Μοτοσυκλέτα ή scooter 125 κυβικών για όποιον προέρχεται από αυτοκίνητο

5.720 Επισκέψεις στο άρθρο (5/3/2024)
Μοτοσυκλέτα ή scooter 125 κυβικών για όποιον προέρχεται από αυτοκίνητο

Το scooter έχει αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα και ντουλαπάκια
Ένα scooter προστατεύει καλύτερα από τα στοιχεία της φύσης
Η μοτοσυκλέτα έχει παραδοσιακό κιβώτιο ταχυτήτων με συμπλέκτη, ενώ το scooter είναι αυτόματο.
Στα ηλεκτρικά scooter και μοτοσυκλέτες δεν αλλάζεις ταχύτητες.

Το scooter έχει αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα και ντουλαπάκια

Αποφάσισες τελικά να αφήσεις το αυτοκίνητο για τις καθημερινές μετακινήσεις και να εκμεταλλευτείς την εξίσωση των διπλωμάτων που σου επιτρέπει να οδηγείς δίκυκλο έως 125 κυβικά. Το πρώτο δίλημμα που μάλλον θα αντιμετωπίσεις είναι μοτοσυκλέτα ή scooter σε αυτά τα κυβικά; Ας δούμε  που υπερτερεί και που υστερεί το καθένα.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που προσφέρει ένα scooter είναι η εργονομία και οι χώροι. Όλα τα scooter διαθέτουν αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα. Θα χωρέσουν όλα τα πράγματα που χρειάζεται να έχεις μαζί σου και όταν φτάσεις στον προορισμό σου, μπορείς εκεί να αποθηκεύσεις το κράνος σου. Το μέγεθος του αποθηκευτικού χώρου ποικίλει και στην καλύτερη περίπτωση θα χωρέσουν δυο κράνη. Επίσης, πολλά scooter διαθέτουν ντουλαπάκια στην ποδιά, που είναι αδιάβροχα και κλειδώνουν για να αποθηκεύεις αντικείμενα που θέλεις να έχεις άμεση πρόσβαση όπως πορτοφόλι ή κινητό.

 

Ένα scooter προστατεύει καλύτερα από τα στοιχεία της φύσης

Οι μεγάλες πλαστικές επιφάνειες στο μπροστινό μέρος του scooter παρέχουν προστασία από τον αέρα και τη βροχή όχι μόνο στον κορμό, αλλά και στα πόδια του αναβάτη. Αν το μοντέλο που θα επιλέξεις είναι εξοπλισμένο και με ψηλή ζελατίνα, η προστασία βελτιώνεται ακόμα περισσότερο. Πολλές εταιρείες με aftermarket αξεσουάρ έχουν στη γκάμα τους «κουβέρτες». Είναι κατασκευασμένες από αδιάβροχο, ζεστό υλικό και τοποθετούνται στη ποδιά του scooter. Σκοπός τους είναι να κρατούν τα πόδια του αναβάτη ζεστά και στεγνά τις κρύες και βροχερές ημέρες.
 

Η μοτοσυκλέτα έχει παραδοσιακό κιβώτιο ταχυτήτων με συμπλέκτη, ενώ το scooter είναι αυτόματο.

Τα scooter έχουν αυτόματη μετάδοση CVT, που σημαίνει ότι έχεις μόνο γκάζι – φρένο και ξεχνάς τον συμπλέκτη και τις αλλαγές ταχυτήτων. Αν θέλεις να αλλάζεις μόνος σου ταχύτητες, η μοτοσυκλέτα είναι μονόδρομος. Ακόμα μια σημαντική διαφορά είναι η διάσταση των τροχών. Ένα scooter έχει συνήθως τροχούς από 12 έως 16 ίντσες, ενώ οι μοτοσυκλέτες έχουν 17ρηδες τροχούς. Οι μικρότεροι τροχοί προσφέρουν περισσότερη ευελιξία, αλλά οι μεγαλύτεροι καλύτερη σταθερότητα και οδηγική απόλαυση, ενώ συμβάλουν στην άνεση του αναβάτη απορροφώντας πιο αποτελεσματικά τις ανωμαλίες του οδοστρώματος.Τέλος, μια μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτα μπορεί να αποτελέσει καλύτερο σχολείο σε σχέση με ένα scooter για όποιον θελήσει στο μέλλον να ανέβει κατηγορία.
 

Στα ηλεκτρικά scooter και μοτοσυκλέτες δεν αλλάζεις ταχύτητες

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι και στις δυο κατηγορίες υπάρχουν μοντέλα που έρχονται σαν αμιγώς ηλεκτρικά, με τα scooter να είναι σαφώς περισσότερα, αλλά πλέον κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες που οδηγούνται με δίπλωμα αυτοκινήτου. Μάλιστα, τα ηλεκτρικά δεν έχουν κιβώτιο ταχυτήτων, οπότε έχεις μόνο γκάζι και φρένο, οπότε κερδίζουν σε πρακτικότητα και ευκολία χρήσης. Μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κόστος απόκτησης σε σχέση με τα βενζινοκίνητα και να διαθέτουν κάποιους περιορισμούς ως προς την αυτονομία, αλλά η απόσβεση γίνεται γρήγορα καθώς δεν πληρώνεις βενζίνες και τέλη κυκλοφορίας, ενώ το κόστος των service είναι σημαντικά μικρότερο.
 

SPRING CHECK MERCEDES
NISSAN