Ισπανία: δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στρέφονται στην αεριοκίνηση

7869 Επισκέψεις στο άρθρο

Μέτρα και κρατικές επιδοτήσεις στην Ισπανία κατάφεραν να διπλασιάσουν τον αριθμό των οχημάτων φυσικού αερίου της χώρας κατά τη διάρκεια της τελευταίας επταετίας. Πρόσφατα, η ισπανική κυβέρνηση έχει εξήγγειλε πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών οχημάτων εμπορικής χρήσης με φυσικού αερίου ενώ και η τοπική αυτοδιοίκηση επιδοτεί την χρήση φυσικού αερίου με ειδικά προγράμματα. 


Το δίκτυο ανεφοδιασμού επεκτείνεται με την ίδρυση 8 νέων σταθμών LNG μέσα στην επόμενη διετία σε κομβικά σημεία σε όλη την χώρα ενώ άλλα 9 έχουν προγραμματιστεί μέχρι το 2020. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι προβλέψεις για την χρήση φυσικού αερίου από τους στόλους φορτηγών όπου μέχρι το 2028 υπολογίζεται ότι 5.000 φορτηγά θα κινούνται με το «πράσινο καύσιμο».

Στην στρατηγική προώθησης της αεριοκίνησης συμμετέχουν και μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως είναι οι Seat, Volkswagen-AudiSpain και MadrileñaReddeGas, οι οποίες πρόσφατα υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας προκειμένου να προωθήσουν από κοινού την χρήση φυσικού αερίου και να συμβάλλουν παράλληλα στην επέκταση των υποδομών σε όλη την χώρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων σταθμών ανεφοδιασμού και την υλοποίηση προγραμμάτων επιδότησης προς τις εταιρείες και φορείς που διαθέτουν εμπορικούς στόλους.

Ωστόσο, εκτεταμένη χρήση φυσικού αερίου κάνει και ο δημόσιος τομέας καθώς 1500 λεωφορεία και 1100 απορριμματοφόρα στις μεγάλες πόλεις κινούνται με φυσικό αέριο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Μαδρίτη, με φυσικό αέριο κινούνται 470 απορριμματοφόρα και το 40% των δημοσίων συγκοινωνιών (800 λεωφορεία από τα 2000 που υπάρχουν συνολικά στην χώρα). 

Το κράτος επιτυγχάνει σημαντική εξοικονόμηση κόστους και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ενώ μειώνονται και τα επίπεδα ηχορύπανσης. 

Η εξοικονόμηση κόστους σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές των συμβατικών καυσίμων φθάνει το 50% ενώ όσον αφορά στις υποδομές, στην Ισπανία λειτουργούν 90 σταθμοί ανεφοδιασμού.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (CNG)