτες ώρες δράσης και αδρεναλίνης στην κορφή των κυμάτων!

Ανάμεσα σε 15 χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής που διαθέτει η Ελλάδα, κρύβονται κάποιες από τις καλύτερες παραλίες της υφηλίου αλλά και μερικά από τα πιο δημοφιλή μέρη στο κόσμο για wind surfing και kite surfing.

Από τις κατάφυτες ακτές του Ιονίου ως τα τροπικά νερά της Κρήτης, τις ανεμοδαρμένες Κυκλάδες και τα κοσμοπολίτικα νησιά της Δωδεκανήσου, οι «εραστές της θάλασσας και του ανέμου» έχουν καθιερώσει τα δικά τους στέκια όπου συρρέουν κάθε χρόνο χιλιάδες φανατικοί φίλοι, τόσο από την Ελλάδα, όσο κι στο εξωτερικό.

Στο αφιέρωμα που ακολουθεί σας παρουσιάζουμε επτά από τις πλέον οργανωμένες, καταξιωμένες και δημοφιλείς Ελληνικές παραλίες όπου οι λάτρεις του wind surfing και kite surfing έχουν βρει τον επί γης παράδεισό τους.

Ο εξοπλισμός του windsurfing
Με το windsurfing μπορούν να ασχοληθούν όλοι, αρκεί να γνωρίσουν καλό κολύμπι, να είναι αρκετά εξοικειωμένοι με τη θάλασσα και να βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση.
Εκεί που τα πράγματα γίνονται σχετικά πιο περίπλοκα είναι με τον εξοπλισμό. Οι αρχάριοι, πριν προβούν σε δαπανηρές αγορές, καλό θα ήταν να επιλέξουν μια νόμιμη, αξιόπιστη σχολή που θα τους παρέχει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και με τον τρόπο αυτό να κάνουν τα πρώτα «βήματα» πάνω στο νερό.

Βεβαία σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να επιχειρήσετε μόνοι σας να μάθετε τα μυστικά του αθλήματος, επειδή απλά βρέθηκε στα χέρια σας μια ιστιοσανίδα. Ακόμη και η πιο ήσυχη και φαινομενικά ακίνδυνη θάλασσα μπορεί να βγάλει ένα ξαφνικό αέρα που θα σας παρασύρει στα ανοιχτά. Υπάρχουν καταγραμμένα πολλά τέτοια συμβάντα που δυστυχώς δεν είχαν πάντα θετική έκβαση!!!

Όμως ακόμη και αν έχετε πάρετε το «βάπτισμα του πυρός» με τα ανάλογα μαθήματα, καλό θα ήταν στις επόμενες εξορμήσεις σας να νοικιάσετε εξοπλισμό μέχρι να κατασταλάξετε ποιος τύπος σκάφους σας ταιριάζει. Αφού αξιολογήσετε τις δυνατότητες, αλλά και τις απαιτήσεις σας και εφόσον συμβουλευτείτε πιο έμπειρους, τότε θα είστε έτοιμοι να προβείτε στην αγορά.

Το κόστος για την αγορά βασικού εξοπλισμού κυμαίνεται γύρω στα 1.500 ευρώ. Το ποσόν αυτό μπορεί να μειωθεί σημαντικά αν επιλέξετε να στραφείτε στην αγορά μεταχειρισμένου. Είναι σίγουρο πως την εποχή αυτή υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες, όμως αν είστε ανίδεοι, φρόνιμο θα ήταν πριν αγοράσετε σκάφος από δεύτερο χέρι να συμβουλευτείτε ένα έμπειρο που θα επιθεωρήσει τον εξοπλισμό.

Ένα σκάφος για windsurfing αποτελείται από τρία κύρια μέρη, τη σανίδα, το πανί και το άλμπουρο. Σανίδες υπάρχουν σε πολλά διαφορετικά μεγέθη, σχέδια και χρώματα. Αλλη σανίδα χρειάζεται ο αρχάριος και άλλη χρησιμοποιεί ο έμπειρος. Φυσικά ποικίλουν και οι τιμές.

Το πανί είναι αυτό που με τη βοήθεια του αέρα, δίνει την ώθηση στη σανίδα και τον χειριστή της. Και εδώ υπάρχουν πολλών ειδών, ποιοτήτων και σχεδιασμού πανιά. Τα χαρακτηριστικά τους παίζουν ρόλο στον τρόπο που διαχειρίζονται την δύναμη του αέρα, αλλά και το βάρος του σέρφερ.

Έτσι μη σας προβληματίσει το γεγονός ότι τα πρώτα μαθήματα θα τα πάρετε σε μια σχετικά μεγάλη και ογκώδη σανίδα που διαθέτει όμως ένα αρκετά μικρό πανί. Το άλμπουρο ή κατάρτι του σκάφους είναι αυτό που στηρίζει το πανί στη σανίδα. Και εδώ υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη και ποιότητες υλικών. Αλλα κύρια εξαρτήματα είναι η μάτσα που σε βοηθά να κρατάς και να χειρίζεσαι το σύστημα «κατάρτι – πανί» και ο σύνδεσμος που ενώνει τη σανίδα με το άλμπουρο και μέσω του οποίου μεταφέρεται η δύναμη του αέρα από το πανί στο σκάφος. Όλα τα παραπάνω για την αγορά εξοπλισμού ισχύουν και για το kitesurfing, εξάλλου τα καταστήματα που εμπορεύονται είδη για windsurfing διαθέτουν και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για kitesurfing.

Στην Αττική υπάρχουν τοποθεσίες ταυτισμένες με τα δυο αυτά σπορ όπου λειτουργούν σχολές και υπάρχουν επαγγελματίες εκπαιδευτές. Οργανωμένα clubs και ιδανικές συνθήκες ανέμους θα βρείτε στη Λούτσα, στην τοποθεσία Νησάκια, στην Ανάβυσσο (με νότιους ανέμους) και στο Σχοινιά.

Special Tips
Αναλυτικό δελτίο καιρού για όλες τις Ελληνικές θάλασσες www.windfinder.com

Κείμενο - έρευνα: Θοδωρής Αθανασιάδης
 Copyright φωτογραφιών: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr