Ο κ. Γιάννης Παρασκευάς, Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός.

Για τα σύγχρονα αυτοκίνητα η μέτρηση των διαστάσεων είναι ζωτικής σημασίας αφού τόσο ο κινητήρας όσο και τα συστήματα διεύθυνσης, μετάδοσης και ανάρτησης στηρίζονται απευθείας στο αμάξωμα.

Τα ηλεκτρονικά μετρικά συστήματα υψηλής ακρίβειας, υπολογίζουν με ακρίβεια χιλιοστού την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σασί σε σχέση με τις εργοστασιακές τιμές.

Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

30358 Επισκέψεις στο άρθρο

Σωστή επαναφορά αμαξώματος

Η ακριβής μέτρηση των διαστάσεων του αμαξώματος μετά από ατύχημα, είναι κομβικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του αυτοκινήτου, αλλά και την ασφάλεια των επιβατών.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και των υλικών κατασκευής η ανάγκη για μέτρηση των αυτοκινήτων που επισκευάζονται στο φανοποιείο κρίνεται επιτακτική. Ειδικά για τα σύγχρονα αυτοκίνητα με ενιαίο αυτοφερόμενο πλαίσιο η μέτρηση των διαστάσεων είναι ζωτικής σημασίας αφού τόσο ο κινητήρας όσο και τα συστήματα διεύθυνσης, μετάδοσης και ανάρτησης στηρίζονται απευθείας στο αμάξωμα.

Nα φαίνεται και να είναι
Μπορεί λοιπόν ένα επισκευασμένο αυτοκίνητο που εξωτερικά μοιάζει αψεγάδιαστο, παίρνοντας «¶ριστα» στο κομμάτι της αισθητικής επισκευής (cosmetic repair), όμως να κρύβει λάθη στη δομική επισκευή του (structural repair), τα οποία έχουν μεγάλη σημασία τόσο για την ασφάλεια του χρήστη, όσο και για τον επισκευαστή, διακυβεύοντας τη φήμη της εταιρείας που αντιπροσωπεύει.
Τα παραδείγματα είναι πολλά και τα συναντάμε συχνά στην καθημερινότητα. Όλοι μας ακούμε για επισκευασμένα αυτοκίνητα που δεν μπορούν να ευθυγραμμιστούν ή για άλλα που επειδή είναι «στραβά» παρουσιάζουν προβλήματα κατευθυντικότητας, θορύβου, φθοράς μεμονομένων μερών κ.λπ. και στην πραγματικότητα είναι επικίνδυνα έως ακατάλληλα για οδήγηση. Ο λόγος είναι ότι οι εργασίες σε τοπικά φανοποιεία ή αντιπροσωπείες γίνονται αναγκαστικά προσεγγιστικά (λόγω έλλειψης εξοπλισμού), με αποτέλεσμα οι εργοστασιακές προδιαγραφές να μην τηρούνται στον αναγκαίο βαθμό.

1-3 mm η max αποδεκτή απόκλιση
Η μετροταινία και διάφορα απλά τηλεσκοπικά μέτρα εξακολουθούν δυστυχώς για πολλά ακόμη φανοποιεία να αποτελούν το βασικό τρόπο μέτρησης.  
Αν λάβουμε υπόψη μας ότι  η απόκλιση που δέχονται σήμερα οι κατασκευαστές αυτοκινήτων κυμαίνεται από 1-3 χιλιοστά max είναι εύκολο να συμπεράνουμε την ανεπάρκεια και την έλλειψη ακρίβειας των παραπάνω μέσων. Πιο εξελιγμένα και ακριβή είναι τα μετρικά συστήματα με πολυμήτρες, η χρήση των οποίων όμως προϋποθέτει την τοποθέτηση του αυτοκινήτου στην καλίμπρα.  Οπότε δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αρχική εκτίμηση της ζημιάς και να απαντήσουν στο ερώτημα αν πράγματι απαιτείται  χρήση καλίμπρας.
Τα πλέον σύγχρονα είναι τα ηλεκτρονικά μετρικά συστήματα υψηλής ακρίβειας, με τα οποία είναι δυνατόν να έχουμε μια  πλήρη εικόνα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σασί με ακρίβεια χιλιοστού σε σχέση με τις εργοστασιακές τιμές. Παράλληλα ενισχύεται η σχέση και η εμπιστοσύνη του πελάτη με το φανοποιείο, γιατί για κάθε μέτρηση υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης και παρουσίασης της κατάστασης του αυτοκινήτου πριν και μετά την επισκευή της ζημιάς, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνεται η επικοινωνία με την ασφαλιστική εταιρεία και η κοινοποίηση σε αυτή των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν κατά την επισκευή. 
Καταλαβαίνουμε λοιπόν εύκολα ότι η ακριβής μέτρηση και επαναφορά των εργοστασιακών διαστάσεων του αμαξώματος μετά από ένα ατύχημα είναι το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να γίνει στο φανοποιείο. Η ύπαρξη ενός σύγχρονου μετρικού συστήματος συμβάλει αποφασιστικά στη γρήγορη και σωστή διάγνωση του μεγέθους της ζημιάς, στον ασφαλή  καθορισμό του κόστους και κυρίως στη σωστή επισκευή και την επαναφορά των εργοστασιακών διαστάσεων με ακρίβεια χιλιοστού. 

Με δύο λόγια
Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευά τα νέα ειδικά μηχανήματα εγγυόνται μεγάλη  αξιοπιστία και εξασφαλίζουν σωστές μετρήσεις κατά την επαναφορά του αμαξώματος
Τα οφέλη του καταναλωτή
Οδική Ασφάλεια, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της ακριβούς επαναφοράς του αμαξώματος, που γίνεται με βάσει τις εργοστασιακές προδιαγραφές του μοντέλου.
Διατήρηση μεταπωλητικής αξίας, διότι μετά την επαναφορά δίνεται έγγραφο (εκτύπωση) που αποδεικνύει πως το αυτοκίνητοπληροί τα εργοστασιακά στάνταρ του. 
Το όφελος των ασφαλιστικών 
Τα συμβεβλημένα, με κάποια ασφαλιστική, συνεργεία που διαθέτουν εξοπλισμό ακριβείας, ενισχύουν την αξιοπιστία των ασφαλιστικών εταιρειών προς τον ασφαλιζόμενο ο οποίος έχει υποστεί κάποια βλάβη, αφού μπορούν έγγραφα να αποδείξουν πως πραγματοποιήθηκε άρτια επισκευή.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ