Με ταινίες αλουμινίου η Toyota λέει πως βελτιώνει την αεροδυναμική

Με ταινίες αλουμινίου η Toyota λέει πως βελτιώνει την αεροδυναμική

1.354 Επισκέψεις στο άρθρο (3/1/2024)

- Έρχονται στην νέα γενιά του Toyota GR Corolla
- Εξισορροπούν το ηλεκτροστατικό φορτίο μεταξύ αυτοκινήτου και αέρα
- Η Toyota πειραματίζεται με την ιδέα απ΄ το 2010
- Μένει να κριθεί η αποτελεσματικότητα τους σε δοκιμή

Έρχονται στην νέα γενιά του Toyota GR Corolla

Με κάθε νέο έτος και νέο κύκλο παραγωγής ενός μοντέλου, έρχονται και κάποιες μικρο-αλλαγές που συνήθως  δεν τραβάνε τα βλέμματα της δημοσιότητας. Οι εταιρίες μπορεί να αλλάξουν ελαφρώς  την εμφάνιση, να βελτιώσουν την αρχιτεκτονική με ενισχύσεις στο πλαίσιο, ή απλά να βρουν υλικά και μεθόδους κατασκευής που θα κάνουν την νέα γενιά μοντέλων φτηνότερη στην αγορά. Έτσι και στην περίπτωση του Toyota GR Corolla του 2024. Τίποτα φοβερό δεν άλλαξε παρά μόνο κάποιες λεπτομέρειες: Νέες μικρές βίδες, ένα ζευγάρι αεραγωγών και τέσσερεις ειδικά σχεδιασμένες ταινίες αλουμινίου, που η Toyota υπόσχεται ότι βελτιώνει την αεροδυναμική του αμαξιού.

Εξισορροπούν το ηλεκτροστατικό φορτίο μεταξύ αυτοκινήτου και αέρα

Κανείς θα περίμενε πως οι αλουμινένιες ταινίες θα βοηθούσαν στην μόνωση κάποιου αεραγωγού ή στην ενίσχυση ενός εύκαμπτου εξαρτήματος, λάθος. Στην πραγματικότητα η Toyota τις τοποθετεί εκεί για να διαχειριστεί το ηλεκτροστατικό φορτίο του αμαξιού. Είναι μια καινοτομία που έχει κατοχυρώσει η γιαπωνέζικη εταιρία. Σύμφωνα με την ίδια, το αυτοκίνητο αναπτύσσει θετικό φορτίο κατά την οδήγηση, και ο αέρας που το περιβάλλει έχει επίσης θετικό φορτίο. Δύο θετικά φορτισμένα συστήματα, όπως όλοι γνωρίζουμε απ΄την φυσική του δημοτικού,  απωθούνται. Αυτό, λέει η Toyota, έχει ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ροή του αέρα γύρω απ΄το αυτοκίνητο.

Η Toyota πειραματίζεται με την ιδέα απ΄ το 2010

Η Toyota πειραματίζεται με τις αλουμινένιες ταινίες και τα ηλεκτροστατικά φορτία, απ΄τα μέσα του 2010, όταν τις πρώτο εξέτασαν στο Toyota GR86. Κατά την διάρκεια της σχεδίασης ενός facelift για το GR86, οι γιαπωνέζοι μηχανικοί παρατήρησαν ασυνέπειες στην συμπεριφορά των δοκιμαστικών μοντέλων, ειδικά όταν το υλικό στους προφυλακτήρες άλλαζε. Αυτό τους ώθησε στην μελέτη του ηλεκτροστατικού φορτίου  και την ανακάλυψη ότι οι ταινίες αλουμινίου διορθώνουν ένα μέρος του προβλήματος, βελτιώνοντας έτσι και την αεροδυναμική.

Μένει να κριθεί η αποτελεσματικότητα τους σε δοκιμή

Τα εξαρτήματα για την αναβάθμιση του Corolla GR του 2023, έρχονται σε ένα μικρό κιτ αναβάθμισης. Περιλαμβάνει νέες βίδες, νέους αεραγωγούς και αεροκουρτίνες, και φυσικά τις νέες ταινίες αλουμινίου. Το κατά πόσο οι τέσσερεις αυτές ταινίες βελτιώνουν στα σοβαρά την αεροδυναμική του αυτοκινήτου είναι δύσκολο να κριθεί χωρίς σωστές δοκιμές. Είναι σίγουρα μια μικροσκοπική αλλαγή, που υπόσχεται πολλά. Αλλά οι μηχανικοί των αυτοκινήτων γνωρίζουν, πως οι μικρότερες αλλαγές, συχνά κάνουν και την μεγαλύτερη διαφορά.

FORD E-TRANSIT
NISSAN