Το πιο ψηλό χωριό της Ελλάδας

58052 Επισκέψεις στο άρθρο

Το πιο ψηλό χωριό της Ελλάδας είναι πασίγνωστο και στέκει επιβλητικό σε υψόμετρο σχεδόν 1500 μέτρων.

Σαμαρίνα: Στις πλαγιές του Σμόλικα σε υψόμετρο σχεδόν 1500 μέτρων.
Στο νομό Γρεβενών, σχεδόν 40 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά και σε υψόμετρο σχεδόν 1500 μέτρων μπορείτε να βρείτε τη Σαμαρίνα. Πασίγνωστο από το τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας» το ηπειρώτικο χωριό είναι ένα από τα ψηλότερα της Ελλάδας με τις μετρήσεις να φέρνουν το υψόμετρό του σχεδόν στα 1500 μέτρα. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός της φτάνει τους 5.000 κατοίκους ενώ τον υπόλοιπο χρόνο λόγω του ψυχρού κλίματος ο πληθυσμός δεν ξεπερνά τους 500.

Η εκκλησία με το δέντρο στη στέγη της
Στην Σαμαρίνα υπάρχουν αρκετές αξιόλογες εκκλησίες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν του Αγ. Αθανασίου και των Αγ. Αναργύρων, του Προφήτη Ηλία, της Κοιμήσεως  της Θεοτόκου και το παρεκκλήσι των Αγ. Αποστόλων. Από όλη αυτή την οικογένεια των ναών, θα ξεχωρίσετε το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου από το φυτρωμένο δέντρο στη στέγη του!  Επομένως, μετά τα πρώτα κεράκια στα παραδοσιακά εκκλησάκια, επιλέξτε μια ανάλαφρη πεζοπορία στο Σμόλικα και στο δάσος Κιούριστα.

Η επιβλητική Βάλια Κίρνα κλέβει την παράσταση
Νοτιοδυτικά του χωριού, το επιβλητικό ρέμα της Βάλια Κίρνα θα κλέψει τις εντυπώσεις σας, ενώ θα προσέξετε ότι ο δασικός δρόμος οδηγεί σε σημεία όπου το ρέμα από το Σμόλικα σχηματίζει καταρράκτες. ΝΑ, στους πρόποδες του Σμόλικα, θαυμάστε τη Δρακολίμνη, αλλά και τον μεγάλο καταρράκτη Απα Σπιντζουριάτα-που σημαίνει κρεμαστό νερό- τα νερά του οποίου πέφτουν στη χαράδρα της Βάλια Κίρνα. Μέσα στο δάσος της Κιούριστα, πάνω από το χωριό, βρίσκεται η πηγή «της κυράς» με το δροσερό ολοκάθαρο νερό της. Σε απόσταση 7 χιλιομέτρων νότια του χωριού, μέσα στο δάσος, αξίζει να επισκεφτείτε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, βυζαντινού ρυθμού, κτίσμα του 1713. Το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και οι τοιχογραφίες του είναι θαυμάσια. Πολύ κοντά βρίσκεται και η εκκλησία του Σωτήρα, κτίσμα του 1813, αγιογραφημένος από ντόπιους τεχνίτες. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η παλιά θέση της Σαμαρίνας βρισκόταν σε αυτό το σημείο, ενώ το μοναστήρι και η εκκλησία συναποτελούσαν τους ναούς του χωριού.

Δοκιμάστε κοκορετσάκι και πρόβειο κεμπάπ
Συνεχίστε με τις τοπικές λιχουδιές και τιμήστε τη γίδα βραστή, το πρόβειο κεμπάπ, το κοκορετσάκι και τα χωριάτικα λουκάνικα. Φυσικά δοκιμάστε και τις υπέροχες λαχανόπιτες, χορτόπιτες, τσουκνιδόπιτες, τυρόπιτες και κρεατόπιτες. Πιείτε τσίπουρο και ρετσίνα αλλά και το ομώνυμο φυσικό μεταλλικό νερό «Σαμαρίνα» στην υγειά των γενναιόδωρων κατοίκων και αφουγκραστείτε τη μαγεία της περιοχής που σας αναπτερώνει.
 

  • Panos K.

    ...Ο νομος Γρεβενων ανηκει στην Μακεδονια και οχι στην Ηπειρο οπως γραφεται στο αρθρο. Επισης για την Ιστορια να πουμε οτι το δημοτικο τραγουδι ''παιδια της Σαμαρινας'' αναφερεται στα 400 περιπου παλικαρια απο την περιοχη, που πηγαν για να πολεμησουν στο Μεσολογγι οταν αυτο ειχε πολιορκηθει απο τους Τουρκους. Και δεν γυρισε κανεις. Θυσιασαν ολοι τη ζωη τους στον Αγωνα για την Ελευθερια.

      8