Ανάπτυξη της αεριοκίνησης στην Τσεχία-Επενδύσεις στο δίκτυο ανεφοδιασμού

7866 Επισκέψεις στο άρθρο

Σύμφωνα με τον Τσέχικο Οργανισμό Αερίου, το 2014 προστέθηκαν 2.000 οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο στον ήδη υπάρχοντα στόλο ενώ συνολικά στην χώρα κινούνται 8.500 οχήματα φυσικού αερίου. Σημαντική είναι η χρήση επαγγελματικών οχημάτων φυσικού αερίου (ελαφρά φορτηγά) από επιχειρήσεις και φορείς όπως είναι τα ταχυδρομεί καθώς οι επιχειρήσεις και οι φορείς λαμβάνουν κίνητρα για την αξιοποίηση του «πράσινου» καυσίμου. 


Το κράτος επιδοτεί την χρήση φυσικού αερίου από τις δημόσιες συγκοινωνίες (συνολικά διατέθηκαν 40 εκ. ευρώ) και με τον τρόπο αυτό οι πόλεις και η Περιφέρεια κατάφερε να λάβει μέτρα μείωσης των εκπομπών ρύπων από τις δημόσιες συγκοινωνίες (500 λεωφορεία φυσικού αερίου κυκλοφορούν ήδη στους δρόμους της χώρας ενώ άλλα 300 θα προστεθούν σύντομα στο στόλο χάρη στην επιδότηση). 
 
Φυσικά, η προσπάθεια διεύρυνσης της χρήσης φυσικού αερίου στις μεταφορές υποστηρίζεται και από την ανάπτυξη δικτύου ανεφοδιασμού. Μέσα στο 2014 κατασκευάστηκαν 25 νέοι σταθμοί ανεφοδιασμού και το σύνολό τους φθάνει τους 75 ενώ μέσα στο 2015 έχει προγραμματιστεί η ίδρυση τουλάχιστον άλλων 12. Μέσα στο 2014 οι μηνιαίες πωλήσεις του φυσικού αερίου ως καυσίμου κίνησης, διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2012 και αυξήθηκαν κατά 36% σε σχέση με το 2013. 

Και στη Δημοκρατία της Τσεχίας όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η τιμή του CNG είναι ανταγωνιστική και επιτρέπει την εξοικονόμηση κόστους κατά 50% σε σχέση με τα γνωστά συμβατικά καύσιμα (βενζίνη, diesel). 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (CNG)