Τι επηρεάζει τα ασφάλιστρα; Πως να τα μειώσεις!

5.778 Επισκέψεις στο άρθρο (10/3/2021)

Σημαντικό ρόλο στις τιμές των ασφαλιστικών πακέτων παίζει το έτος πρώτης κυκλοφορίας του οχήματος. Ένα παλιό αυτοκίνητο είναι πιθανότερο να εμφανίσει κάποια βλάβη. Για το λόγο αυτό η βασική ασφάλεια παλαιότερων μοντέλων είναι συνήθως πιο ακριβή από τα μοντέλα νέας κυκλοφορίας. Αντίθετα η πυρός κλοπής ή η μικτή ασφάλεια για τα μοντέλα του 2010 είναι φθηνότερη από την αντίστοιχη σε νέα μοντέλα, καθώς η αξία τους είναι χαμηλότερη.
 
Αλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές τιμολόγησης είναι: 
  • Ηλικία του οδηγού: Για έναν νέο οδηγό ή/και έναν οδηγό κάτω των 23 ετών (ή 25 ετών ανάλογα με την ασφαλιστική), τότε οι τιμές για ασφάλεια αυτοκινήτου θα είναι υψηλότερες σε σχέση με κάποιον  οδηγό με εμπειρία στο τιμόνι.
  • Ταχυδρομικός κώδικας: Οι τιμές στις ασφάλειες αυτοκινήτου είναι διαφορετικές σε κάθε περιοχή. Αν η εγκληματικότητα και η συχνότητα των ατυχημάτων είναι μεγάλη σε κάποια περιοχή, τότε οι τιμές για ασφάλειες αυτοκινήτου θα είναι αυξημένες.
  • Αξία οχήματος: Όσο πιο ακριβό το αυτοκίνητο, τόσο πιο ακριβή και η αποζημίωση των ζημιών ή της κλοπής του, άρα τόσο πιο αυξημένες και οι τιμές στις ασφάλειες αυτοκινήτου.
  • Κυβικά αυτοκινήτου: Όσο μεγαλύτερος ο κυβισμός της μηχανής, τόσο υψηλότερη η τιμή για την ασφάλεια αυτοκινήτου.
  • Απαλλαγή: Το ποσό της απαλλαγής που επιλέγει ο κάτοχος ενός αυτοκινήτου είναι επίσης ένας παράγοντας, ο οποίος επηρεάζει τις τιμές στις ασφάλειες αυτοκινήτου. 
  • Επάγγελμα: Κάποιες ασφαλιστικές προσφέρουν χαμηλότερες τιμές ασφάλειας αυτοκινήτου σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι στρατιωτικοί. 
  • Bonus Malus: Είναι το σύστημα που οι ασφαλιστικές χρησιμοποιούν για να καταγράφουν τις ζημιές που προκαλεί ο κάθε οδηγός και επηρεάζει την τιμή στις ασφάλειες αυτοκινήτου. Πώς; Αν ένας οδηγός προκαλεί συχνά ατυχήματα, τότε οι ασφαλιστικές βαθμολογούν αρνητικά και αυξάνουν τις τιμές των ασφαλίστρων. 
  • Προσθήκη ρυμουλκούμενου οχήματος: Συνήθως οι τιμές για ασφάλειες αυτοκινήτου είναι υψηλότερες γι αυτά τα οχήματα καθώς ο κίνδυνος να προκαλέσουν ζημιά είναι μεγαλύτερος.
Οι παράμετροι τιμολόγησης που χρησιμοποιήθηκαν στην συγκεκριμένη μελέτη είναι: μοντέλα πρώτης κυκλοφορίας 2010 και 2020, έτος γέννησης οδηγού 1981, έτος διπλώματος οδηγού 1999, ετήσια διάρκεια συμβολαίου χωρίς επιπλέον καλύψεις. Η σύγκριση τιμών της αγοράς είναι κάτι που πρέπει να γίνεται συχνά καθώς οι τιμές αλλάζουν. Αν θέλεις να συγκρίνεις τιμές ασφάλειας αυτοκινήτου ανάλογα με την κατηγορία του αυτοκινήτου που σε ενδιαφέρει, μπες στο Pricefox.gr και εξοικονόμησε έως και 172 ευρώ ετησίως.
 
Μοντέλο Έκδοση 2010 Έκδοση 2021
Toyota Yaris 1.0 12v Base 5θυρο 1.0 VVTi 12v Active TSS 5θυρο
Nissan Qashqai 1,5 dCi Acenta S Con Diesel 1,5 dCi Acenta A-IVI 116 PS DCT

Προηγούμενη

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (κάντε κλικ στη σελίδα που σας ενδιαφέρει)

FORD E-TRANSIT
NISSAN