Τι θα συμβεί στο μοτέρ σου αν βάλεις λάθος τύπο λαδιού;

7.644 Επισκέψεις στο άρθρο (6/5/2024)
Τι θα συμβεί στο μοτέρ σου αν βάλεις λάθος τύπο λαδιού;

- Η πιο συχνή διαδικασία συντήρησης. Πολλοί το κάνουν και μόνοι τους
- Μεγάλος κίνδυνος αν βάλεις λάθος λάδια
- Εκτός από πρόωρη φθορά αυξάνουν τη θερμοκρασία και την κατανάλωση
- Τι κάνω αν καταλάβω ότι έβαλα λάθος λάδια;

Η πιο συχνή διαδικασία συντήρησης. Πολλοί το κάνουν και μόνοι τους

Η αλλαγή λαδιών αποτελεί την πιο γνωστή διαδικασία της συντήρησης ενός αυτοκινήτου. Στο μυαλό όλων όταν ακούνε την λέξη service, η αλλαγή λαδιών είναι το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό.

Όπως ήδη γνωρίζουμε, καλό είναι μια φορά το μήνα να ελέγχουμε τη στάθμη λαδιού στο αυτοκίνητό μας, ενώ αν αυτή πέφτει (στα φυσιολογικά όρια που ορίζει ο κατασκευαστής) καλό είναι να συμπληρώνουμε. Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, οι ιδιοκτήτες (και ειδικότερα αυτοί που έχουν ή πιστεύουν ότι έχουν παραπάνω γνώσεις) να αλλάζουν τα λάδια μόνοι τους.

Μεγάλος κίνδυνος αν βάλεις λάθος λάδια

Το να διαλέξεις το σωστό τύπο λαδιού για το αμάξι σου είναι πολύ σημαντικό και αποτελεί ένα συχνό λάθος που κάνουν πολλοί ιδιοκτήτες όταν αλλάζουν μόνοι τους λάδια, ενώ δεν είναι απίθανο να γίνει τέτοιο λάθος και στο συνεργείο. Τι παθαίνει όμως το αυτοκίνητο αν του βάλεις λάθος λάδια;

Βάζοντας ακατάλληλο τύπο λιπαντικών σε έναν κινητήρα, προφανώς και επηρεάζουν τη λειτουργία και την αξιοπιστία του τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Λάδια με διαφορετικό ιξώδες, θα οδηγήσουν σε αυξημένες τριβές μεταξύ των μερών του κινητήρα και άρα πρόωρη φθορά.

Εκτός από πρόωρη φθορά αυξάνουν τη θερμοκρασία και την κατανάλωση

Η αυξημένη τριβή προκαλεί και αύξηση της θερμοκρασίας εντός του κινητήρα, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί το κύκλωμα ψύξης για να κρατήσει τη θερμοκρασία στα φυσιολογικά πλαίσια. Πέραν αυτού, οι αυξημένες τριβές «φρενάρουν» τα μηχανικά μέρη, αυξάνοντας την αντίσταση και το φορτίο που δέχεται ο κινητήρας, με αποτέλεσμα να καις παραπάνω.

Τι κάνω αν καταλάβω ότι έβαλα λάθος λάδια;

Σε τέτοια περίπτωση πρέπει άμεσα να προμηθευτείς νέα λιπαντικά, με προδιαγραφές που συμφωνούν με τον κατασκευαστή και να τα αλλάξεις εκ νέου. Επίσης, αν μετά την αλλαγή νιώσεις απότομη αύξηση της κατανάλωσης και μυρωδιά καμένου (που δεν είχες παρατηρήσει στις προηγούμενες αλλαγές) τότε καλό είναι να ελέγξεις τι ακριβώς έκανες.

Σε γενικές γραμμές, σκέψου το ως εξής. Αν βάλεις λιπαντικά με λάθος προδιαγραφές, είναι σαν να μην έχεις καθόλου λάδια στον κινητήρα σου. Αυτό ίσως σε πείσει να είναι πιο προσεκτικός ή απλά να κάνεις τις δουλειές αυτές σε ένα επίσημο συνεργείο.

MIKRA VANS LEASING
VW CRAFTER LEASEPRO