Νομοθεσία τρέιλερ

34.725 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 7/4/2016

Γνωρίζουμε όλοι ότι στην Ελλάδα κυκλοφορεί ο καθένας με ότι θέλει και σπανίως ελέγχεται, αλλά στην περίπτωση ατυχήματος τα δικαστήρια και οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν δείχνουν καθόλου την ανοχή που επιδεικνύει η Τροχαία.

Νομοθεσία τρέιλερ:
Σημειώστε ότι τρέιλερ χωρίς αμορτισέρ (κανονικά αμορτισέρ, επιπλέον του άξονα στρέψης) δεν επιτρέπεται να κινείται με πάνω από 80 χλμ/ώρα. Με αμορτισέρ επιτρέπεται μέχρι 100 χλμ/ώρα. Τα αμορτισέρ εκτός του ότι βελτιώνουν την οδική ασφάλεια κάνουν και το ταξίδι πολύ πιο άνετο.

Η οδήγηση με βαρύ τρέιλερ (πάνω από750 κιλά μικτό βάρος) απαιτεί άδεια οδήγησης B+E. Δηλαδή η κοινή άδεια Β κατηγορίας δεν σας καλύπτει για τρέιλερ μεταφοράς ...αλόγου, για παράδειγμα.

Ο κάτοχος ενός ελαφρού ρυμουλκούμενου κατά την έλξη απαιτείται να έχει άδεια ικανότητας οδηγού της κατηγορίας Β΄. Υπάρχουν όμως δύο περιπτώσεις που απαιτείται ο κάτοχος του ρυμουλκούμενου να έχει άδεια ικανότητας οδηγού της κατηγορίας Β΄. και Ε΄.

Πότε απαιτείται αυτό;
Όταν σύνολα συζευγμένων οχημάτων που αποτελούνται από οχήματα της κατηγορίας Β΄. (Ι.Χ.Ε. ή Ι.Χ.Φ. με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 3.500 χργ.) και από ρυμουλκούμενο και το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος του συνόλου (ρυμουλκού και ρυμουλκούμενου) υπερβαίνει τα 3.500 χγρ. ή το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος του ρυμουλκούμενου υπερβαίνει το βάρος του έλκοντος οχήματος κενού. (π.χ. σε περίπτωση που όχημα με βάρος 1.200 χγρ. έλκει σκάφος ή τροχόσπιτο με βάρος 1.400 χγρ. τότε το βάρος του ρυμουλκούμενου οχήματος υπερβαίνει το βάρος του ρυμουλκού ενώ στην περίπτωση που Ι.Χ.Ε. όχημα με βάρος 1800 χγρ. έλκει τροχόσπιτο ή σκάφος με βάρος 2.000 χγρ. έχουμε την περίπτωση όπου το συνολικό βάρος του ρυμουλκού και του ρυμουλκούμενου υπερβαίνει τα 3500 χγρ.)

Η άδεια οδήγησης της κατηγορίας Β`+Ε1. ισχύει για πέντε (5) χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης ή της προηγούμενης ανανέωσής της. Με την λήξη πενταετούς ισχύος της αδείας αυτής λήγει συγχρόνως και η ισχύς των αδειών οδήγησης των κατηγοριών Α, Β και των υποκατηγοριών Α1 και Β1 που είναι ενσωματωμένες στο έντυπο της άδειας οδήγησης.

Όταν ο οδηγός στερείται αδείας ικανότητος οδηγού της κατηγορίας Β΄. και Ε΄. τιμωρείται με φυλάκιση από ένα (1) έως δώδεκα (12) μήνες και χρηματική ποινή τουλάχιστον 146,50 ¤, παράγρ. 5 άρθρου 94 Κ.Ο.Κ. (Επιβάλλεται ακινητοποίηση του οχήματος και παραλαβή από άλλον οδηγό, κάτοχο της ανωτέρω αδείας, καθώς και σύνταξη δελτίου μηνύσεως στον ιδιοκτήτη όταν συντρέχει η περίπτωση παραχώρησης του οχήματος σε άτομο στερούμενο αδείας ικανότητος οδηγού ο οποίος τιμωρείται με φυλάκιση από ένα (1) έως (6) μήνες, άρθρο 99 Κ.Ο.Κ. σε συνδ. με παράγρ. η΄ υπ` αριθ. 30870/83 Κ.Υ.Α. ΦΕΚ 603, τ.Β΄.)