Common Rail

15.146 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 4/1/2016

To Common-Rail αποτελεί ένα από τα βασικά συστήματα ψεκασμού καυσίμου, που χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι πετρελαιοκινητήρες προηγμένης τεχνολογίας προκειμένου να επιτύχουν μέγιστη απόδοση και οικονομία.

 
Η απελευθέρωση του diesel στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας την τελευταία 4ετία είχε ως αποτέλεσμα την «έκρηξη» των πετρελαιοκίνητων οχημάτων στην αγορά. Ενδεικτικά, το 60% των καινούριων οχημάτων που πωλούνται σήμερα είναι diesel. Οι τεχνολογίες του diesel καλπάζουν με κύριο σκοπό να επιτύχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση με τη μέγιστη οικονομία και φυσικά με σεβασμό προς το περιβάλλον. Σε αυτό τον τομέα συντέλεσε πολύ το σύστημα τροφοδοσίας Common-Rail, με το οποίο εφοδιάζονται όλοι οι σύγχρονοι πετρελαιοκινητήρες.

Πως γίνεται η ανάφλεξη στους πετρελαιοκινητήρες
Η ανάφλεξη του μίγματος στους κινητήρες diesel, επιτυγχάνεται από την ανάμιξη του συμπιεσμένου αέρα, ο οποίος βρίσκεται σε υψηλή θερμοκρασία, με το πετρέλαιο, μέσα στο θάλαμο καύσης του κυλίνδρου. Στους σύγχρονους κινητήρες που διαθέτουν turbo μεταβλητής γεωμετρίας, η πίεση κατά τη φάση της συμπίεσης του αέρα, μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 200 bar με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να αγγίζει τους 1.250 βαθμούς. Σε αυτή τη θερμοκρασία το πετρέλαιο που ψεκάζεται στους κυλίνδρους αναφλέγεται αυτόματα. Για αυτό το λόγο άλλωστε οι diesel κινητήρες είναι και πιο οικονομικοί. Επειδή το υψηλά συμπιεσμένο καύσιμο μίγμα, δίνει μεγαλύτερη πίεση-ώθηση στο κατέβασμα του πιστονιού, στοιχείο που προκαλεί την οικονομία καυσίμου.

 
  • giorgos alfa75 america

    Aγαπητο autotriti θα ηταν καλο και εντιμο από μερους σας να αναφερετε(κατι ΠΟΥ ΔΕΝ κανετε),οτι η τεχνολογια common-Rail,ανακαλυφθηκε και εξελιχθηκε από την IΤΑΛΙΚΗ FIAT από την δεκαετια του 80,κανοντας τα τα ιταλικα αυτοκίνητα μετα από λιγα χρονια να εχουν πρωτοπορα τεχνολογια εναντι των ανταγωνιστων τους, κατι που φυσικα εχει υιοθετιθει και από τους γερμανους κατασκευαστες όπως bmw-mercrdes, ακολουθωντας τα βηματα των ιταλων.Ευχαριστω

      9