Νομοθεσία βάσεων ποδηλάτου

34.729 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 7/4/2016

Πολλά ακούμε κατά καιρούς σχετικά με τη νομοθεσία που αφορά τις βάσεις ποδηλάτων. Ας δούμε όμως τι πραγματικά ισχύει και τι όχι καθώς τα πράγματα δεν είναι πάντοτε τόσο ξεκάθαρα. Καταρχήν να πούμε πως ο ασφαλέστερος τρόπος για τη μεταφορά ενός ποδηλάτου είναι στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Εκεί το ποδήλατο είναι προστατευμένο από καιρικά φαινόμενα και από άλλα οχήματα, ενώ δεν επηρεάζει την ορατότητα του οδηγού προς τα πίσω ή δεν χρειάζεται να τον απασχολεί πόσο έχει αυξήσει τις διαστάσεις του αυτοκινήτου του. Όμως πολλές φορές η μεταφορά ενός ή περισσότερων ποδηλάτων δεν είναι εφικτό να γίνει στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Τότε είναι που σκεφτόμαστε τις υπόλοιπες λύσεις. Ας δούμε λοιπόν τι λέει η νομοθεσία. 


Σχάρα στην πίσω πόρτα ή το πορτμπαγκάζ:
Ο συγκεκριμένος τύπος σχάρας δεν είναι παράνομος όμως η φόρτωση μπορεί να μας κάνει παράνομους. Αυτό σημαίνει πως αν τα ποδήλατα προεξέχουν από το οπίσθιο τμήμα του οχήματος περισσότερο από 30% του μήκους του αμαξώματος τότε απαγορεύεται η χρήση. Επίσης πρέπει τα φώτα, οι ανακλαστήρες και η πινακίδα να είναι ορατά από τους πίσω, ενώ δεν θα πρέπει να παρεμποδίζεται η όραση του οδηγού προς τα πίσω. Τα προεξέχοντα φορτία από το εμπρόσθιο ή οπίσθιο τμήμα ή τις πλευρές του οχήματος, αν αυτό επιτρέπεται, πρέπει να επισημαίνονται με σταθερή προσαρμοσμένη πινακίδα διαστάσεων τουλάχιστον 0,50 χ 0,50 μ. λευκού χρώματος με διαγώνιες ερυθρές λωρίδες, κατασκευασμένη από υλικά υψηλής αντανακλαστικότητας και τοποθετημένη με το πάνω άκρο όχι πιο ψηλά από 1,60 μ. και το κάτω άκρο όχι πιο χαμηλά από 0,40 μ. από το οδόστρωμα. Κατά τη νύκτα, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 2 του παρόντος Κώδικα, για την επισήμανση αυτή πρέπει να χρησιμοποιείται λευκό φως και λευκό αντανακλαστικό στοιχείο μπροστά, ερυθρό δε φως και ερυθρό αντανακλαστικό στοιχείο πίσω.

Σχάρα κοτσαδόρου:
Αυτό που πρέπει να δηλώσετε δεν είναι ο κοτσαδόρος αλλά η σχάρα. Δεν δηλώνεται ο κοτσαδόρος αλλά αυτό που τραβάει. Ο νόμος αρχικά δεν προέβλεπε τη ρυμούλκηση σχαρών ποδηλάτου ή σκυλόσπιτων. Μετά όμως από ερωτήματα σχετικά με τη μεταφορά ποδηλάτων, το Υπουργείο έχει εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο (Αρ. Πρωτ. 18671/1561).