Υπέροχα αλευρωμένοι!

3427 Επισκέψεις στο άρθρο

Οι υποψήφιοι για αλεύρωμα στο Γαλαξίδι είναι πολλοί και κάθε φορά γίνονται περισσότεροι. Επειδή στο καρναβάλι όλα επιτρέπονται, πετάξτε από πάνω σας την σοβαροφάνεια και το σμόκιν, ντυθείτε σαν σταρ της ντίσκο και δεν θα σας παρεξηγήσει κανείς.

 
Τώρα που βρισκόμαστε σε φουλ περίοδο καρναβαλιού και η διάθεση για ταξίδι όλο και μας τριβελίζει, φροντίσαμε για εσάς πριν από εσάς. Μάθετε τι συμβαίνει στο περίφημο αποκριάτικο καρναβάλι του Γαλαξιδίου και περάστε όνειρο με σερπαντίνες και χαχανητά την εξόρμησή σας στη Στερεά Ελλάδα. Καθώς όλοι κάπως χρωματίζονται και διατίθενται να τσαλακωθούν, να αλευρωθούν και να περάσουν καλά. Στο ναυτικό Γαλαξίδι, ο κόσμος ξέρει από γιορτή και γέλιο άνευ παρεξηγήσεων.

Το αποκριάτικο έθιμο είναι απλό, πρόκειται στην ουσία για αλευροπόλεμο. Ο δήμος συνήθως μοιράζει αλεύρι στους συμμετέχοντες, οι οποίοι εξοπλίζονται με σχετικές στολές προστασίας, γυαλιά, σκουφάκια. Χρώμα στην τελετή δίνει το φούμο, το οποίο επίσης χρησιμοποιείται ως πολεμοφόδιο. Οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν το σετ σε σχετικά χαμηλές τιμές, καθώς το ζητούμενο είναι να παίξουν όσο το δυνατόν περισσότεροι και να περάσουν καλά.

Και πώς αρχίζει το παιχνίδι; Το λιμενικό, ο δήμος και η αστυνομία οριοθετούν την περιοχή που διεξάγεται ο αλευροπόλεμος, ο οποίος συνήθως ξεκινάει από την πλατεία Μάμα και συνεχίζει στην προβλήτα του λιμανιού. Όσοι βρίσκονται εντός ακτίνας, είναι υποψήφιοι γι αλεύρωμα! Αν κάποιος δε θέλει να συμμετάσχει αλλά μόνο να παρακολουθήσει, τότε η απέναντι πλευρά της προβλήτας του λιμανιού θεωρείται “πράσινη ζώνη”. Απαγορεύεται η χρήση άλλων μέσων για να αποφεύγονται τυχόν τραυματισμοί. Ορισμένοι επιλέγουν να δουν τον αλευροπόλεμο από τη θάλασσα, πάνω σε βάρκες ή καραβάκια, ενώ το έθιμο είναι γνωστό και στο εξωτερικό. Όπως και να έχει, φορέστε προστατευτικά ρούχα, διότι σε αντίθετη περίπτωση, θα γίνετε οι άσπρες φιγούρες του φετινού καρναβαλιού. Μετά, στην ταβέρνα, θα έχετε όρεξη για μεζέδες και κρασί, μπόλικο να ρέει στα ποτήρια.