Ο οικισμός Μανδράκι

Ο οικισμός Παλοί

Ο οικισμός Εμπορειός

Νίσυρος: Σεμνή παρουσία

4769 Επισκέψεις στο άρθρο

Με την πρωτεύουσά της να λάμπει ολόλευκη στο φως του αιγαιοπελαγίτικου ήλιου, με μια ιδιαίτερη ενδοχώρα, γραφικά χωριά, ήσυχες παραλίες και το ηφαίστειό της ενεργό ακόμη, η Νίσυρος σας καλωσορίζει.

 

Ερχόμενος από την αντικρινή Κω ή τη Ρόδο, θα νομίζεις πως ξεμπάρκαρες σε «άλλον πλανήτη». Το Μανδράκι σε υποδέχεται με όλη του τη λιτή, νησιώτικη λευκότητά του και σε βάζει αμέσως στους ρυθμούς του. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα ασβεστωμένα σπίτια με τα χρωματιστά μπαλκόνια και τα δαιδαλώδη καλντερίμια μας θυμίζουν την αιγαιοπελαγίτικη παράδοση, πριν αυτή αλωθεί από το μαζικό τουρισμό. Στο Μανδράκι θα βρείτε αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, ταβέρνες και καφέ-μπαρ.

 

Τι θα δείτε

Η βόλτα στην ευχάριστα διαμορφωμένη προκυμαία είναι μια από τις πιο αγαπημένες ασχολίες των επισκεπτών. Νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, θα ανηφορίσετε για το μεσαιωνικό κάστρο των Ιωαννιτών με την όμορφη εκκλησία της Παναγιάς Σπηλιανής –κτίσμα του 1600- που σίγουρα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της νησιωτικής πρωτεύουσας. Ακόμη, σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση η ακρόπολη της αρχαίας πολιτείας, στην τοποθεσία που είναι σήμερα γνωστή ως Παλιόκαστρο.

Λίγο ψηλότερα, στις απότομες παρυφές του βουνού Προφήτης Ηλίας βρίσκεται το γραφικό ξωκλήσι της Ευαγγελίστριας ( 4χλμ. από το Μανδράκι). Από εδώ περνά και το μονοπάτι –δασικός δρόμος που οδηγεί στην κορφή του βουνού, αλλά και στο μοναστήρι του Σταυρού. Το απομεσήμερο, η πλατεία Ελευθερίας (η «Ηλικιωμένη», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι), με τη σκιά που προσφέρουν οι θεόρατοι φίκοι, είναι το καλύτερο σημείο για ξεκούραση. Επίσης, ενδιαφέρον είναι και το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Νισύρου, ενώ υπάρχει και μια μικρή αρχαιολογική συλλογή, που αξίζει να της αφιερώσετε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σας.

 

Οι παραλίες

Η πιο κοντινή παραλία στο Μανδράκι είναι τα Χοχλάκια, με μαύρα μεγάλα ολοστρόγγυλα βότσαλα, που προσεγγίζεται με μονοπάτι. Ακολουθώντας τον παραθαλάσσιο δρόμο που φεύγει ανατολικά, θα περάσετε το μικρό λιμανάκι των Λουτρών και θα φτάσετε στο ψαροχώρι Πάλοι (5 χλμ.), το πιο τουριστικό σημείο του νησιού, με καλές ψαροταβέρνες και ξενοδοχεία. Δεξιά από το λιμάνι υπάρχει μια μικρή παραλία με αρμυρίκια, που προτιμούν συνήθως οι πιτσιρικάδες με τις οικογένειές τους.

Ο παραλιακός δρόμος συνεχίζει δυτικά, περνά μέσα από το εντυπωσιακό, αλλά εγκαταλειμμένο κτίριο Παντελίδη και καθώς κινείται παράλληλα με την ακτή, προσφέροντας πρόσβαση σε παραλίες στρωμένες με βότσαλο και πέτρα, καταλήγει στην παραλία, όπου υπάρχει ταβέρνα. Από εδώ ξεκινά το μονοπάτι που θα σας φέρει στην απόμερη ακρογιαλιά Παχιά Αμμος.

Από τους Πάλους θα πάτε στη «Λευκή Αμμουδιά», που τουλάχιστον, όπως την κοιτάς από το δρόμο, είναι ιδιαίτερα γοητευτική και δικαίως θεωρείται η καλύτερη παραλία της Νισύρου. Στο νοτιότερο άκρο της Νισύρου, η ακτή «Αυλάκι», γνωστή και για τα ιαματικά λουτρά της, προσφέρεται για βουτιές μετά την απρόσμενη κάψα της ηφαιστειακής γης. Προσεγγίζεται με ασφάλτινο μεν, αλλά εξαιρετικά απότομο και γεμάτο στροφές δρόμο από Νικιά. Από το λιμάνι στους Πάλους φεύγει κάθε μέρα καΐκι για το απέναντι νησάκι Γυαλί, όπου υπάρχει παραλία για μπάνιο. Επίσης, εκδρομικά σκάφη πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές στις νοτιοδυτικές ακτές, με τις θαλάσσιες σπηλιές και τις απρόσιτες παραλίες.

 

Τα χωριά

Τα μεσόγεια χωριά Εμπορειός και Νικιά είναι γαντζωμένα στις πλαγιές του ηφαιστείου και απέχουν από το Μανδράκι 9 και 14 χλμ. αντίστοιχα. Μετά τους Παλούς, ο περιφερειακός δρόμος διακλαδίζεται. Το παρακλάδι δεξιά οδηγεί στον Εμπορείο, που φαίνεται να ποζάρει διακριτικά από το δρόμο στο ύψωμα του λόφου. Μετά τα μικρό χώρο στάθμευσης θα συνεχίζεται για διακόσια μέτρα σε ανηφορικό καλντερίμι με τα πόδια. Ο οικισμός είναι γραφικός και θυμίζει κυκλαδίτικο καστροχώρι, λουσμένο με τα χρώματα του Αιγαίου.

Επιστρέφουμε στον κεντρικό δρόμο. Περνάμε τη διασταύρωση για το ηφαίστειο και καταλήγουμε στη Νικιά. Στην είσοδο του χωριού, στην πλατεία Νικόλαου Χαρτοφύλη, υπάρχει χώρος στάθμευσης. Στη συνέχεια ακολουθούμε το παλιό σοκάκι, που το πλαισιώνουν θαυμάσια και καλοδιατηρημένα κτίρια και φτάνουμε στην κεντρική πλατεία με το βοτσαλωτό δάπεδο, τα ταβερνάκια και τους καφενέδες.

 

Διαδρομές 4x4

Στο νησί υπάρχει ένα αρκετά δύσβατο δίκτυο χωμάτινων δρόμων, όπου οι πέτρες και η άφθονη σκόνη, που το καλοκαίρι γίνεται ανυπόφορη, θεωρούνται δεδομένα. Ενδεικτικά να προτείνουμε τη χωμάτινη διαδρομή που ξεκινά από το χώρο του ηφαιστείου, ανηφορίζει προς μονή Σταυρού, γυρνά βόρεια και αφού διατρέξει τις απόκρημνες πλαγιές του όρους Προφήτης Ηλίας, καταλήγει στην Ευαγγελίστρια, την εκκλησία που βρίσκεται πάνω από το Μανδράκι. Συνολικά θα διανύσετε 10-12 χιλιόμετρα σε ένα απόκρημνο τοπίο.

 

Το Ηφαίστειο της Νισύρου

Πηγαίνοντας προς Νικιά, αφήνουμε τον κεντρικό δρόμο και ακολουθούμε το παρακλάδι –όπως δείχνει η ταμπέλα- για ηφαίστειο. Ο δρόμος για λίγο ανηφορικός, μετά κατηφορίζει, πάντα ασφάλτινος, για την καλντέρα. Στο ηφαίστειο δίπλα στην καλντέρα υπάρχει καντίνα με σκιά.

Τις χρονιές 1422, 1830, 1873 και 1888 το ηφαίστειο της Νισύρου έδωσε μερικές από τις ισχυρότερες εκρήξεις στο Αιγαίο. Αν και παραμένει σιωπηλό για περισσότερα από 115 χρόνια, θεωρείται ακόμη ενεργό, γι αυτό και αποτελεί έναν από τους πλέον προσφιλείς προορισμούς επισκεπτών, που καταφθάνουν με εκδρομικά πλοιάρια από τα γειτονικά νησιά της Ρόδου και της Κω.

Ο μεγαλύτερος από τους κρατήρες έχει διάμετρο 300 μέτρων και βάθος γύρω στα 30 μέτρα. Από εδώ αναδύονται ακόμη και σήμερα δύσοσμοι καπνοί και θερμά αέρια. Σύμφωνα με το μύθο, όταν μαίνονταν οι μάχες θεών και Γιγάντων, ο Ποσειδώνας μέσα στην οργή του άρπαξε ένα κομμάτι της Κω και καταπλάκωσε με αυτό το γίγαντα Πολυβότη. Έτσι σχηματίστηκε η Νίσυρος. Όσο για τον Πολυβότη, ο μύθος τον θέλει υπαρκτό πρόσωπο, να στενάζει μέσα από τους γεωλογικούς βρυχηθμούς του ηφαιστείου, που ακούγονται πολλές φορές ακόμη και σήμερα.

 

Κείμενο: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr