`Αμφισσα, φθινοπωρινοί περίπατοι στη γειτονιά των βυρσοδεψών
`Αμφισσα, φθινοπωρινοί περίπατοι στη γειτονιά των βυρσοδεψών
`Αμφισσα, φθινοπωρινοί περίπατοι στη γειτονιά των βυρσοδεψών

`Αμφισσα, φθινοπωρινοί περίπατοι στη γειτονιά των βυρσοδεψών

72890 Επισκέψεις στο άρθρο

Η `Αμφισσα που απλώνει τις γειτονίες της στην άκρη του λαδοπράσινου ελαιώνα  στη ρίζα του χαμηλού βουνού Κόφινας, δεν διακρίνεται για τις τουριστικές της περγαμηνές. Ωστόσο η πρωτεύουσα της Φωκίδας κρύβει από τα ματιά των πολλών μια από τις πιο αυθεντικές γειτονίες της Ελλάδας!  .
Στο ψηλότερο σημείο της πόλης δεσπόζει  το μεσαιωνικό καστέλι θεμελιωμένο πάνω σε κυκλώπεια τείχη.  Λίγο χαμηλότερα αραδιάζει τα  γερασμένα της κτήρια  η παραδοσιακή γειτονιά «Χάρμαινα» με τα παλιά ταμπάκικα (βυρσοδεψεία).
Η πόλη την εποχή της Φραγκοκρατίας υπήρξε έδρα της  Βαρονίας των Σαλώνων, ενώ επί τουρκοκρατίας  τα Σάλωνα -όπως λεγόταν τότε η `Αμφισσα- γνώρισαν την ανάπτυξη. Τα άφθονα πηγαία νερά της περιοχής παρείχαν την δυνατότητα στους βυρσοδέψες-ταμπάκηδες- της πόλης να στήσουν στη συνοικία Χάρμαινα, τις μικρές τους βιοτεχνίες. Τα ταμπάκικα, συνέχισαν να παράγουν άριστης ποιότητας επεξεργασμένα δέρματα ως τα μέσα του 20ου αιώνα, όταν το πλαστικό και οι φθηνότερες εισαγωγές παραγκώνισαν τα χειροποίητα τοπικά προϊόντα.
Πλάι στην πηγή Τουλασίδι στη πλατεία της Χάρμαινας, σε παραδοσιακό κτίσμα στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη που είναι επισκέψιμη. Λίγο ψηλότερα θα πάτε με τα πόδια ή με αυτοκίνητο στη βυζαντινή εκκλησία του Σωτήρος (11ος αι.). Στο κέντρο της πόλης πάνω από την μεγάλη  πλατεία δεσπόζει ο Μητροπολιτικός Ναός της Ευαγγελίστριας με τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά, το παλαιοχριστιανικό Βαπτιστήριο του 3ου - 4ου.
Φυσικά σε απόσταση αναπνοής (μόλις 30 λεπτά με το αυτοκίνητο βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών αλλά και το παραθαλάσσιο Γαλαξίδι.
Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης  www.viewsofgreece.gr