Κρήτη - Λασίθι: Η Χιόνα και ο… Κουρεμένος

18867 Επισκέψεις στο άρθρο

Από τη Σητεία θα πάμε προς Παλαίκαστρο (20 χλμ.) και θα κατηφορίσουμε για τις αμμουδερές παραλίες Χιόνα και Κουρεμένος. 

Ο κόλπος του Παλαιόκαστρου οριοθετείτε προς βορρά από το ακρωτήρι Τέντα και προς νότο από το ακρωτήρι Πλάκα. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της παραθαλάσσιας περιοχής είναι η νησίδα Γκράντες που με την μακρόστενη παρουσία της φράζει την είσοδο του κόλπου και ο κοκκινωπός βράχος ύψους 120 μ., το λεγόμενο από τους ντόπιους Καστρί που χωρίζει στα δυο τη φυσική συνέχεια της ακτής.

Έτσι νότια από αυτήν συναντάμε την ήσυχη παραλία Χιόνα ενώ βόρεια, την παραλία Κουρεμένος που είναι σαφώς πιο αξιοποιημένη. Κατά μήκος της ακτής Κουρεμένος κινείται ο δρόμος. Από τη μια παρατάσσονται στη σειρά μικρά, καλαίσθητα συγκροτήματα νοικιαζόμενων δωματίων κι από την άλλη κυριαρχούν τα αλμυρίκια και η θάλασσα.

Στο νότιο άκρο της παραλίας (προς το βράχο), λόγω των ειδικών καιρικών συνθηκών - πνέουν ισχυροί τοπικοί άνεμοι, δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες για όσους ασχολούνται με το wind surf. Επιπλέον όταν φυσούν τα μελτέμια οι άνεμοι μπορεί να φτάσουν τα 7-8 Μποφώρ.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι έχουν καθιερώσει την παραλία Κουρεμένος πανευρωπαϊκά, σαν μια από τις καλύτερες τοποθεσίες για windsurfing. Ήδη εδώ και δέκα χρόνια λειτουργούν σχολές και καταστήματα με ήδη εξοπλισμού ενώ υπάρχει οργανωμένο club.

Στο βόρειο άκρο της παραλίας βρίσκεται το λιμάνακι από όπου αναχωρούν καθημερινά σκάφη αναψυχής για το κοντινό Βάι με το διάσημο φοινικόδασος αλλά και για την τροπική παραλία του Ξηρόκαμπου (νότια του Κουρεμένου) που θεωρείται μία από τις καλύτερες της Μεγαλονήσου.

Χρηστικά
www.freak-surf.com
www.gonesurfing.gr