Στην Έδεσσα και στον Αγιο Αθανάσιο για…

11169 Επισκέψεις στο άρθρο

Πάμε να δούμε γιατί η Έδεσσα και ο Αγιος Αθανάσιος θα απογειώσουν το ταξίδι σας;

Μια τσάρκα στα χιόνια και στο Βαρόσι

Μέσα στην ρομαντική καταχνιά του χειμώνα, με τα γάντια σας και τα πλούσια πανωφόρια, δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα για να μην τολμήσετε την πρώτη τσάρκα με τα πρώτα χιόνια στην Έδεσσα και τις πιο ξεχωριστές γωνιές της πόλης, όπως στην συνοικία Βαρόσι, για το κλασικό μακεδονίτικο χρώμα. Ο βραδινός φωτισμός είναι αυτός που θα δώσει τροφή στην φαντασία και θα πειστείτε ότι πράγματι αυτή η ιστορική πόλη έχει πολλά να πει ακόμη.

Μια βόλτα στο Πάρκο Καταρρακτών

Πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης το Πάρκο των Καταρρακτών αποτελεί το βασικό πόλο έλξης των επισκεπτών και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Ελλάδα, προσφέροντας εκτός των άλλων και ανοιχτούς χώρους αναψυχής και συνάντησης. Ο χώρος είναι προσβάσιμος με σκαλοπάτια που οδηγούν σε διάφορα σημεία θέας ακόμη και κάτω από τον Καταρράκτες , ενώ τα βράδια φωταγωγούνται χαρίζοντας μοναδικές εικόνες.

Τις τοπικές νοστιμιές

Λαχανοντολμάδες και σαραλία, γριβάδι στο φούρνο και παραδοσιακές πίτες είναι τα γαστρονομικά χιτ της Έδεσσας που θα σας ξυπνήσουν τις αισθήσεις για να θέλετε να παρατείνετε και άλλο την παραμονή σας στα βουνά και στα ιαματικά νερά.

Τους Μύλους της Έδεσσας

Σε μικρή απόσταση από το πάρκο των Καταρρακτών συναντάμε την παλιά βιομηχανική υδροκίνητη ζώνη της Έδεσσας, γνωστή ως περιοχή των Mύλων. H αφθονία των υδάτων σε συνδυασμό με τις έντονες κλίσεις του εδάφους έδωσαν την δυνατότητα εκμετάλλευσης της υδροκίνησης από τα αρχαία χρόνια (υδραλέτης). Από την περιοχή του Λόγγου έως την άκρη του πλατώματος του υψιπέδου της Έδεσσας κατά μήκος του φρυδιού της πόλης, όπου καταλήγουν οι διακλαδώσεις των υδάτων του ποταμού Eδεσσαίου, πλάι στο πάρκο των καταρρακτών εγκαταστάθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα τα πρώτα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας και εργαστήρια της παλιάς βιομηχανικής ζώνης της Έδεσσας. Η εν λόγω περιοχή είναι οι σημερινοί "Μύλοι", μοναδική σε έκταση υδροκίνητων παραγωγικών μονάδων στον ελλαδικό χώρο.

Τα γραφικά στενά στον Αγιο Αθανάσιο

Εδώ εξυπακούεται ότι τα αυτοκίνητα σταματούν για να δώσουν θέση στο όνειρο και την αναβίωση μιας άλλης εποχής που στηρίζεται σε γερά θεμέλια της φύσης, στο φρέσκο αέρα και στην παραδοσιακή στιβαρή αρχιτεκτονική της Μακεδονίας. 

Δείτε περισσότερα για την περιοχή του Αγιου Αθανάσιου και για την Έδεσσα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ