τα αιωνόβια Ζαγοροχώρια

Λούτσα Ρομπόζη: Σαν αγρίμι έτοιμο να επιτεθεί

10341 Επισκέψεις στο άρθρο

Η περιοχή της Λούτσας Ρομπόζη βρίσκεται σε 1980 μέτρα υψόμετρο, ενώ κοντινές της πόλεις είναι τα Ιωάννινα, οι Άγιοι Σαράντα και τα Τρίκαλα.

Η περιήγηση στην περιοχή προκαλεί εντύπωση χάρη στον ορεινό όγκο της Αστράκας. Εκεί αν πάρουμε το μονοπάτι που φεύγει δεξιά και ακολουθεί έντονη ανηφορική πορεία, θα ανεβούμε σύντομα στα 2200μ. Η θέα είναι εντυπωσιακή αλλά για την Αστράκα θα χρειαστεί άλλη μία ώρα ομαλής ανηφορικής πορείας στο οροπέδιο της. Απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς είναι η θέα προς τη Γκαμήλα, προς το καταφύγιο, τη δρακολίμνη και τα γύρω βουνά. Η φυσική εικόνα της… Γκαμήλας, μάλιστα, προσιδιάζει σε ένα άγριο τοπίο έτοιμο να επιτεθεί στον άνθρωπο αν δεν το σεβαστεί.

Η κατάβαση στην περιοχή μπορεί να γίνει, αντίστοιχα, από το μονοπάτι που ενώνεται με αυτό που ανεβαίνει από το μικρό Πάπιγκο στο καταφύγιο της Αστράκας. Η ένωση γίνεται στα 1800μ περίπου και το τελευταίο κομμάτι χρειάζεται προσοχή καθώς είναι κατηφορικό με ολισθηρό έδαφος. Η πορεία μετά την κορυφή γίνεται σε ένα τοπίο γεμάτο δολίνες-σχηματισμούς κοιλωμάτων σε σχήμα λεκάνης-, ενώ σε ένα σημείο έχουμε όμορφη θέα προς τους αλπικούς πύργους της Αστράκας. Αυτή τη φορά τους αντικρίζουμε πανοραμικά βλέποντας την ομαλή απόληξη τους προς το βουνό που σχηματίζει οροπέδια.

Αξίζει να τονίσουμε ότι η ύπαρξη των δολίνων δεν είναι τυχαία. Οι δολίνες, φυσικοί σχηματισμοί που δημιουργούνται σε ορεινές περιοχές λόγω καταβύθισης του εδάφους, έχουν το χαρακτηριστικό ότι περικλείονται από υψηλότερες ράχες, οι οποίες τις απομονώνουν από την ατμοσφαιρική κυκλοφορία και τις προστατεύουν από τους ανέμους.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ