Το CNN αποθεώνει τα Μετέωρα!

2876 Επισκέψεις στο άρθρο

Με ένα εκτενές άρθρο του, το CNN αποθεώνει τα Μετέωρα, αυτό το σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους που φέρνει τον άνθρωπο πιο κοντά στον Θεό.

 

Η λέξη μετέωρος σημαίνει «αιωρούμαι πάνω από το έδαφος, χωρίς να κινούμαι προς κάποια κατεύθυνση», και αυτό ακριβώς συμβαίνει με θρυλικά μοναστήρια των Μετεώρων που ισορροπούν πάνω στις απότομες κορυφές των βράχων από ψαμμίτη, προκαλώντας δέος σε όλο τον κόσμο.

Με ένα εκτενές άρθρο του, το CNN αποθεώνει τα θαυμαστά Μετέωρα, παραθέτοντας τους λόγους που έχουν υπάρξει πηγή έμπνευσης για αμέτρητα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά σκηνικά (όπως το Game of Thrones), τονίζοντας ότι εκτός από την ιερή ιστορία τους, έχουν εξελιχθεί σε «πρωτεύουσα» της περιπέτειας στη χώρα μας. Ψηλά, πάνω από το τοπίο των Μετεώρων, 60 μοναχοί και μοναχές ζουν στα θρυλικά μοναστήρια που είναι σκαρφαλωμένα στην άκρη των βράχων από ψαμμίτη, αναφέρει το CNN.

Πριν από αιώνες, οι τόποι λατρείας έπρεπε να είναι απομονωμένοι για να προσφέρουν ησυχία και προστασία από ανεπιθύμητους εισβολείς. Σήμερα, αυτά τα ορθόδοξα μοναστήρια είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα. Λίγες ώρες μακριά από την Αθήνα, η πόλη της Καλαμπάκας φιλοξενεί ένα από τα πιο θεαματικά αξιοθέατα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του κόσμου. Οι ανεμοδαρμένοι μονόλιθοι υψώνονται άγρια πάνω από τη γη, με τους απότομους κάθετους βράχους να σχηματίζουν ένα δραματικό σκηνικό.

Τα Μετέωρα έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για αμέτρητα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά σκηνικά, συμπεριλαμβανομένης της «κοιλάδας του Eyrie» της γνωστής σειράς του HBO «Game of Thrones». Αλλά πέρα από τα μοναστήρια και τα βουνά, τα Μετέωρα είναι πολλά περισσότερα από μια οπτική απόλαυση. Το δημοσίευμα τονίζει ότι αυτό το σχετικά «άγνωστο» μέρος έχει μια από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα ενδείκνυται για πολλές συναρπαστικές υπαίθριες δραστηριότητες.

Μόλις 2,5 μίλια έξω από την Καλαμπάκα βρίσκεται το Σπήλαιο της Θεόπετρας, ένας εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος που έχει στοιχεία για πάνω από 130.000 έτη ανθρώπινης παρουσίας. Το σπήλαιο κατοικήθηκε μέχρι και τη Νεολιθική Εποχή και οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι κατά τη διάρκεια «όλων αυτών των χιλιετιών είναι πολύ πιθανό ότι άλλαξε και ο ανθρώπινος τύπος που ζούσε στην περιοχή, αφού από άλλες θέσεις της Ευρώπης είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος του Neanderthal χάνεται μετά τα 40.000 χρόνια περίπου και εμφανίζεται ο σημερινός σύγχρονος άνθρωπος Homo Sapiens.
Αιωρούνται στον αέρα

Κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα, ο μοναχός Αθανάσιος Κοινοβίτης έφερε μια ομάδα ευσεβών πιστών από το Άγιο Όρος στα Μετέωρα, προς αναζήτηση μιας ομάδας ασκητικών ερημιτών που είχαν αναπτύξει ένα θρησκευτικό οχυρό στην περιοχή. Γοητευμένος από τις δεξιότητες των ερημιτών οι οποίοι έκαναν ελεύθερη αναρρίχηση στους απότομους βράχους και ζούσαν σε σπηλιές και σχισμές πάνω τους, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μοναστήρι, όπου οι πιστοί θα μπορούσαν να διαλογίζονται και να λατρεύουν τον Θεό ανενόχλητοι.

Το 1356-1372, δημιουργήθηκε η ιερά Μονή του Μεγάλου Μετεώρου, επίσης γνωστή ως η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Χρόνια αργότερα, όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στη βόρεια Ελλάδα, όλο και περισσότεροι μοναχοί βρήκαν καταφύγιο στα απρόσιτα μοναστήρια της περιοχής. Με την πάροδο του χρόνου χτίστηκαν συνολικά 24 μοναστήρια, με τους απότομους βράχους να παρέχουν προστασία από επιθέσεις. Οι μοναχοί ανέπτυξαν ένα θαυμαστό σύστημα ανέλκυσης με σκοινιά, δίχτυα, καλάθια και τροχαλίες. Με αυτό τον τρόπο ανέβαζαν τις προμήθειες και τους εαυτούς τους, με τα χέρια. Ωστόσο όταν υπήρχε κίνδυνος απειλής, τα εξαφάνιζαν και αρνούνταν την πρόσβαση σε όλους. Η μέθοδος λειτούργησε, αφού οι ορθόδοξοι μοναχοί επέζησαν αιώνες πολέμων και μαχών. Σήμερα, παραμένουν έξι από αυτά τα μοναστήρια, και είναι χωρισμένα σε ανδρικά και γυναικεία.

Η «πρωτεύουσα της περιπέτειας»
Πέρα από τις θρησκευτική τους σημασία, τα Μετέωρα προσφέρουν πολύ περισσότερα από ένα γραφικό τοπίο και ένα ταξίδι στην αρχαία ιστορία, καθώς έχουν εξελιχθεί σε «πρωτεύουσα της περιπέτειας» στην Ελλάδα, προσθέτει ο δημοσιογράφος του CNN. Εκτός από τις εκδρομές για πεζοπορία, πάντα με επίκεντρο την επίσκεψη στα μοναστήρια, οι πιο ενεργοί τουρίστες εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους για να… προσεγγίσουν τους ουρανούς.

Οι δραματικές κορυφές ψαμμίτη έχουν βοηθήσει τα Μετέωρα να αναδειχτούν ως ένα δημοφιλές κέντρο για ορειβάτες από όλο τον κόσμο. Οι διαδρομές ποικίλλουν και είναι κατάλληλες για απόλυτα αρχάριους αλλά και για επαγγελματίες ορειβάτες.

Ράφτινγκ, ορεινή ποδηλασία, σκι και σνόουμπορντ είναι μερικές από τις δραστηριότητες που οι ανήσυχοι ταξιδιώτες μπορούν να απολαύσουν σε μια ακτίνα, λίγες ώρες μακριά από την πόλη, προσθέτει το δημοσίευμα.