1. Βερδικούσια, μπαλκόνι στον  Ολύμπο
1. Βερδικούσια, μπαλκόνι στον  Ολύμπο
1. Βερδικούσια, μπαλκόνι στον  Ολύμπο

1. Βερδικούσια, μπαλκόνι στον Ολύμπο

51690 Επισκέψεις στο άρθρο

Το ορεινό αυτό χωριό του νομού Λάρισας  χωριό απέχει από την Ελασσόνα μόλις 30 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένου δρόμου και από τη πρωτεύουσα του νομού 65 χιλιόμετρα, φυσικά λόγω υψομέτρου οι στροφές είναι πολλές  αλλά  αναμενόμενες. Τα Βερδικούσια  απλώνουν τις γειτονίες τους  στις κατάφυτες με οξιές πλαγιές των Αντιχασίων ορέων σε ύψος από 800 έως 950 μέτρα και έχουν  μόνιμο πληθυσμό περίπου 2000 κατοίκων που είναι στην πλειοψηφία τους είναι κτηνοτρόφοι και γεωργοί. Φημισμένα είναι τα τοπικά  προϊόντα  της περιοχής όπως τα ορεινά φασόλια, τα κρέατα, τα κάστανα και το ντόπιο τυρί "νιβατό".
Το πιο ενδιαφέρον σημείο του χωριού είναι η γειτονιά του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται στους ψηλότερους μαχαλάδες. Σε μικρή απόσταση δεσπόζει το καλοδιατηρημένο πέτρινο κτήριο του σχολείου και η τοποθεσία «Πλατάνια». Από τον Προφ. Ηλία ο δρόμος συνεχίζει ασφάλτινος για το ύψωμα «Μαμαλή» όπου πραγματοποιούνται οι καλοκαιρινές γιορτές των Βερδικουσιωτών, αλλά και το ετήσιο κάμπινγκ «Mountain Enduro Camp».  
Σημαντικοί είναι επίσης οι παλαιοί ναοί του Αϊ Γεωργίου και το καθολικό του παλιού μοναστηριού στο Μετόχι. Για σύντομους περιπάτους υπάρχουν θαυμάσια μονοπάτια που ξεκινούν από το χωριό και οδηγούν σε εξοχικές τοποθεσίες, όμορφα ξωκλήσια και κρήνες. Ο δρόμος που διασχίζει τα Αντιχάσια και συνδέει τη Βερδικούσια με το χωριό Λογγάς των Τρικάλων ετοιμάζεται να ασφαλτοστρωθεί.
στόσο αν έχεις όχημα με κίνηση στους τέσσερεις τροχούς μη διστάσεις αυτήν την εποχή να απολαύσεις μια διαδρομή μέσα από το δάσος οξιάς που θα σε φέρει στη μικρή τεχνητή λίμνη του Λογγά


Κείμενο - έρευνα : Θοδωρής Αθανασιάδης
Copyright φωτογραφιών: Θοδωρής Αθανασιάδης www.viewsofgreece.gr