Η Porsche 911 Turbo/S είναι ένα από τα ελάχιστα αυτοκίνητα που διαθέτουν κινητήρα βενζίνης με Turbo μεταβλητής γεωμετρίας.

Turbo με μεταβλητή γεωμετρία πτερυγώσεως (VTG).

H Bugatti Chiron είναι το μοναδικό τρέχον αυτοκίνητο με κινητήρα βενζίνης που διαθέτει 4 Turbo.

Και 1 και 2 και… 4 turbo

35.701 Επισκέψεις στο άρθρο

Οι πολυβάθμιες υπερπληρώσεις είναι ένας ακόμα αποτελεσματικός αλλά και «ακριβός» τρόπος αντιμετώπισης της υστέρησης απόκρισης. Εδώ συνήθως χρησιμοποιείται ένα μικρό Turbo για τις χαμηλές στροφές όπου παρουσιάζει μικρότερη αδράνεια και έτσι μπορεί να περιστραφεί πιο εύκολα και ένα ακόμα μεγαλύτερο για τις υψηλές στροφές όπου τα καυσαέρια είναι και περισσότερα αλλά έχουν και μεγαλύτερη κινητική ενέργεια. Στις πολυβάθμιες υπερπληρώσεις, σε τρέχοντες κινητήρες το άνω όριο είναι τα 4 Turbo που χρησιμοποιούνται για παράδειγμα στον εξακύλινδρο εν σειρά κινητήρα πετρελαίου 3 λίτρων της BMW ή στις Bugatti Veyron/Chiron.

Τέλος σε ότι αφορά την μεταβλητή γεωμετρία πτερυγώσεως, η αρχή λειτουργίας της συνίσταται στην ύπαρξη μικρών οδηγητικών πτερυγίων τα οποία έχουν την δυνατότητα να μεταβάλλουν την διατομή τους ανάλογα με την ροή των καυσαερίων. Στις χαμηλές rpm που η κινητική ενέργεια των καυσαερίων είναι χαμηλή, αυτά κλείνουν μειώνοντας την διατομή και ως εκ τούτου αυξάνουν την ταχύτητα των καυσαερίων που προσπίπτουν στον στρόβιλο, ενώ στις υψηλές rpm, αυτά ανοίγουν την διατομή και έτσι μπορεί να αυξηθεί η πίεση της υπερπλήρωσης στα προδιαγραφέντα επίπεδα. Αυτή η τεχνολογία μειώνει κατά πολύ το Turbo lag στους κινητήρες πετρελαίου όπου τοποθετείται σχεδόν κατά αποκλειστικότητα. Δυστυχώς αυτή η τεχνοτροπία δεν είναι ευχερώς εφικτή σε κινητήρες βενζίνης, λόγω της μεγαλύτερης θερμοκρασίας των καυσαερίων που έχουν αυτοί σε αντίθεση με τους κινητήρες πετρελαίου, με αποτέλεσμα να απαιτούνται ιδιαίτερα υλικά στα πτερύγια που να μπορούν να αντέξουν τα θερμότερα καυσαέρια ενός κινητήρα βενζίνης, κάτι που ενδεχομένως δεν μπορεί να δικαιολογηθεί οικονομοτεχνικά σε μηχανές μαζικής παραγωγής βενζίνης με Turbo. Ωστόσο αυτήν την στιγμή υπάρχουν μερικοί κινητήρες βενζίνης με VTG Turbo, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις Porsche 911 Turbo/S, 718 Cayman S/Boxster S, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται ο κινητήρας του ανανεωμένου Volkswagen Golf 1.5 ΤSI, ο οποίος στην χαρτογράφηση των 130 ίππων διαθέτει Turbo του είδους.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

EUROINS PASXA
KIA