Διαβάστηκε από 20379αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:18/11/2008
Ο Μιχάλης Κιούσης είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών.
O πρόεδρος της Ο.Β.Ε. (Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος) αναφέρει κι αυτός με τη σειρά του, ότι στην τιμολόγηση των διυλιστηρίων επικρατεί αδιαφάνεια, ενώ προτείνει την απελευθέρωση των αδειών στα βυτιοφόρα, ώστε και οι βενζινοπώλες να μπορούν να βρίσκουν το πιο φθηνό για τον καταναλωτή προϊόν.
Α.Τ.: Κύριε Κιούση, ποιος πιστεύετε ότι ευθύνεται για την καθυστέρηση στη μείωση των τιμών, όταν η τιμή του αργού πετρελαίου πέφτει διεθνώς;
Μ.Κ.: Θα σας δώσω το εξής παράδειγμα για την παραπάνω ερώτησή σας. Πήραμε ως Ομοσπονδία στοιχεία της περσινής χρονιάς και τα συγκρίναμε με σημερινά. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι με τα ίδια δεδομένα, οι τιμές των καυσίμων είναι υψηλότερες από πέρυσι. Αυτό σύμφωνα με τις εταιρείες, οφείλεται στις τιμές Platt's Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή στο πόσο πωλούν όλα τα διυλιστήρια το τελικό προϊόν. Αυτό για μένα είναι καρτέλ, αφού δεν μπορείς να κάνεις εισαγωγή σε κάτι που είναι φθηνότερο.
Α.Τ.: Ποιος είναι ο ρόλος των κομίστρων των βυτιοφόρων στη διαμόρφωση των τιμών;
Μ.Κ.: Τα βυτιοφόρα είναι ένα κομμάτι στην πίτα των πετρελαιοειδών, αλλά δεν διαμορφώνουν την τιμή, αφού τα κόμιστρά τους είναι θεσμοθετημένα. Αν απελευθερωθεί το επάγγελμα, τότε οι βενζινοπώλες θα κέρδιζαν διότι θα είχαν τη δυνατότητα με το δικό τους βυτιοφόρο να έβρισκαν και να μετάφεραν καύσιμα στην καλύτερη δυνατή τιμή.
Α.Τ.: Γιατί παρατηρούμε αποκλίσεις τιμών, μεταξύ πρατηρίων της ίδιας εταιρείας στην ίδια περιοχή;
Μ.Κ.: Αυτό είναι θέμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος του πρατηρίου, αλλά και θέμα σύμβασης πρατηριούχου εταιρείας. Χρειάζεται προσοχή από πλευράς πρατηριούχων όταν υπογράφουν συμβάσεις, αλλά και όταν προχωρούν σε μισθώσεις και υπομισθώσεις.
Α.Τ.: Τι ζητάτε να αλλάξει όσον αφορά τον χώρο των πετρελαιοειδών;
Μ.Κ.: Ζητούμε διαφάνεια στη διαμόρφωση των τιμών διυλιστηρίων και να μπορούμε να μεταφέρουμε καύσιμα με δικά μας μέσα. Επίσης γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε κλάδος αγγέλων, αλλά θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στα πορίσματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Πώς διαμορφώνεται η λιανική τιμή πώλησης των καυσίμων
Φόροι
50,33%
Τα ποσοστά στο διπλανό πίνακα προέρχονται από την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος και δίνουν μια εικόνα για το πόσο επηρεάζουν τη λιανική τιμή πώλησης, παράγοντες όπως τα διυλιστήρια, οι φόροι, τα μεταφορικά κ.α. Σύμφωνα με την Ο.Β.Ε, το μεγαλύτερο ποσοστό οφείλεται στους φόρους των καυσίμων (50,33%), που είναι ο Ειδικός Φόρος Κανάλωσης (350 ευρώ/1.000 λίτρα) και ο Φ.Π.Α, ενώ το αμέσως μεγαλύτερο ποσοστό αποδίδεται στα διυλιστήρια (30,97%). Ακολουθούν τα κέρδη χονδρικής (13,50%), το κέρδος των πρατηρίων (4,80%) και τα κόμιστρα των βυτιοφόρων σε ποσοστό 0,40%.
Διυλιστήριο
30,97%
Κέρδος χονδρικής
13,50%
Κέρδος πρατηρίων
4,80%
Κόμιστρα βυτιοφόρων
0,40%
(Πηγή Ο.Β.Ε)
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ακριβά τα καύσιμα σε σχέση με την τιμή του αργού πετρελαίου