5 εκκλησίες σε 1: Ο πιο παράξενος ελληνικός ναός

5 εκκλησίες σε 1: Ο πιο παράξενος ελληνικός ναός

18573 Επισκέψεις στο άρθρο

Δες τώρα ένα από τα ελληνικά αρχιτεκτονικά θαύματα και παράλληλα κάνε βουτιές στην πιο όμορφη παραλία της Μυκόνου, χαλάρωσε σε μαγευτικό ηλιοβασίλεμα και δες το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο του νησιού.

Παραπορτιανή: 5 εκκλησίες σε 1 σε ένα αρχιτεκτονικό θαύμα

Κοινοποίησέ το »

Κάνε μια υπέροχη πεζοπορία ως την ολόλευκη εκκλησία της Παναγιάς Παραπορτιανής που αποτελεί ένα σύμπλεγμα 5 διαφορετικών εκκλησιών. Οι τέσσερις εκκλησίες έχουν κτισθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να στηρίζουν την πέμπτη εκκλησία που επικάθεται σαν τρούλος! Παλαιότερη από αυτές τις πέντε εκκλησιές είναι αυτή των Αγίων Αναργύρων (15ος αιώνας). Το όνομα Παραπορτιανή το πήρε από τη μικρή πύλη, το "παραπόρτι" του τείχους του μεσαιωνικού κάστρου της χώρας, κοντά στο οποίο είναι κτισμένη.


Η παραλία Ελιά είναι μεγαλύτερη σε μήκος αμμουδιά της Μυκόνου.

Ελιά: Η καλύτερη από τις 60 παραλίες
Η Μύκονος, παρόλο το μικρό μέγεθός της διαθέτει άφθονες παραλίες. Εξήντα τον αριθμό υποστηρίζουν οι ντόπιοι, εκ των οποίων τουλάχιστον τριάντα προσεγγίζονται με αυτοκίνητο. Η παραλία Ελιά που είναι από τις πλέον δημοφιλείς, όμως θεωρείται οικογενειακή παραλία που ξεχωρίζει για την υπέροχη ακρογιαλιά της και τα γαλαζοπράσινα νερά. Εκτιμάται πως είναι η μεγαλύτερη σε μήκος αμμουδιά της Μυκόνου, ενώ η "Διεθνής Οργάνωση Παραλιών" την έχει βραβεύσει σαν μία από τις πιο καθαρές στην Ελλάδα. Φυσικά είναι οργανωμένη, έχει υποδομές για θαλάσσια σπορ και μαζεύει πολύ κόσμο, από όλες τις «φυλές» της Μυκόνου!
 
Οι Ανεμόμυλοι της Μυκόνου είναι χτισμένοι σε ένα ύψωμα της Χώρας, δίπλα στην θάλασσα, στα νοτιοανατολικά, ανάμεσα από την Αλευκάντρα και το Νιοχώρι.
Οι Ανεμόμυλοι της Μυκόνου είναι χτισμένοι σε ένα ύψωμα της Χώρας, δίπλα στην θάλασσα, στα νοτιοανατολικά, ανάμεσα από την Αλευκάντρα και το Νιοχώρι.

Ανεμόμυλοι: Μια... ζωντανή ζωγραφιά
Το δειλινό θα σας βρει νοτιοανατολικά της Χώρας στο ύψωμα με τους ανεμόμυλους, απέναντι από την Αλευκάντρα. Πριν φτάσετε, σταθείτε να δείτε την εικόνα σαν από πίνακα ζωγραφικής που συνθέτουν και στη συνέχεια ανεβείτε για να απολαύσετε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Παλιότερα υπήρχαν εδώ είκοσι ανεμόμυλοι που άλεθαν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής του νησιού σε κριθάρι, σιτάρι και καλαμπόκι ήδη από τον 17ο και μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα . Σήμερα διατηρούνται οι επτά. Η θέα από εδώ στο νησί, στη συνοικία της Αλευκάντρας και στο ανοικτό πέλαγος είναι ασυναγώνιστη.
 



Η Βενετία της Μυκόνου ξεπερνά σε ομορφιά την ιταλική
Η πιο πολυφωτογραφημένη γωνιά του νησιού είναι η παραλιακή συνοικία "Μικρή Βενετία" ή «Αλευκάντρα». Η ιδιαίτερη αυτή γειτονιά της Μυκόνου με τα κρεμαστά πάνω από τη θάλασσα μπαλκόνια, άρχισε να κτίζεται κυρίως από τα μέσα του 18ου αι. Tη θέση αυτή επέλεξαν οι εύποροι καπεταναίοι, πλοιοκτήτες και έμποροι για να στήσουν τα σπιτικά τους. Η αρχιτεκτονική με τους εξώστες και τις ξύλινες εξωτερικές σκάλες ξεφεύγει από τα αυστηρά νησιώτικα πρότυπα θυμίζοντας κάτι από Βενετία, μια και τα παλιά σπίτια βρίσκονται πάνω στη θάλασσα. Η ονομασία Αλευκάντρα προέρχεται από τον αφρό των κυμάτων που λούζει όλη την περιοχή όταν φυσά βοριάς.