Ικαρία: Εκεί που σμίγουν ο θεός Διόνυσος με τις Σεϋχέλλες!
33619 Επισκέψεις στο άρθρο
Το κρασί του Διονύσου με πάνω από 16 βαθμούς αλκοόλ, η τοπική γλυκοπατάτα, οι γεύσεις που λατρεύουν vegetarian και μη και η εξωτική παραλία που μοιάζει με παράδεισο. Γνώρισε τα όλα και θα καταλάβεις αμέσως γιατί οι Ικαριώτες… ζουν περισσότερο!
Δοκίμασε Πράμνειο Οίνο, το κρασί του θεού ΔιονύσουΗ Ικαρία φημίζεται για το δυνατό κόκκινο κρασί της με τις ευεργετικές του ιδιότητες, γνωστές από τη μυθολογία. Το όνομά του, «Πράμνειος οίνος» συνδέεται με τη λατρεία του θεού Διονύσου, αφού, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Διόνυσος γεννήθηκε στην Ικαρία και συγκεκριμένα σε μια σπηλιά κοντά στο Δράκανο. Ο Πράμνειος οίνος είναι κρασί μαύρου - ερυθρού χρώματος, ξηρός και φτάνει με φυσικό τρόπο πολύ υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς άνω των 16, κάτι που το καθιστά ιδιαίτερα δυνατό. Είναι ελάχιστα μέρη σε όλο τον κόσμο, που παρουσιάζουν αυτό το φαινόμενο. Το όνομα «Πράμνειος» προέρχεται από τις λέξεις «πραΰνει το μένος».
Μοιράσου το με τους φίλους σου! |
Κολοκάσι, η γλυκοπατάτα της Ικαρίας
Το κολοκάσι, ή αλλιώς αγκινάρα της Ιερουσαλήμ, είναι ένα σπάνιο φυτό, που στην Ελλάδα, συναντάται μόνο στην Ικαρία, ενώ είναι πολύ διαδεδομένο και στην Κύπρο. Πρόκειται στην ουσία για ένα βολβό, σαν τη σελινόριζα με χοντρή καφέ ή μωβ φλούδα, σε κωνικό σχήμα. Στο εσωτερικό του είναι λευκό και αρκετά σκληρό, που μαλακώνει όταν μαγειρευτεί και έχει γλυκιά γεύση. Τα φύλλα, επίσης, τρώγονται όταν μαγειρευτούν. Στην Ικαρία, φυτρώνει κοντά στις ρεματιές και είναι πιο διαδεδομένο στην περιοχή των Ραχών, στο Μαγγανίτη και στους Βρακάδες. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να καταναλώνεται ωμό, γιατί περιέχουν τοξικές ουσίες, οι οποίες καταστρέφονται μόνο κατά το μαγείρεμα. Στην Ικαριώτικη κουζίνα, οι ντόπιοι το σερβίρουν κυρίως σαν σαλάτα, συνοδευόμενο από σκορδαλιά και φυσικά καριώτικο κρασί. Επίσης, γίνεται και μαγειρευτό με φασόλια ή σαν σούπα, αλλά ακόμα και ψητό ή βραστό με κρέας, όπως η πατάτα.
Γεύσεις που θα σε ξετρελάνουν: Καθούρα, καϊσιά, σουφικό
Τα φρούτα, έχουν μια ιδιαίτερη θέση στη μεσογειακή διατροφή και στην Ικαριώτικη κουζίνα, με τα καΐσια να είναι αυτά που ξεχωρίζουν. Πρόκειται για ένα τύπο βερίκοκου, από το οποίο τρώγεται μέχρι και το κουκούτσι, που έχει γνωστές αντικαρκινικές ιδιότητες. Ευδοκιμεί συνήθως την άνοιξη ή αρχές καλοκαιριού και φτάνει σε ύψος ως 3 μέτρα. Σήμερα, καϊσιές εμφανίζονται στη νότια Ικαρία, από Ξυλοσύρτη ως Μαγγανίτη. Από την άλλη, για κυρίως γεύμα δεν πρέπει να παραλείψεις να δοκιμάσεις σουφικό, το πιο διαδεδομένο φαγητό της νουσιού και είναι ιδανικό και για χορτοφάγους!