Η Νάξος έσπασε Ρεκόρ Γκίνες

3209 Επισκέψεις στο άρθρο

Το πε και το έκανε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και φέτος κατά τη διάρκεια του 8ου Φεστιβάλ Πατάτας κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ Γκίνες τηγανητής πατάτας, τηγανίζοντας τη μεγαλύτερη ποσότητα στον πλανήτη!

 

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν κι εφέτος στο Φεστιβάλ Πατάτας της ΕΑΣ Νάξου, στην πιο πετυχημένη γιορτή του καλοκαιριού στο νησί, που είχαν την ευκαιρία να βλέπουν την ηλεκτρονική ζυγαριά που έπεφταν οι τηγανητές πατάτες, να ανεβαίνει κιλό-κιλό και να δείχνει το μαγικό νούμερο-ρεκόρ 554 κιλά, το μεγαλύτερο παγκοσμίως σε τηγανισμένες πατάτες. 
Εθελοντές καθάρισαν 1.500 κιλά πατάτες Νάξου, που τηγανίστηκαν σε 22 καζάνια υπό την επίβλεψη του chef της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων Δωδεκανήσου, Στέλιου Κορρέ.

FESTIBAL PATATAS 2017 44

Μέχρι σήμερα το ρεκόρ κατείχε η εταιρεία Twin Oaks Farms, στην πόλη Eagle της πολιτείας Idaho στις ΗΠΑ. Το ρεκόρ επιτεύχθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2014 και ήταν 454.95 κιλά.
Το ρεκόρ δεν ήταν εύκολη υπόθεση... Για να γραφτεί το όνομα κάποιου στο διάσημο βιβλίο με τα παγκόσμια ρεκόρ χρειάζεται να γίνει μια οργανωμένη προσπάθεια και να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες. Οι πατάτες έπρεπε να καθαριστούν και να κοπούν με συγκεκριμένο τρόπο, να τηγανιστούν, να ζυγιστούν, να σερβιριστούν σε μια μερίδα σε ένα σκεύος και να προσφερθούν στον κόσμο... Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να αποδειχτούν με φωτογραφίες, βίντεο, μαρτυρίες, υπεύθυνες δηλώσεις αλλά και δήλωση επόπτη δημόσιας υγείας. Το ρεκόρ πιστοποίησαν ο αντιπεριφερειάρχης και έπαρχος Νάξου και ο πρόεδρος του του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών.

Το Φεστιβάλ

Αν και το ρεκόρ Γκίνες μονοπώλησε το ενδιαφέρον όλων, από το φετινό Φεστιβάλ δεν έλειψαν οι επίσημοι καλεσμένοι, οι βραβεύσεις αλλά και η παραδοσιακή μουσική και οι Ναξιώτικοι χοροί. 

FESTIBAL PATATAS 2017 74

Πλήθος δημοσιογράφων από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, από την Ελλάδα και το εξωτερικό (ακόμα και από την Κίνα), έδωσαν το παρών φιλοξενούμενοι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. Τη βραδιά παρουσίασαν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, ο Χρήστος Νέζος και η Μπάγια Αντωνοπούλου, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές Νάξου. 

FESTIBAL PATATAS 2017 55

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βλασερός, ο π. Υπουργός Γιώργος Ανωμερίτης, ο π. πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, οι εκπρόσωποι του "ΑΒ Βασιλόπουλος" Ηρακλής Χριστοδουλάκης και "ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ" Ηλίας Ποριώτης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Νίκος Πατσιούρας κ.ά. Τα μηνύματα τους απέστειλαν η Υπουργός Τουρισμός Έλανα Κουντουρά και ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνης.

FESTIBAL PATATAS 2017 66

Την ευθύνη της οργάνωσης της εκδήλωσης είχαν οι δημοσιογράφοι του ALPHA Ελένη Λαζάρου και Γιώργος Γρηγοριάδης.

Οι βραβεύσεις

FESTIBAL PATATAS 2017 52

Κατά την εκδήλωση δεν έλειψαν -όπως κάθε χρόνο- και οι βραβεύσεις. Βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στην προώθηση των προϊόντων της ΕΑΣ Νάξου και την εδραίωση τους στην ελληνική αγορά οι εταιρίες ΑΒ Βασιλόπουλος και ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ. Τα βραβεία παρέλαβαν οι εκπρόσωποι των εταιριών κ.κ. Ηρακλής Χριστοδουλάκης και Ηλίας Ποριώτης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η ΕΑΣ βράβευσε επίσης τον π. πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτο Καραμίχα για την προσφορά του στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Τη βράβευση του κ. Καραμίχα έκανε ο εκπρόσωπος της ΕΑΣ στην ΠΑΣΕΓΕΣ Γιώργος Γκούφας ο οποίος μίλησε για την προσφορά του π. προέδρου στον πρωτογενή τομέα γενικότερα, αλλά και στην Ένωση ειδικότερα. Ο κ. Καραμίχας μεταξύ άλλων σημείωσε ότι στη μακρόχρονη πορεία του στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τη γνωριμία του με όλους τους ελληνικούς συνεταιρισμούς και αγροτικές ενώσεις, ξεχώρισε την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και εάν ο ίδιος έδινε ένα βραβείο σε κάποιο συνεταιρισμό, θα επέλεγε την ΕΑΣ Νάξου! 

FESTIBAL PATATAS 2017 64

Η βραδιά περιελάμβανε μια ακόμα βράβευση προς τον διευθυντή του ολοήμερου δημοτικού σχολείου Φιλωτίου, Αριστείδη Γρατσία. Η πατάτα Νάξου έγινε πηγή έμπνευσης για τους μαθητές της Α και Β τάξης του δημοτικού σχολείου Φιλωτίου, όπου έγραψαν ποιήματα για το δημοφιλές Ναξιώτικο προϊόν, τα οποία με τη στήριξη της παιδικής λέσχης ανάγνωσης βιβλίου της Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη, έγιναν βιβλίο. Τα παιδιά φύτεψαν τις δικές τους πατάτες και για μια ολόκληρη χρονιά έμαθαν τα πάντα για το περίφημο αυτό προϊόν. Τη βράβευση έκανε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δημήτρης Καπούνης. 

Μπορεί η Ένωση να έδωσε πολλά βραβεία... όμως παρέλαβε και ένα, από την Ακαδημία Χορού της Ρώμης που έδωσε το παρών στην εκδήλωση. 

Tags: ΝΑΞΟΣ