Τεχνολογίες όπως το start-stop στη μίζα του αυτοκινήτου, έχουν φέρει και νέα δεδομένα τόσο για τη συντήρηση όσο και για την αγορά των ανταλλακτικών.

Πως η νέα τεχνολογία επηρεάζει τη συντήρηση

13.056 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/7/2016

Η τεχνολογική -αλματώδης- εξέλιξη στην σχεδίαση και κατασκευή των αυτοκινήτων και ειδικότερα των κινητήρων προφανώς έχει επιφέρει νέα δεδομένα  στην λειτουργία  της μίζας (εκκινητήρας-starter) και του δυναμό (εναλλακτήρα-alternator).
Φωτεινά παραδείγματα καινοτομίας αποτελούν οι εκκινητήρες τύπου start-stop με στόχο την εξοικονόμηση καυσίμου αλλά και την όσο το δυνατόν μικρότερη εκπομπή καυσαερίων.
Επίσης άλλη εξέλιξη είναι η τοποθέτηση ανεπίστροφης τροχαλίας (overrunning-clutch pulley) σχεδόν σε όλα πλέον τα alternator σε αυτοκίνητα euro 5 και μεταγενέστερα.
Βέβαια, λόγω της προηγμένης αυτής σχεδίασης και των ιδιαίτερων και καλύτερων δυνατοτήτων τους , η τιμή αυτών των ανταλλακτικών έχει αυξηθεί αρκετά σε σχέση με ότι γνωρίζαμε στο παρελθόν, καθώς επίσης είναι πολυπλοκότερη και πιο ακριβή  η επισκευή τους.  
Πρέπει λοιπόν να έχουμε υπόψη μας ότι πλέον απαιτείται η καλή συντήρηση αυτών των ανταλλακτικών (μίζας και δυναμό) και όχι μόνο η αναγκαστική επισκευή και αντικατάσταση σε περίπτωση βλάβης (όπως συνηθιζόταν κατά κόρον παλαιότερα)
Άρα πρέπει να βάλουμε στο πρόγραμμα συντήρησης του αυτοκινήτου μας και την συντήρηση της μίζας και του δυναμό, σε συνεννόηση, βέβαια, πάντα, με τον αρμόδιο τεχνικό, ο οποίος γνωρίζει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή , ανάλογα τα διανυθέντα χιλιόμετρα και την χρήση του οχήματος.
Expert tips από τον κ. Παντελή Αεράκη της εταιρείας ΑΕΡΑΚΗΣ.