Τρίκαλα, περίπατοι στο Φθινοπωρινό Ληθαίο ποταμό
Τρίκαλα, περίπατοι στο Φθινοπωρινό Ληθαίο ποταμό
Τρίκαλα, περίπατοι στο Φθινοπωρινό Ληθαίο ποταμό

Τρίκαλα, περίπατοι στο Φθινοπωρινό Ληθαίο ποταμό

75391 Επισκέψεις στο άρθρο

Περπάτησε στα σοκάκια του Βαρουσιού, χαλάρωσε κάτω από τα «φλεγόμενα» πλατάνια του Ληθαίου ποταμού, περιηγήσου στα τζαμιά, τις εκκλησίες και τα φρούρια των Τρικάλων, απόλαυσε τις τοπικές γεύσεις και οργάνωσε κοντινές εκδρομές στις παρυφές της Πίνδου.
Η θεσσαλική πρώτευσα είναι μια από τις λίγες ελληνικές πόλεις που έχουν το προνόμιο να διασχίζονται από ένα ποτάμι, στη συγκεκριμένη περίπτωση τον Ληθαίο, παραπόταμο του Πηνειού.
Σημείο αναφοράς είναι η περιοχή που ταυτίζεται με την «Κεντρική Γέφυρα» η οποία συνδέει την κεντρική πλατεία με το πλέον πολυσύχναστο πεζόδρομο της οδού Ασκληπιού, ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της πόλης.
Στη βορειοανατολική απόληξη του οικιστικού ιστού, μερικές δεκάδες μέτρα από τις γέφυρες του Ληθαίου ποταμού, ξεχωρίζει το βυζαντινό φρούριο που κατασκευάστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α΄ (6ος αι) στα θεμέλια της ακρόπολης της αρχαίας πόλης της Τρίκκης. Εδώ υπάρχει ένα θαυμάσιο καφέ – εστιατόριο ιδανικό για ανασυγκρότηση δυνάμεων.   
Από την πλατεία Σαράφη θα κατευθυνθείτε προς τις παραδοσιακές συνοικίες Βαρούσι και Μανάβικα όπου διασώζονται μερικά από τα παλαιότερα αρχοντικά του 17ου και 19ο αιώνα που μαρτυρούν την ευημερία που γνώρισε τότε η πόλη με την ανάπτυξη της βιοτεχνίας και του εμπορίου. Στη συνοικία «Μανάβικα» λειτουργούν τσιπουράδικα, ταβέρνες και στέκια με ζωντανή, ρεμπέτικη μουσική.
Από το κέντρο ακολουθώντας τις οδούς Κοραή,  Καπποδιστρίου και Καρδίτσας  θα κατευθυνθείτε προς τη νότια είσοδο της πόλης όπου βρίσκεται το Κουρσούμ-Τζαμί, ένα επιβλητικό Μουσουλμανικό τέμενος που χτίσθηκε με χρήματα του γιού του Σουλεϊμάν, Οσμάν Σαχ Πασά τον 16ο αιώνα, σε ανάμνηση της θεραπείας του, εδώ στα Τρίκαλα.  Το τζαμί αναπαλαιώθηκε το 1996 και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων της UNESCO. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται τα αναπαλαιωμένα κτίρια των παλιών φυλακών που σήμερα στεγάζουν το «μουσείο Τσιτσάνη» και φιλοξενούν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης  www.viewsofgreece.gr