Η Κορυφή «Νεραϊδόραχη» του Χελμού, επιλέχθηκε ως ένα από τα καλύτερα σημεία σε ολόκληρη τη Ευρώπη με τη χαμηλότερη φωτορύπανση, γεγονός που επιτρέπει την απρόσκοπτη παρατήρηση του ουράνιου θόλου. Εκεί έχει στηθεί και το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» του Εθνικού Αστεροσκοπείου!
Αυτό το ξέρετε;
Στην κορυφή "Νεραϊδόραχη" του Χελμού, σε υψόμετρο 2.340 μ. έχει κτισθεί το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» που ανήκει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η θέση του επιλέχθηκε ως ένα από τα καλύτερα σημεία σε ολόκληρη τη Ευρώπη με τη χαμηλότερη φωτορύπανση, γεγονός που επιτρέπει την απρόσκοπτη παρατήρηση του ουράνιου θόλου.
Σε καμία περίπτωση δεν θα καινοτομήσουμε, ούτε θα πούμε κάτι καινούργιο, αν σας προτείνουμε να επισκεφθείτε την Αχαϊκή πρωτεύουσα, τις ημέρες των Αποκριών. Στο οδοιπορικό που ακολουθεί δεν θα σταθούμε στο κέφι, στην εκπληκτική παρέλαση αρμάτων, στο ξενύχτι, στο χορό, στον χαρτοπόλεμο, στο κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου, στα πυροτεχνήματα και στην πέρα ως πέρα διονυσιακή ατμόσφαιρα των ημερών του Πατρινού Καρναβαλιού, που ούτως η άλλως είναι πασίγνωστα. Όμως σε όλους εσάς που αυτές τις μέρες θα πάρετε τούς δρόμους με τελικό προορισμό την Αχαϊκή πρωτεύουσα, έχουμε να προτείνουμε κάτι διαφορετικό. Αφήστε πίσω τη μονοτονία της εθνικής οδού και ακολουθήστε το δρόμο των βουνών και των ορεινών διαβάσεων. Βέβαια η κατάληξη μετά από αρκετά χιλιόμετρα περιπλάνησης στις πλαγιές του Χελμού, του Ερύμανθου και του Παναχαϊκού θα είναι πάλι η Πάτρα με το ξέφρενο καρναβάλι της.
Λίγα λόγια για το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς
Στο βορειοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, από τον Πατραϊκό κόλπο έως λίγο πριν την Κυλλήνη, εκτείνεται η προστατευόμενη περιοχή του Δάσους Στροφυλιά και της λιμνοθάλασσας Κοτύχι. Το μήκος της φτάνει τα 22 χιλιόμετρα, ενώ το πλάτος κυμαίνεται από 0,5 έως 4 χιλιόμετρα περίπου. Η περιοχή μοιράζεται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας και στους Δήμους Δυτικής Αχαΐας και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, απλώνεται δε από τη λιμνοθάλασσα Καλόγρια στο βορρά έως την αλυκή Λεχαινών στο νότο και από την Εθνική οδό Ε 55 Πατρών – Πύργου – Ολυμπίας στα ανατολικά έως το θαλάσσιο μέτωπο του Ιονίου πελάγους στη δύση. Η ευρύτερη περιοχή καταλαμβάνει έκταση 143.000 στρέμματα περίπου, ενώ το Εθνικό Πάρκο, χωρίς τα θαλάσσια οικοσυστήματα, 60.000 στρέμματα περίπου. Η προστατευόμενη περιοχή Υγρότοπων Κοτυχίου Δάσους Στροφυλιάς είναι ένας από τους 11 ελληνικούς Υγρότοπους που χαρακτηρίζονται ως Υγρότοποι Διεθνούς Σημασίας, εντάσσεται δε στη Σύμβαση Ραμσάρ με τον κωδικό 3GR011. Η προστατευόμενη περιοχή Υγρότοπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς περιλαμβάνει τρεις Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ- SCI) του Δικτύου «Natura 2000».
Αίγιο στην αγκαλιά του Κορινθιακού
Το Αίγιο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά την Πάτρα, πόλη της Αχαΐας και συνάμα οικονομικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής. Αναζητήστε το Αρχαιολογικό Μουσείο, τους ναούς της Παναγιάς Φανερωμένης και του Αγίου Ανδρέα (έργα Τσίλερ) το αρχοντικό του Αναστασίου Λόντου που φιλοξενεί το Λαογραφικό μουσείο της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας. Επισκεφθείτε την Παναγία Τρυπητή (Ζωοδόχος Πηγή) που είναι ο Πολιούχος ναός της πόλης. Πιείτε τον καφέ σας στα Ψηλά Αλώνια, το σημείο με την καλύτερη θέα στον Κορινθιακό κόλπο.
Μουσείο σταφίδας
Η οικονομική και πολιτική ζωή του Αιγίου ήταν άρρηκτα δεμένη με την παραγωγή σταφίδας από τους αμπελώνες της Αχαΐας. Για να ενημερωθείτε για την ιστορία της σταφίδας αξίζει να επισκεφθείτε το ιδιωτικό μουσείο που στεγάζεται το κτήριο Κουνιώτη. Ο χώρος είναι επισκέψιμος κατόπιν συνεννόησης, τηλ. 26910 74473-83.
Ορεινή Αιγιαλεία
Δροσερό καταφύγιο για μια σύντομη βουνίσια «απόδραση» είναι το χωριό Φτέρη (υψ. 1100) που απέχει μόλις 23 χιλιόμετρα από το Αίγιο. Δημοφιλής προορισμός είναι η μονή Ταξιαρχών και η ανάβαση στη σκήτη του Οσίου Λεοντίου που θα σας μείνει αλησμόνητη. Δυτικά του Αιγίου συναντάμε την παραλιακή πολίχνη του Διακοφτού, σημείο αναφοράς για όσους επιχειρούν τη σύντομη, αλλά εντυπωσιακή διάσχιση του φαραγγιού με το τραινάκι του Οδοντωτού που περνά από τη γραφική Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα.
Εκδρομή στα Κλουκινοχώρια
Με αφετηρία την Ακράτα ο δρόμος μ ένα τολμηρό διασκελισμό χάνεται στην αγκαλιά των βουνών. Σύντομα η φύση δείχνει βουνίσια διάθεση καθώς ψηλότερα ξεπροβάλλουν τα πρώτα έλατα. Το τοπίο «απογειώνεται» στη λίμνη Τσιβλού και στις πετρόκτιστες γειτονιές των Κλουκινοχωρίων (Σόλος, Περιστέρα, Μεσορούγγι, Ζαρούχλα) που κουρνιάζουν στη σκιά του επιβλητικού Χελμού.
Αρχαίο θέατρο Αιγείρας:
Η αρχική κατασκευή του ανάγεται στο πρώτο μισό του 3oυ π.Χ αιώνα, ενώ επεμβάσεις έκαναν και οι Ρωμαίοι αργότερα (2ο π.Χ ). Η χωρητικότητά του έφθανε τους 3000 θεατές και η θέση του πρόσφερε ανεπανάληπτη θέα στη θάλασσα από υψόμετρο 350 μ.
Για σκι στο Χελμό
Τα Καλάβρυτα (70 χιλιόμετρα από την Πάτρα) ακουμπούν στις δασωμένες πλαγιές του Χελμού σε υψόμετρο 750μ. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το «Μουσείο Ολοκαυτώματος» που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο, το πολιτιστικό κέντρο που φιλοξενεί τη Δημακοπούλειο βιβλιοθήκη και το περίφημο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας. Από την ορεινή πολίχνη θα ανηφορίσετε ως το χιονοδρομικό κέντρο Χελμού που είναι ένα από τα καλυτέρα και πιο οργανωμένα της Ελλάδας. (τηλ.26920 24452 www.kalavrita-ski.gr).
Πατρινό καρναβάλι:
Εδώ και 180 χρόνια το Πατρινό Καρναβάλι είναι το μεγαλύτερο και γνωστότερο καρναβάλι της Ελλάδας. Στις 17 Ιανουαρίου που ορίστηκε ως «Ημέρα Έναρξης» ο τελάλης ανακοίνωσε με τον πιο επίσημο τρόπο το ξεκίνημα των εορταστικών εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν μέχρι την Καθαρή Δευτέρα. Στην Αχαϊκή πρώτευσα όλο αυτό το χρονικό διάστημα τα δρώμενα διαδέχονται το ένα το άλλο. Θέατρα δρόμου, κλόουν και ξυλοπόδαροι, το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, εκθέσεις, άρματα, παρελάσεις και άφθονο κέφι δίνουν το στίγμα τους καθημερινά στο κέντρο και τις γειτονιές της Πάτρας. Η μεγάλη παρέλαση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Μαρτίου 2016. Το τέλος των εορταστικών εκδηλώσεων γίνεται στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου που συνοδεύεται από ένα υπερθέαμα πυροτεχνημάτων.
Μια αξέχαστη διαδρομή
Δέκα επτά χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα με παράκαμψη από το δρόμο που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο, θα επισκεφθείτε τα χωριά ανω και Κάτω Λουσοί που βρίσκονται πάνω στο οδικό άξονα Καλαβρύτων – Κλειτορίας. Από τους Κάτω Λουσούς θα προσεγγίσετε τον αρχαιολογικό χώρο της Ημερησίας Αρτέμιδος. Στη συνέχεια θα κατηφορίσετε για το χωριό Καστριά όπου βρίσκεται το περίφημο σπήλαιο των Λιμνών (www.kastriacave.gr). Από εδώ θα επισκεφθείτε τις πηγές του ποταμού Αροάνιου κοντά στο χωριό Πλανητέρο και θα καταλήξετε στην γραφική κωμόπολη Κλειτορία.
Στα μονοπάτια των ιπποτών
Η Χαλανδρίτσα (18 χλμ. από την Πάτρα), είναι κτισμένη σε σημείο όπου έχουν έρθει στο φως ευρήματα μυκηναϊκών χρόνων. Όμως το χωριό γνώρισε ακμή επί Φραγκοκρατίας όταν ήταν τμήμα της βαρονίας Πατρών. Σήμερα το ενδιαφέρον του ταξιδιώτη εστιάζεται κυρίως στο παλιό ιστορικό κέντρο της πόλης, στις πετρόκτιστες βρύσες, τους παμπάλαιους νερόμυλους και τους βυζαντινούς ναούς της Κοιμήσεως Θεοτόκου, Αγ. Αθανασίου και Αγ. Ιωάννη. Τέλος επιβάλλεται μια βόλτα στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Τοπικής Ιστορίας (πληροφορίες Δήμος Ερυμάνθου 26943-60300).
Θαύματα της φύσης και των ανθρώπων
Δυτικά της Πάτρας (40 χλμ) αναπτύσσεται ένα εκτεταμένο υγροτοπικό σύστημα που εκτείνεται από τον Aραξο μέχρι την Κυλλήνη και σχηματίζεται από τις λιμνοθάλασσες Προκοπίου και Παπάς, ενώ μεγάλο μέρος της ακτής καταλαμβάνουν οι πευκώνες της Στροφυλιάς. Εδώ σε ένα βραχώδες βρίσκεται το Κάστρο των Δυμαίων ή κάστρο Καλογριάς. Τα κυκλώπεια τείχη του έχουν ύψος που φθάνει τα 8.40 μέτρα και ανάγονται στη μυκηναϊκή εποχή (γύρω στο 1300 πχ). (Ώρες επισκέψεων: 8:30 π.μ. - 3:00 μ.μ. καθημερινά, Σάββατο-Κυριακή).
Τα αξιοθέατα της Πάτρας με μια ματιά
Για να προσανατολιστείτε γεωγραφικά και να δείτε την πόλη από ψηλά ανηφορίστε ως την κορυφή της Πάνω Πόλης όπου δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο. Στην Aνω Πόλη αξία λόγου είναι η Εκκλησία του Παντοκράτορα που αποτελεί μικρογραφία της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται τα Τουρκικά Χαμάμ που λειτουργούν ακόμη και σήμερα. Στην πλατεία Αγ. Γεωργίου θα δείτε τα απομεινάρια του Ρωμαϊκού Ιπποδρόμου καθώς και το Ρωμαϊκό Ωδείο που είναι το αρχαιότερο της Ελλάδας. Στους χώρους του φιλοξενούνται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του «Φεστιβάλ του Δήμου της Πάτρας». Για ανασυγκρότηση και ξεκούραση θα σταματήσετε στην πασίγνωστη πλατεία Ψηλά Αλώνια όπου λειτουργούν άφθονα καφέ και ουζερί. Στο κέντρο της πόλης που μπορεί ώρες ώρες ασφυκτιά από την κίνηση πεζών και οχημάτων ξεχωρίζουν οι καλαίσθητοι πεζοδρόμοι με τα μαγαζιά και τις καφετέριες. Στο τέλος του πεζόδρομου των Τριών Ναυάρχων θα δούμε τον επιβλητικό ναό του Αγίου Ανδρέα που είναι ο πολιούχος της Πάτρας. Στην προκυμαία αξίζει να σταθούμε στο σημείο όπου έχει αναστηλωθεί ο ιστορικός Φάρος της Πάτρας. Από τα πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα μουσεία να αναφέρουμε το Παλιό και Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο με σημαντικά εκθέματα που προέρχονται από όλες τις φάσεις της ιστορίας της πόλης. Ακόμη αξίζει να επισκεφθείτε τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και το Μουσείο Τύπου (μοναδικό στο είδος του). Αναζητήστε τον Πύργο της «Αχαΐα Claous» που χτίσθηκε το 1861. Εδώ λειτούργησε το πρώτο οργανωμένο σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ελληνικό οινοποιείο.