Στην Αράχωβα για...

11176 Επισκέψεις στο άρθρο

Γιατί η Αράχωβα ποτέ δεν πεθαίνει; Πάμε να δούμε τις προτάσεις για το τριήμερο των Φώτων.

Κάτι για το σπίτι, κάτι για το στομάχι

Η κοσμοπολίτικη και γραφική γωνιά της Βοιωτίας, η Αράχωβα πλάι στον Παρνασσό και τους Δελφούς δεν έχει μόνο φέτα, ψητή φορμαέλα και τροφαντά λουκάνικα αλλά ενδείκνυται και για μικροαγορές σπιτιού, όπου ξεχωρίζουν τα χειροποίητα καρπίτια για το σαλόνι σας. Στην πλατεία Λάκκα και τριγύρω θα βρείτε πολλά.

Μια ιστορική και πολιτιστική περιήγηση, η αδιαφορία βλάπτει

Ο πολιούχος της Αράχωβας, Αη Γιώργης, έχει την πιο εντυπωσιακή εκκλησία της περιοχής. Ο ναός του Αη Γιώργη «επιβλέπει» από την κορυφή τον οικισμό, αποτελώντας ένα σημείο που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, ακόμα κι αν πρέπει να ανέβει τα 264 σκαλοπάτια του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχε ήδη ναός στο σημείο το 1676, όμως ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1833. Δεν σας μένει παρά να ενδώσετε στην καλή άσκηση, απολαμβάνοντας συγχρόνως την φρεσκάδα απευθείας από το βουνό που σας τονώνει ψυχικά και δυναμώνει την αντοχή σας. Ανεβείτε τα 264 σκαλιά και μην το σκέφτεστε άλλο.

Μια επίσκεψη στους Δελφούς, τον ομφαλό της Γης! 

Μόλις 8χλμ από την Αράχωβα βρίσκονται οι Δελφοί, «το κέντρο του κόσμου», όπως οι αρχαίοι Έλληνες χαρακτήριζαν την περιοχή. Μία επίσκεψη στον επιβλητικό ναό του Απόλλωνα, στον χαρακτηριστικό Θόλο της Αθηνάς Προναίας, στο Αρχαίο Θέατρο, στον Θησαυρό των Αθηναίων, στην Ιερά Οδό, στην Κασταλία Πηγή και φυσικά στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα σας μεταφέρει στην εποχή της Πυθίας. Αξεπέραστος όλων, στο μουσείο, είναι ο όρθιος στο δίφρο Ηνίοχος με την διαπεραστική ζωντανή ματιά του, ενδεικτική για την αυτοκυριαρχία και τη δύναμη που απαιτεί ο ρόλος του. Το πιο διάσημο χάλκινο άγαλμα των Δελφών με τον τυπικό μακρύ χιτώνα, που αναπαρίσταται ως δωρικός κίονας, αποτελεί πιθανότατα έργο του Πυθαγόρα από το Ρήγιο. Μείνετε στην αφοπλιστική λεπτομέρεια των ματιών από ημιπολύτιμο λίθο και γυαλί. 

Σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Πρόκειται για το μεγαλύτερο και αρτιότερα εξοπλισμένο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας, με 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και τρεις μίνι πίστες αρχαρίων, συνολικού μήκους 36 χλμ. Από πέρυσι, μάλιστα, καμαρώνει και για τον πλήρη εντυπωσιακό εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και αναβατήρων, φιλοξενώντας πλέον και τον πιο σύγχρονο αναβατήρα της Ευρώπης! Τι άλλο να ζητήσει κανείς από το να αρχίσει να προγραμματίζει καλύτερα το ταξίδι του εκεί;

Δείτε περισσότερα για την περιοχή

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ